ZAMISAO JE SAČUVATI VELIKANE OD ZABORAVA

0
829

afb-slikaRiječ po riječ sa novinarom Admirom F. Beganovićem u povodu najave izlaska knjige Junaci jednog vremena

Dugo očekivana knjiga sarajevskog novinara, urednika i kolumniste Admira F. Beganovića pod nazivom “Junaci jednog vremena uskoro će ugledati svjetlo dana. Knjiga sadrži zbir kolumni koje bilježe likove i djela poznatih ličnosti sa muzičke scene, iz svijeta novinarstva, sporta, kulture pa sve do uglednih vjerskih predvodnika.

Sarajevo je grad koji mnoge posjetioce ostavi bez daha i sa posebnom sjetom. Pišu o njemu i rado mu se vraćaju. A poznato je da grad čine ljudi koji u njemu žive. Mogli bismo onda reći da zapravo pišu o njima. I dok posjetioci sa oduševljenjem pišu o Sarajevu, građani ovog grada pišu o ljudima koji ga posjećuju, koji ga vole, koji su dali doprinos za ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu, koji se raduju njegovoj sreći i boluju njegovu bol. Tako je i autor knjige “Junaci jednog vremena”, sarajevski novinar Admir F. Beganović, na specifičan način u svojim kolumnama zabilježio zanimljivosti o poznatim ljudima koji su se okitili osobinama dobrote i dostojanstva te su svoje ljudske vrijednosti protkali kroz rad i posao.

Admir F. Beganović rođen je 29. marta 1964. godine u Sarajevu. Želju za pisanjem dobio je još u školskim danima. Njegovi prvi članci pisani su za školski sedmičnjak. U srednjoj školi nastavlja sa pisanjem, te svojim tekstovima obogaćuje sadržaj popularnog muzičkog časopisa “ITD”. U najljepšim mladalačkim danima zatiče ga rat. Ostaje uz svoj grad, ostaje u tom lijepom Dvorcu u polju. Nakon stravičnog perioda uspijeva spojiti prekinuti konopac iz mladosti, na kojem zauvijek ostaje čvor, i nastavlja dalje kroz život kao dobar, velikodušan čovjek i izvanredan novinar. Zainteresiran za zbivanja na muzičkoj sceni aktivno počinje da piše za magazin „Mega hit”. Nakon toga biva angažiran za pisanje feljtona i kolumni za magazin “Express”. Posebnu pažnju čitaoca privlačili su njegovi tekstovi iz rubrike Pjesma koja je obilježila karijeru, kao i članci u kojima je na specifičan način pisao životne priče poznatih ličnosti. Sarađivao je sa mnogobrojnim popularnim pjevačima iz Bosne i Hercegovine i regiona. I danas aktivno sarađuje sa njima te uspostavlja i nove kontakte sa talentiranim pjevačima i muzičarima.

Kao što mo u samom početku spomenuli, Vaša knjiga “Junaci jednog vremena” nije još u prodaji. Ipak bismo naše čitaoce želili obavijestiti o nekim detaljima iz knjige. Možete li nam otkriti neke junake iz vaše knjige?

Sretan sam što već ima jako puno interesovanja za knjigu. Kada je riječ o mojim kolumnama raduje me činjenica da su veoma dobro prihvaćene od strane publike i rado su čitane. A što se tiče junaka iz knjige radi se o poznatim ličnostima različitih karakterinih osobina koji su u različitim vremenskim periodima imali značajnu ulogu u našem društvu. Neki od njih su: prvi gradonačelnik Sarajeva, zatim Zuko Džumhur, Emir Balić, Himzo Polovina, Behka i Ljuca, Šibe Krvavac pa sve do Muftije Zukorlića i doktora Cerića. Ovdje sam naveo neke od ličnostii iz prvog dijela knjige. A na našim prostorim a ima zaista mnogo unaka i “junaka” o kojima se uvijek neka zanimljivost može zabilježiti.

Naziv knjige nam također govori da je riječ o velikim ljudima iz određenog perioda. O kojem periodu je riječ?

U prethodnom govoru sam spomenuo da je riječ o ljudima sa različitih društvenih polja kao i iz različitih perioda. Mnogi od njih više nisu sa nama, ali su obilježili jedan značajan period u našem društvu. Štivo je posebno važno za kulturno pamćenje Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i šire. Ubijeđen sam da će knjiga postati nezaobilazna za sve one koji su zaniteresirani za naše velikane sa ovih prostora. Mene je iznenadila činjenica da jedan moj mlađi kolega nije znao ko je Hajrudin Krvavac i Zuko Džumhur. Također mlađe kolege ne prate ili nisu zainteresirane za dešavanja u bližoj i široj okolini. Ne znaju za stvarna dešavanja u Sandžaku, Srbiji i regionu. Pokušavam kroz pisanje da im na svoj način približim situaciju i upoznam ih sa stvarim zbivanjima. Svakodnevno pratim dešavanja na različitim društvenim poljima, prikupljam informacije i kao samostalni novinar pišem kolumne. A kao što je poznato novinar ne mora sve da zna, ali mora da zna – ko zna.

Kako ste došli na ideju da izdate knjigu ovog sadržaja? Koja je zamisao i koji je cilj kompletnog projekta?

Zamisao je sačuvati velikane od zaborava. Zabilježiti i sačuvati važne datume u bilo kojoj enklavi mozga. Sačuvati događaje i spriječiti ih od zaborava.

Sve je počelo spontano. Nisam mislio da će kolumne biti objedinjene u jednoj knjizi, ali po preporuci prijatelja odlučio sam se na ovaj korak.

Vjerovatno nam u knjizi donosite neke novosti vezane za ličnosti koje su u vašim kolumnama, nešto drukčije, manje poznato javnosti, iz vašeg uglao pisano. Možete li nam otkriti neke zanimljivosti?

U knjizi ima junaka i antijunaka. Pojedine kolumne su i biografske. Neke kolumne koje su uvrštene u knjizi opisuju ljude i događaje iz skorijeg vremena. Neke govore o Bošnjacima koji su zapravo daleko od svog identiteta, a ima i priča o borbi Bošnjaka za svoja prava u Sandžaku i Srbiji.

Vašu knjigu mogli bismo nazvati malom enciklopedijom djela pa čak i nedjela, uspjeha i neuspjeha poznatih ličnosti sa muzičke scene, iz svijeta novinarstva i ostalih društvenih oblasti iz vašeg ugla gledano. Koliko kolumni je sažeto u knjizi?

Knjiga sadrži oko stotinjak zanimljivih priča. Interesantno je da već postoje kupci, a knjiga još nije ugledala zoru. Što se tiče štampanja knjige to zaista još ne znam niti mogu dati odgovorna to pitanje, jer zahtjeva još puno rada oko toga. U pregovorima sam sa nekoliko štamparija. Ovo je finalni dio projekta kojim i ne vladam baš najbolje, tako da sam trenutno u fazi pregovora pa će se i to blagovremeno iskristalizirati.

Poznato je da svaki novinar prije pisanja teksta pristupi prikupljanju raznoraznih informacija koje će koristiti za pisanje članka. Zato smo i mi odlučili ovaj put da pitamo kolege i prijatelje Admira F. Beganovića šta misle o sarajevskom novinaru i kako ga doživljavaju kao kolegu, prijatelja i čovjeka. Jednostavno da zamijenim uloge. S tim u vezi slijedi nekoliko izjava:

SASE-Tarik-Kurbegovic-4-FFDr. Tarik Kurbegović, generalni sekretar Svjetskog bošnjačkog kongresa

Beganović misiju istinskog borca za BiH nastavlja i nakon agresije

Kada bih u par riječi trebao opisati Admira Beganovića, svakako bih to uradio riječima Bošnjak, Sarajlija, patriota, novinar, humanista i iskreni prijatelj.

Admira Beganovića poznajem kao saburli čovjeka, izuzetno blage naravi i manira, uvijek spremnog da sasluša i ponudi svoju pomoć. A danas je malo onih koji znaju i hoće saslušati, i koji se bezrezervno nude da pomognu.

On svoju misiju istinskog borca za BiH nastavlja i nakon agresije, boreći se za istinu i pravdu, a svi smo svjedoci da je ovo u današnje vrijeme najteža borba.

Zato svom prijatelju Beganoviću želim svaki hajr u budućem radu i onome što predstoji.

preuzmiMuamera Šehić, dipl. žurnalista

Nastavio borbu za domovinu i Bošnjake

U vrijeme kada se materijalne stvari cijene iznad ljudske dobrote i iskrenosti, i kada se prijatelji biraju po osnovu imovine i funkcije, izuzetna mi je čast i velika nagrada poznavati Admira Beganovića, skromnog i vrijednog novinara, zaljubljenika u pero i iskrenog prijatelja.

Svoju odanost i ljubav prema domovini Admir Beganović dokazao je nekoliko puta u toku agresije na BiH, zašto je i odlikovan. Iz te borbe Admir nosi mnoge ožiljke, ali ga to nije spriječilo da borbu za domovinu i Bošnjake nastavi i danas, u miru.

S toga, ovom mirnom i staloženom čovjeku, velikom patrioti i borcu, a nadasve mom iskrenom prijatelju, upućujem najiskrenije čestitke i želim mu puno uspijeha u budućem radu i borbi koja predstoji.

Zahvaljujemo se Admiru F. Beganoviću na izdvojenom vremenu za ovaj interview. Također mu želimo puno uspjeha u budućem radu.

Pripremila: Majda Rustemagić

(Bošnjaci.net)

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote