Zašto smo BOŠNJACI?

0
1513

bosnjak1Draga braćo i sestre,
Oni koji ne žele dobro ovom narodu nagovaraju nas na razne načine da se nacionalno izjašnjavamo kao muslimani, da se nacionalno izjašnjavamo kao bosanci, itd. Samo kažu nemojte reći da ste Bošnjaci. – i zanimljivo je da se to govori samo nama Bošnjacima – niko to i ne spominje za Hrvate ili Srbe da oni nešto trebaju drugačije!

Znate li zašto se ovo radi – ako pogledate ozbiljne historijske izvore vidjet ćete da se tamo do 1900. godine u Bosni i Hercegovini spominju samo Bošnjani, odnosno Bošnjaci – Također sam Ilija Garašanin, jedan od utemeljitelja ideje i snova o „velikoj Srbiji“, govori da u Bosni žive Bošnjaci triju vjera. (Bošnjaci pravoslavne vjere, Bošnjaci katoličke vjere i Bošnjaci muhamedanske vjere).

Dakle ne govori da su Srbi prešli na Muhamedansku vjeru nego govori o Bošnjacima koji su prešli na Muhamedansku vjeru! Dakle u Bosni je živio jedan narod. Njegoš je također znao da u Bosni živi jedan narod različitih vjera – Bošnjaci.[1]
Također svi franjevački spisi potvrđuju kako su ovdje živjeli samo Bošnjaci različitih vjera.

Prvi osmanlijski popis stanovništva Bosne iz 1468/1469. godine poučava nas i informiše da u Bosni postoji samo jedan narod različitih vjera![2]

Kada čujemo ovo da su svi historijski izvori nedvosmisleni da su ovdje živjeli samo Bošnjaci postavlja se logično pitanje šta je problem?

Naime, od 1900. godine kreće politika da se katolici u BiH počnu izjašnjavati kao Hrvati – a pravoslavci u BiH da se počnu izjašnjavati kao Srbi[3] – a zabranjuje se korištenje naziva Bošnjak – Zašto se ovo uradilo – razlog je jednostavan – da ne bi bilo nacije i naroda vezanog za Bosnu kao državu –– i zbog toga ona ne pripada nikome te je treba podijeliti.

NAPOMENA1 : Kada ovo znate molim Vas nemojte praviti grešku pa nacionalno izjašnjenje „Bošnjak“ vezati za bilo koju stranku ili samo za Bošnjački sabor 1993. godine i da se zbog toga ne želite izjasniti kao Bošnjak. Naše nacionalno opredjeljenje je puno starije, puno bitnije od bilo koje stranke – Pitanje našeg izjašnjenja kao Bošnjaci je jedno od pitanja opstanka naše države!

NAPOMENA2 : Također nemojte nacionalno izjašnjenje „Bošnjak“ vezati samo za Islamsku zajednicu – postoje i oni koji ne žele biti vjernici pa zbog toga bježe i od nacionalnog izjašnjenja Bošnjak – to je pogrešno i neosnovano – podsjetimo se da su Bošnjani ovdje bili i prije dolaska islama i možeš biti Bošnjak, a da nisi musliman.

Bosanac i hercegovac su samo geografska pripadnost, a Bošnjak nacionalna!

Kao što je srbin (nacionalnost) – srbijanac (geografski).

Draga braćo i sestre –

Zapamtite, naziv Bošnjak nije izmišljen 90-tih godina – Bošnjački sabor i rahmetli Alija Izetbegović su samo vratili nacionalno ime naroda Bosne i Hercegovine. Konstrukcija da nema nacionalnosti Bošnjak, nego da se mi izjašnjavamo nacionalno kao Hrvati, Srbi, Muslimani evo sad Bosanci, te da je Bosna srpska odnosno hrvatska zemlja nastala je i nastaje zajedno u namjeri da se Bosna podijeli[4], tako da je 100 godina zabranjivan naziv Bošnjak kako bi imali još jedan osnov za podjelu naše domovine.

Sad vam je možda jasnije o čemu se radi – naime oni koji nas nagovaraju da se nacionalno izjasnimo kao Bosanci, kao Muslimani ili nekako drugačije čine nam veliki zulum i idu na ruku našim dušmanima jer nacionalnost Bosanac ili Musliman – ne postoji u historiji naše države što daje za pravo dušmanima Bosne i Hercegovine da kažu kako mi ne pripadamo ovoj državi, kako nema naroda koji pripada ovoj državi i da smo mi došli sa Turcima, a da je ovo hrvatska odnosno srpska zemlja.

Draga braćo i sestre,

Na kraju moramo znati da svako ko se ne izjasni nacionalno kao Bošnjak i da mu je jezik Bosanski je kulturno i historijski potpuno nepismen i vrlo neodgovoran jer zbog nepoznavanja svoje historije i nekih svojih kompleksa niže vrijednosti izmišlja neku novu naciju i čini nepopravljivu štetu sebi, svojoj djeci, svojim unucima!!!

Zapamtite, ko se ne izjasni nacionalno kao Bošnjak taj će pogaziti žrtvu naših šehida, naših žrtava za slobodu koju danas imamo, a koju dušmani pokušavaju i danas ograniliti podmečući nam da se ne izjasnimo kao Bošnjaci!!!

Mi smo ponosni potomci stanovnika srednjevjekovne Bosne!

Ovo je naša zemlja, ovo je zemlja naših predaka, naroda koji se zvao Bošnjanima-Bošnjacima!
I mi nismo ovdje odnekud došli!
Mi smo ovdje otkad je Bosne!
A dokaz tome jeste da se nacionalno izjašnjavamo kao Bošnjaci i da nam je jezik Bosanski!

Sedad Dedić

____________________________________________________________________

[1] O. Ibrahimagić, Bosanski identitet i suverenitet, Štamparija Fojnica d.d., Sarajevo 2012, 64. str.
[2] O. Ibrahimagić, Bosanski identitet i suverenitet, Štamparija Fojnica d.d., Sarajevo 2012, 54.-56. str.
[3] O. Ibrahimagić, Bosanski identitet i suverenitet, Štamparija Fojnica d.d., Sarajevo 2012, 64. i dalje.

[4] O. Ibrahimagić, Bosanski identitet i suverenitet, Štamparija Fojnica d.d., Sarajevo 2012, 63. str.

 

Izvor: abom.ba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes