VELIKI UTJECAJ BOŠNJAKA U AUSTRIJI

0
545

DSC_0118Izložba „Austroislam: Fragmenti osamstogodišnje zajedničke historije“

Grad Grac i Katolički teološki fakultet će u mjesecu martu ugostiti nesvakidašnju izložbu pod nazivom Austroislam: Fragmenti osamstogodišnje zajedničke historije. U centru izložbe su veze između islama i Austrije, bilo da se radi o građevinskim objektima, nadgrobnim spomenicima, odjevnim predmetima ili muzičkim instumentima.

Na svečanom otvorenju izložbe dekan katoličkog fakulteta unverziteta u Gracu Dr. Reinhold Esterbauer je posebno istakao važnost zajedničke prošlosti između Bošnjaka i Austrije, a samim tim i islama i Austrije, a posebno Bošnjaka i Graca, gdje je jedna ulica dobila naziv po bošnjačkom vojnom odredu u austrougarskoj vojsci „Zweier Bosniaken Gasse“. Izložba pokazuje i dosta drugih zajedničkih elemenata iz islamsko-austijske prošlosti, kao što su uticaji orijenta u arhitekturu Austrije, te poznate Austrijance koji su svojevoljno prihvatili islam. Prvi dodir Austrije sa islamom bio je prije 800 godina, a posebna veza između islama i Austije dolazi preko Bosne i Hercegovine prije preko 100 godina odakle potječe i pravno priznavanje islama kao religije u Austriji. Nakon aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske monarhije 1907. godine, monarhija donosi zakon o priznavanju islama kao zvanične religije 1912. godine. Bosanski muslimani su imali vojnu obavezu u Austro-Ugarskoj monarhiji, međutim po zakonu morahije imali su prava na slobodno ispoljavanja svoje religije. Petkom su imali slobodan dan, mogli su neometano klanjati, imati imama, te se shodno njihovoj religiji i oblačiti. Na glavnom bečkom greblju se i danas nalaze nišani Ismeta Asima Bega, glavnog vojnog imama monarhijske vojske. U Lebringu u pokrajini Štajerskoj nedaleko od grada Graca se nalazi bošnjačko mezarje, gdje su pokopani Bošnjaci koji su se borili u austrougarskoj vojsci.

Jedan od suorganiztora izložbe u Gracu pored Katolickog fakulteta je i Islamski kulturni centar Grac, koji realizira gradnju prvu džamije na ovim prostorima. Izgradnja džamije ima punu podršku vlasti grada i države. Izložba i realizirana na inicijativu aktivistkinje Islamskog kulturnog centra Grac Maise Pargan, te je njoj na otvaranju odata i posebna zahvalnost.

Amra i Emir Serdarević

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes