ULTIMATUM PARLAMENTARCIMA DA DO 30. JUNA USVOJE ZAKON O JMB

0
594

jmbg_maticni_broj_BiH1Autor: AA

Više hiljada građana Bosne i Hercegovine koji su se danas okupili ispred bosanskohercegovačkih institucija tražeći, uz ostalo, hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), kako se očekuje, trebali bi se početi razulaziti poslije 16 sati.

Procjenjuje se da je na protestima bilo prisutno između 5 i 10 hiljada građana.

Protesti su formalno najavljeni do 16 sati. Ukoliko se građani ne budu razišli, snage reda ih, kako saznaje novinar agencije Anadolija, neće rastjerivati, ali bi protiv organizatora okupljanja mogle biti pokrenute krivične prijave.

Kako je za agenciju Anadolija potvrdio Aldin Arnautović, jedan od organizatora protestnog okupljanja, demonstracije bi oko 16 sati trebale formalno završiti. Ali, nije želio govoriti o mogućnosti da građani samoinicijativno ostanu ispred institucija.

”Građani su pokazali političarima da ih mogu blokirati i da možemo blokirati gradove. Pustit ćemo ih do 30. juna da usvoje Zakon o JMB. Sklonit ćemo djecu da ih ne plaše. Ako do 30. juna ne usvoje Zakon, eto nas opet”, rekao je Arnautović za agenciju Anadolija.

Još uvijek na skupu nije formalno objavljeno da su demonstracije završene, ali se to očekuje. Postoji mogućnost da građani nastave demonstracije samoinicijativno.

Predstavnici demonstranata, kako se očekuje, okupljat će se i u narednim danima radi dogovora o nastavku protestnih aktivnosti.

Inače, demonstranti su ovacijama dočekali građane Zenice koji su se u popodnevnim satima pridružili demonstracijama u Sarajevu.

Kako javlja reporter agencije Anadolija, na protestima vlada karnevalsko raspoloženje, te demonstranti uz muziku, pjesmu, pištaljke i trube traže ispunjenje njihovih zahtjeva.

Organizatori su preko razglasa pozivali sve građane Sarajeva, ali i drugih gradova u Bosni i Hercegovini da se pridruže demonstracijama i tako ”pokažu volju naroda”.

Brojni studenti, javne ličnosti, roditelji djece bez matičnog broja, penzioneri i drugi protestiraju danas na Trgu Bosne i Hercegovine. Na platou ispred institucija BiH postavljen i kutak za djecu, gdje ona crtaju i igraju se.

Na proteste su danas došli brojni građani Sarajeva, ali i Zenice, Mostara, Banja Luke, Prijedora, Goražda i drugih bosanskohercegovačkih gradova, koji povicima “JMBG” traže hitno usvajanje Zakona o JMBG.

Protesti su počeli 5. juna, kada se neformalna grupa građana okupila ispred državnih institucija kako bi izvršili pritisak na Vijeće ministara da usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

(preuzeto: www.bosnjaci.net, 12. 06. 2013.)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes