UDRUŽENJE MLADIH „RUKA PRIJATELJSTVA“ – BLAGAJ

0
1807

10811461_10205341635804260_600408661_nU aprilu mjesecu 2014. godine Amera Obradović bila je jedna od učesnica trodnevnog seminara pod nazivom Kampus bošnjačke omladine koji je održan u Sarajevu.

Tom prilikom upoznala sam ovu veoma šarmantnu djevojku koja je kroz razgovor spomenula da je član Udruženja mladih Ruka prijateljstva u Blagaju čije je predstavljanje povod za naš intervju.

Razgovarala: Majda Rustemagić

U Hercegovini, nedaleko od Mostara, nalazi se Blagaj. Pored ogromnog prirodnog bogatstva koje krasi ovo mjesto, Blagaj također karakterizira raznoliko kulturno-historijsko naslijeđe. Neka od tih naslijeđa su Stari Grad Blagaj, koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, izvor rijeke Bune koji je najveći u Evropi, a koji izbija iz pećinskog otvora ispod stijene visoke 200m, kao i Tekija koja je sagrađena na vrelu Bune. Šarolikost prirodnog i kulturno-historijskog bogatstva Blagaja vrijedi posjetiti jer samo na taj način moguće je doživjeti ljepote ovog neobičnog predjela koji se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Iz ovakvog neobičnog i zanimljivog predjela Bosne i Hercegovine možemo očekivati da su i njeni mještani također karakteristični po ljepoti, visokom stepenu duhovnosti, toplini, upornosti i raznolikosti. U razgovoru sa Amerom Obradović potvrdili smo gore navedeno.

Na samom početku, Amera nam je Blagaj opisala riječima: „Blagaj je gradić koji postoji već pet hiljada godina, a kojeg krase različite kulture, civilizacije, narodi, vjera, jezici,pobjede, porazi, knjige, muzike, kao i  narodne predaje, od kojih ću da navedem jednu.

U ovoj predaji se povezuje veza između Starog Grada na samom vrhu brda i Tekije u njegovom podnožju.

Prenosi se kako je  još u ta davna vremena postojao zmaj  koji je živio u pećini iznad Tekije, koja tada još uvijek nije bila sagrađena.  Zmaj  je izazivao strah kod naroda, pa je narod odlučio da sklopineku vrstu kompromisa sa njim, kako bi sebi osigurao miran život. Zmaj jetražio da mu se svake godine poklanja najljepša djevojka, obećavši kako neće uznemiravati narod. Obje strane su poštovale dogovor, koji je trajao nekih tristo godina, sve do dolaska na vlast Herceg Stjepana Kosače. Herceg Stjepan, vladar Humske zemlje, je također imao prelijepu kćerku, na koju je došao  red da bude predana zmaju. Sami vladar to nije mogao dopustiti, pa je odlučio potražiti vještog borca koji  će je izbaviti iz zmajevih kandži. Baš u to vrijeme, ovim prostorom se kretao derviš iz Anadolije, koji je bio jedan od najvještijih sa sabljom i topuzom. Čuvši za  njega, Kosača je sve učinio da ga što prije pronađe i zamoli da mu spasi kćerku. Derviš je pristao, uspješno porazio zmaja i spasio Kosačinu kćerku. U znak zahvalnosti, Herceg Stjepan odlučio je da mu sagradi tekiju uz sami izvor dobre rijeke Bune, gdje i danas uzdignuta stoji.”

Amera Obradović živi u Blagaju, apsolventica je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, a njena interesovanja su slikanje, pjevanje, čitanje različite litereture i druženje sa ljudima koje krasi kreativnost i širokogrudnost, čime obagaćuje svoje znanje i iskustvo.

Organizatori Udruženja Ruka prijateljstva imaju za cilj educiranje mladih u oblasti ljudskih prava u demokratskom društvu kako bi se lakše uključili u rješavanje važnih pitanja koja se tiču mladih u ovoj oblasti, te posredstvom Udruženja uspostavljanje kontakata s namjerom umrežavanja sa važnim institucijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini, kako bi na taj način, kao aktivni akteri u civiliziranom društvu, dali svoj doprinos razvitku jačanja svijesti i napretka društva u kojem žive.

Kada je osnovano Udruženje Ruka prijateljstva u Blagaju i koliko članova broji vaše udruženje?

Udruženje mladih Ruka prijateljstva je počelo sa radom 2011. godine i neformalno je djelovalo  sve do 12. januara 2012. godine, kada je upisano u registar udruga HNK. Udruženje broji petnaest aktivnih članova.

unnamed

Druženje sa omladinskim klubom IZ-e Konjic

Koje aktivnosti i projekti su do sada realizirani?

Prvo smo počeli sa promoviranjem tradicionalnih hercegovačkih kolača, koje su ujedno i pravile članice Udruženja. Kolače smo prodavale na pojedinim manifestacijama, kao što su „Dani BiH Medresa“, te „Dani zikra i mevluda“ u Blagaju.  Od sredstava koje smo zaradile prilikom prodaje, organizirale smo dva putovanja. Jedno od tih putovanja bila je posjeta Dubrovniku. Tada smo sklopili prijateljstvo sa klubom KIM  islamske omladine Dubrovnik. Također smo sklopile prijateljstvo sa omladinom iz IZ-Konjic.

Članice udruženja Ruka prijateljstva učestvovale su na različitim seminarima na temu pisanje projekata i obuka za pravilno upravljanje finansijama nevladinih organizacija. Udruženje mladih Ruka prijateljstva je do sad radilo na dva veoma značajna projekta, a oba  su u vezi sa djecom, tačnije predškolskim uzrastom. Naime, prvi značajan projekat koji je realiziran jeste Dječija igraona, iz razloga što u Blagaju nije postajala niti jedna igraona za djecu. Zbog nemogućnosti vlastitog finansiranja navedenog projekta, odlučile smo se za partnerstvo sa vrtićem Zemzem IZ-e Mostar. Na taj način realizirali smo projekat pod potkroviteljstvom vrtića Zemzem. Ove godine uspjeli smo također obezbijediti sredstva za dvorište u kojoj se nalazi igraona.

Svjesne značaja knjige, osmislile smo i realizirale još jedan projekat koji je također vezan za djecu. Prošle godine smo održali radionicu pod nazivom „Mala čitaonica“ s ciljem da djeca zavole knjigu i dobiju želju za čitanjem. Radionica je trajala tri mjeseca.

unnamed (3) Projekat Mala čitaonica

Da li postoje neki projekti ili aktivnosti koje bi vaše Udruženje želilo da ostvari, ali to nije u mogućnosti iz finasijskih ili nekih drugih razloga?

Trenutno u planu imamo projekat, u kojem je zastupljena populacija tinejdžera i adolescenata. Planiramo napraviti media-centar, gdje bi mladi u Blagaju imali priliku za dodatnu naobrazbu, ljepše uvjete za druženje, kao i mogućnost pokretanja novih projekata.

Trenutno nismo u mogućnosti ostvariti navedeni projekat, ali se nadamo da će se pružiti mogućnost realiziranja ovog media-centra.

unnamed (1)Posjeta Dubrovniku

Da li ste pripremali radionice ili predavanja na temu koja je definirana kao cilj vašeg djelovanja?

Na samom početku  našeg neformalnog djelovanja sedmično smo održavali radionice na  kojima smo definirali viziju i misiju Udruženja, utvrdili ciljeve i svrhu našeg djelovanja, što smo poslije, pri samoj registraciji naveli i u statutu.

Od izuzetne je važnosti da mladi sudjeluju u razvitku naše zemlje Bosne i Hercegovine. Koja je vaša poruka mladima? Na koji način mladi mogu dati svoj doprinos ako se uključe u vaše Udruženju? I na koji način mogu stupiti u kontakt sa vašim Udruženjem?

Poruka mladima je prvenstveno da zadrže optimizam. Svjesni  situacije u kojoj živimo i svjesni činjenice da smo ključni resurs našeg društva, samim tim trebamo da budemo i glavni pokretač ka boljitku naše države. Kao pripadnici jednog društva, dužni smo da dajemo od sebe, a ne samo da tražimo i uzimamo. Ono čime mladi mogu i trebaju da doprinesu u razvoju društva jeste kroz vlastitu kreativnost i intelektualnost, uz čvrstu želju za ispravnim promjenama. Kao što jedan mudri čovjek kaže: „Čovjek je koristan onoliko koliko služi drugima.“, pa tako često i dobija onoliko koliko daje.

Sve ovo što sam navela jeste otprilike razlog nastajanja naše organizacije. Ukoliko mladi iskreno žele da particpiraju u društvu u kojem žive onda trebaju aktivno raditi i mnogo se truditi.

Također bih ovom prilikom spomenula da još uvijek nemamo web-stranicu našeg Udruženja, a jako bismo volile da putem naše stranice obavještavamo o našim projektima i aktivnostima pa ukoliko neko želi da nam pomogne u tome može da stupi s nama u kontakt putem naše e-mail adrese.

unnamed (2)Posjeta Dubrovniku, zajednički iftar sa klubom KIM

Amera Obradović nam je na kraju intervjua kazala:

Vezano  za Blagaj preostaje mi još samo  da prenesem riječi  jednog sufije.

“Kao što strma litica iznad blagajske tekije stoji nagnuta u svojoj poniznosti pred Stvoriteljem, prošetaj ovuda i vidi, upamti i preporuči, u poniznosti je dostojanstvo i tolerancija. Blagaj to svjedoči.”

Zahvaljujemo se Ameri Obradović kao i svim djevojkama iz Udruženja Ruka prijateljstva iz Blagaja za vrijeme koje su odvojile za intervju. Svi koji žele da se uključe u Udruženje ili na bilo koji način daju svoj doprinos Udruženju Ruka prijateljstva mogu se javiti na e-mail adresu: ruka.prijateljstva@live.com

Odbor za medije i promociju Svjetskog bošnjačkog kongresa

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote