UGLEDNA TUZLANKA DR. NISVETA ALISPAHIĆ OBILJEŽILA 80-TI ROĐENDAN

0
1000

unnamed (1)U srijedu 11. februara 2015. godine, u galeriji ‘Mandžić’ u Tuzli, održana je promocija knjige uglednog tuzlanskog zdravstvenog radnika u penziji prof.dr. Nisvete Alispahić ”Ratna pisma jedne majke”. Knjiga govori o ratnom dopisivanju majke sa kćerkom u izbjeglištvu u kojemu uz mnogo iskrenih majčinskih emocija dr. Nisveta detaljno opisuje ratno stanje u gradu u kojem živi i radi. Radi toga bi ova knjiga, kao značajan historijski dokument, tebala biti tretirana s puno pažnje od strane javnosti i BH institucija.

,,Knjiga je ujedno i najveća monografska zbirka ratne Tuzle, čiji je autor poznati fotoreporter Amel Emrić.” – kazao je publicista, sin dr. Nisvete, Fatmir Alispahić- ,,Uvidom u ono što je ispisano o ratnoj Tuzli, kako ćemo je nazvati, hrestomatiji, a nažalost, nije mnogo, možda je jedno desetak knjiga ispisano na ovu temu, vidjećemo da nećemo sustresti knjigu koja na ovakav način, iznutra  vidi rat u Tuzli.”

,,Ovo je samo preživljavanje i tuga jedne majke u ratu”- istakla je autorica knjige dr. Nisveta – ,,Ja sam samo jedna od mnogobrojnih majki koje su na isti način patile. Nadam se da ćete Vašoj djeci ovu knjigu dati na čitanje, jer su se mnoga od njih rodila poslije rata, a mnogima sam ja bila na rođenju. Zato bih željela da ova knjiga posluži našim mladima kao opomena. ”

Skupu se obratila i kćerka autorice Selma Alispahić kojoj su pisma bila pisana i koja ih je brižljivo čuvala do današnjih dana i njeno izlaganje je bilo prekidano brojnim emocionalnim pauzama, propraćenih suzama kada je govorila o danima dopisivanja sa svojom dragom majkom. Cijela porodica je bila na okupu, kao i brojni građani Tuzle, a promocija je bila upriličena u čast 80-tog rođendana naše ugledne sugrađanke.

Ovom prilikom čitateljima donosimo nekoliko fotografija kojima želimo dočarati atmosferu na promociji.

Mersada Nuruddina Agović

unnamed (4) unnamed (3) unnamed (2)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes