ZNAČAJ MLADIH U PROSPERITETU DRUŠTVA

0
721

melihaZnačaj mladih za prosperitet jedne zajednice je od velike važnosti. On se ne ogleda samo u biološkom održanju zajednice, već i u njenom intelektualnom, materijalnom i moralnom razvoju. Shodno tome, najrazvijenije i najbogatije zajednice mnogo ulažu u obrazovanje mladih.

Posljednjih decenija mladi Bošnjaci i Bošnjakinje susretali su se sa egzistencijalnim problemima koji su im oduzimali puno snage, vremena i elana pa je bilo skoro nemoguće govoriti o nekim prioritetnijim aktivnostima i djelatnostima mladih. Počevši od ratnih razaranja, siromaštvom, lošim obrazovanjem, preko raseljavanja i razbijanja naše populacije kao cjeline, skoro nemoguće je bilo zajedničko djelovanje mladih na polju obrazovanja.

Danas je stanje drugačije. Mladi danas imaju prostora za osnivanje organizacija kroz koje mogu zajednički i organizirano da djeluju u cilju humanitarne pomoći, edukacije i raznih drugih aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta egzistencije društva.

Lično se mogu pohvaliti sopstvenim djelovanjem kroz aktivnosti Muslimanskog omladinskog kluba (MOK) koji u Novom Pazaru postoji dugi niz godina. MOK organizira druženja, predavanja iz različitih branši, vjerska predavanja, pomoć socijalno ugroženim porodicama, volontiranja u vidu pomoći bolesnim i nepokretnim licima itd.

Organizirali smo, kad je to bilo potrebno, pomoć porodicama zahvaćenim poplavama u Bosni, iftare za siromašne, akcije prikupljanja sredstava za pomoć Somaliji i Palestini i dr. S jedne strane sam ponosna zbog svog skromnog doprinosa ovakvim akcijama, a sa druge strane razočarana i tužna spoznajom da u 21.vijeku dobar dio čovječanstva i dalje vapi za pomoć ove vrste.

Stoga apelujem na mlade Bošnjake i Bošnjakinje da kontinuirano rade na sopstvenom razvoju i usavršavanju kroz obrazovanje i različite edukacije kako bi kao svestrano obrazovane ličnosti bili u poziciji pomoći i drugima. Apelujem na mlade da budu svjesni sopstvenog značaja u društvu, jer samo tako u njemu mogu mijenjati stvari na bolje.

Meliha Smailović

5.00 avg. rating (97% score) - 3 votes