JAHAČI APOKALIPSE (OSMI DIO)

0
623
Mustafa-CericPiše: Mustafa Cerić
Osmi dio
Pitaš, šta je jače brat ili prijatelj? Brat po vjeri ili prijatelj po mjeri? Čudim se što me to pitaš. Kao da nešto skrivaš. Zar nije brat najpreći? Možda, prijatelj može biti jači. Ali, brat je opet preći. No, najbolje je kad ti je neko i brat po vjeri i prijatelj po mjeri. Eh, tu sam te ček'o. Priznaješ, dakle, da brat po vjeri nije nužno prijatelj. Prijatelj može biti kao brat. Može biti vjerniji i pouzdaniji od brata. A brat po vjeri nije nužno prijatelj. Nije ti uvijek dost. Nisam te dobro razumio. Zar vjera nije jača od svega. Nisi li me učio da su vjernici braća? Jesam. I opet te učim da je vjera najača. Vjera je najlješi osjećaj ljudskog zajedništva. To je dâr od Boga kao i svaki drugi dâr kojeg vidimo ili ne vidimo… kao sunce i mjesec, kao dan i noć, kao sluh i vid, kao zrak i voda. Sad sam još više zbunjen. Govoriš o uzvišenosti vjere, a prijatelja dižeš iznad brata po vjeri. Kako to može biti? Može ako brat po vjeri nije vjeran svojoj vjeri. A to znači da nije vjeran ni tvojoj… nije vjeran tebi. Nije ti ni brat, ni drug, ni prijatelj. Vjera ima smisla ako je u službi bratstva, drugarstva i prijateljstva. Vjera u Boga ne treba Bogu. Vjera u Boga treba čovjeku da ima povjerenje u svoga brata. Da ima druga i prijatelja.
Bog pomaže čovjeku ako čovjek pomaže bratu i prijatelju. Onaj koji kida vizu sa bratom, gubi vezu sa Bogom. Onaj koji se odriče brata po vjeri, nema vjere u srcu. Vjera mu je samo na jeziku. Ne dopire mu vjera do srca ni njegovog ni njegovg mu brata. On ne osjeća prisustvo ni brata, ni prijatelja. Vjera mu je lahka, kao žuti list na grani. I mali vjetrić skine ga sa grane vjernosti i otpuše ga pod granu izdaje da tamo vehne. Isa sina Merjeminog nisu izdali prijatelji. Njega su izdala njegova braća po vjeri. Jusufa nisu prodali prijatelji. Prodali su ga njegova rođena braća. Htio sam te poštediti, ali vidim da tražiš da nastavim. Hoćeš da znaš šta vidim. Pa da ti kažem, vidim da se vjera izvrće k'o časa. Puhne vjetar i sve poizvrće čak i ono što se izvrtat ne dâ.
Vidim ljude neistine kako vladaju ljudima istine; vidim iskrene da moraju biti podanici munaficima; vidim poštene čija se riječ ne čuje od galame pokvarenih koji lažu, ali im niko ne odgovara; vidim mlade kako ne poštuju starije, koji nemaju uvida šta to rade mladi; vidim da se kidaju rodbinske veze; vidim da pucaju sklopljeni brakovi; vidim da komšija ne poznaje komšiju, ne obilazi ga ni kad je zdrav ni kad je bolestan, ne pruža mu ruku, ne pozdravlja ga, niti ga selami, ne vidi ga, ili ga vidi, ali prolazi pored njega kao pored stabla u parku; vidim ateiste da se raduju što vjernici zapadaju u korupociju; vidim vjernike koji se svađaju oko vjere i pravoga puta; vidim vjernike kako sami sebi sve puteve ruše koji su ih nekad spajali u vjeri; vidim da se osuđuju ljudi koji pozivaju u vjeru; vidim da se hvale oni koji od vjere odvračaju; vidim da je put dobra porušen i neprohodan, a put zla da je utaban i prohodan; vidim ljude koji govore ono što ne rade i rade ono što ne govore; vidim vlast koja oko sebe okuplja bezvjerne i nepouzdane, a udaljava od sebe vjerne i pouzdane; vidim pjevače i pjevačice koje se takmiče da pokažu da je njihova pjesma najviše razvratna… Vidm da sam te uplašio sa ovom pričom. Vidim da se ti više plašiš pjevačica i pjevača koji prolaze Bosnom, nego jahača koji dolaze. Shvatio si da su pjevači i pjevačice samo prethodnica jahačima, koji dolaze kad pjevači i pjevačice odrade svoj posao. I ja sam to shvatio. Hvala ti, brate i prijatelju, što si me na to podsjetio…
5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote