UPRILIČENA PROMOCIJA KNJIGE ”DNOPOLJE” – POETSKO DJELO O SILOVANIM BOŠNJAKINJAMA TOKOM AGRESIJE NA BIH

0
621

unnamed-2U nedjelju, 30. novembra 2014.godine u prostorijama džamije u Landskroni u Švedskoj upriličena je promocija knjige o silovanim Bošnjakinjama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pod nazivom ,,Dnopolje”, autora Velida Bajramovića.

Bajramović je rođen 1962.godine u Ključu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Vazduhoplovnoj akademiji u Sarajevu. 1992. godine postao je pripadnik Armije Bosne i Hercegovine. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”. Živi u Sarajevu i od kad se penzionisao piše knjige o posljedicama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Iz recenzije književnika Hazima Akmadžića o knjizi ,,Dnopolje” izdvajamo dio u kojem navodi: ,,… Bajramović čuje krik žrtve, ali je istovremeno i sam krik. On poznaje dželata i u nevjerici je, jer zvijer siluje ne pitajući za godine, ne pitajući da li je starica, srednjovječna žena ili djevojčica, da li je nena, majka, sestra ili kći – dakle radi se o izobličenom zlu koje je lišeno svega ljudskog”.

Osim ovog, Bajramović je napisao i djela: ,,Malo vode na dlanu”, ,, Oskar za sporednu ulogu”, ,, Srebrenica nakraj srca”, ,, Yüreğ¡m¡n en der¡n yer¡ndek¡ Srebrenica”, ,, Špalir ”– knjiga o logorima za vrijeme agresije na BiH, ,,Dnopolje ”- knjiga o silovanim ženama za vrijeme agresije na BiH i ,,Pokošeni pupoljci ”- knjiga o ubijenoj i ranjenoj djeci za vrijeme agresije na BiH.

Emir Žiško

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes