Vijećnica – simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine

0
1190

3731aff3-7cd5-4a91-99c7-803156aedc4eKao ponosni građanin divnog grada Sarajeva uvijek ističem da mi je Vijećnica pri srcu, da je ona simbol arhitektonske vizije, ali i simbol ponosa i izdržljivosti građana Sarajeva.

Paljenje i uništavanje Vijećnice tog 25. i 26. avgusta 1992. godine bio je zločinački, vandalski čin proveden pod agresorskom opsadom grada koja je trajala više od 1.400 dana, a njena obnova je izvor snage i inspiracije za sve one koji danas obnavljaju i izgrađuju zajedništvo, suživot, toleranciju.

Kao Sarajlija, koji je rođen i već pune 62 godine živi u ulici Mali ćurčiluk, u kući koja je oko 100 metara udaljena od Vijećnice, svaki pogled na ovaj dragulj grada i BiH ispunjava me emocijama.

Uvijek se podsjetim te noći kada je Vijećnica zapaljena u bombardiranju Vojske Republike Srpske i kada je uništeno oko dva miliona knjiga. U mojoj memoriji još je živa slika buktinje koja je progutala zgradu Gradske vijećnice i neprocjenjivo književno blago, staro i po nekoliko stotina godina.

Te noći granatiranje je trajalo satima. Na svim stranama zgrade buknuo je plamen koji se oteo kontroli, a taj užasan požar počeo je gutati sve u toj historijskoj zgradi.

S porodicom i komšijama sam te večeri s bolom u grudima, kroz gusti dim, gledao kako stogodišnje zdanje propada u sekundi, sjećajući se svojih studentskih dana provedenih u tom prostoru, u tadašnjoj Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Uništene su knjige koje su bile od neprocjenjive vrijednosti, ali hvala Bogu da ljudskih žrtava nije bilo.

Vijećnici je nakon obnove vraćeno ono bogatstvo, onaj sjaj u kojem je izgrađena prije 120 godina (otvorena 20.04.1896. godine, a nakon obnove svečano otvorena 09.05.2014. godine). Danas je svjedok poslijeratne obnove Sarajeva, i dalje jedan od najfotografiranijih kulturno – historijskih objekata u gradu, simbol cijele BiH, prostor pun nevjerovatne energije i moći.

Muris Šećerkadić, dipl. žurnalista

(foto: Fuad Fočo).

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes