ZAVJERA U D-MOLU

0
701

10Piše: Admir F Beganović

MUFTIJIN MAČ. Ovu sintagmu napisa mi lažni prijatelj sa lažnog facebook profila samo nekoliko sati poslije objavljivanja kolumne HAMLET U KOLIBI OD SNA. Pored toga što me proglasi muftijinom sabljom napisao mi „soko sivi“ i niz psovki i uvreda na račun  SVJETSKOG BOŠNJAČKOG KONGRESA, napisa mi i pjesmu.

„…sve želje i planove nikad neću kriti takve Bosne sabljo moja nikad neće biti“.

Bunilo bi svakog pametnog insana to što je taj „čistunac“ kao mjesto gdje živi naveo Valjevo a u poruci sve puca od „gdje“, „srijeda“, „mjesto“, „odijelo“…..

Sve ovo ispričah jaranu Husku. Zajedno smo nosili plavu uniformu davne 1984. godine. U vojnoj knjižici osta nam napisano „Služio vojni rok u jedinici od posebne važnosti koja predstavlja državnu i vojnu tajnu“. Zbog te važnosti bi nam zabranjeno punih pet godina da napuštamo državu. Husko danas radi u Libiji ali se sjeća svega. Kako i ne bi.

Kapetan Batkovski navalio na njega da se ne izjašnjava kao Jugosloven već kao musliman i kad je Husko nakon pola dana torture napokon pristao sazvan je bataljonski sastanak. A na sastanku jedina tačka „rasprave“ bilo je Huskovo „lutanje“ i „ko zna šta se krije iza toga“.

Da ne duljim oko toga… Moje izlaganje se ipak prihvatilo. Ne znam da li zbog toga što su mi kao ubjedljivo najboljem na spartanskoj obuci dali čin i sve (ne)moguce pohvale ili što sam mahao istinom kao sabljom ali je Husko ipak spašen i, vidi belaja sad, na kraju odnio i „Značku primjernog vojnika“. Jeste da sam i ja kasnije „upo u pilanu“ ali se izdržalo.

„Sem obuke i tog belaja pamtim i onog Muniba,sjećaš li se njega? Onog što je reko da je Anštajnova žena bila Milena iz Beograda i da je sve one silne formule ona izmislila a da je Albert to sebi prepiso“.- pita me Husko.

„Sjećam je jaro,kako se ne bi sjećo. Znaš da se uvlačio oficirima i sve nas šmeko“.

„Šta se odgovorio tom kretenu na fb?“.

„Nisam ni stigo da mu odgovorim. Veoma brzo je ugasio profil. Al pošto znam da čita sve što napišem objasniću mu da ja nisam muftijina sablja, ni mač. Muftija je mač sam po sebi, sam od sebe jer je istina na njegovoj strani a istina reže. A pjesma koju mi je napisao nekako je tužna i jadna i vuče me na D-mol. Objasnicu mu da te svoje planove okači na štrik nek se suše pošto su mu pali u vodu.

„Velika se hampa digla oko toga. Razumijem da smeta Beogradu ali vidiš jada smeta i Sarajevu. Iz Beograda nisu mogli muftiju odvojiti od Sarajeva a sad pokušavaju da ga odovoje od Sarajeva iz Sarajeva.

„Husko buraz, istina ne može biti kontradiktorna. Imaju i oni u nekom svom mutvaku duše trun nečega što im kaže da nisu u pravu i da nece uspjeti u svojim namjerama. Taj „sivi soko“ mi napisa da nisam trebao pisati o lažima Latićevim. Analizirao sam poruku, sam piše o „LAŽIMA Latićevim“ a mene kritikuje to što sam isto napisao.

„Nije Latić sam ima još Latića i Kazaza“.

Imaju oni svoji rutinu, svoje zadatke ali slabo dobace do cilja.

Ideja da će osporiti i zaustaviti Kongres im je na štakama.

Taj „soko sivi“  će na ovom orahu zube polomiti.

Zavjera.

Na svojim bankomatima će uvijek imati para ali će imati duhovnu pustoš i uvijek biti u minusu.

Neka sanjaju….neka.

Njima je dovoljan frtalj hljeba, komad neba i šešir pun sna.

A lijepa Emina na svom profilu napisa:“To što udarate na muftiju džaba vam je sve. I dalje će mufty da bude MUFTY i dalje ćemo da ga hajemo najviše na dunjaluku bijelom“.

A kad se sve kockice slože i kada istina otvori svoja vrata gdje će tada biti moj „soko sivi“. E, TADA će doći i podržavati sve ono što sadašnji vitezovi rade DANAS.

Zavjera.

Al nestaje municije.

Sarajevska magla se spustila, slabo se vidi ali se nad Trebevićem zvijezde jasno vide.

Neko će da i dalje tka svoj san od jada a neko će ka budućnosti uspravno. Korak po korak.

(Bosna PRESS)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes