ARIF HALITI: SRETAN SAM I PONOSAN ZBOG ŠTAMPANJA POMOĆNIH UDŽBENIKA NA BOSANSKOM JEZIKU

0
776

DSCN6976Novinarska ekipa ,,Gora-press“ neta juče posjetila osnovnu školu ,,Lek Dukagjini“ u Prizrenu te bila prijatno iznenađena početkom nove školske godine u nastavi na bosanskom jeziku ali i novim udžbenicima koji će pomoći onim najmlađim učenicima da lakše izuče gradivo na pomenutom jeziku.

Arif Haliti spada u red poznatijih i viđenijih Bošnjaka u regionu Prizrena, profesor je razredne nastave, autor mnogih planova i programa za potrebe nastave na bosanskom jeziku, koautor i autor udžbenika na bosanskom jeziku, književnik, dobitnik niz priznanja iz oblasti pisane riječi i bivši urednik jednog od najpopularnijeg školskog lista na bosanskom jeziku ,,Đulistan“ na Kosovu. Na poziv nekoliko roditelja onih najmlađih učenika, tj đaka-prvaka koji su ove godine krenuli u prvi razred osnovne škole ,,Lek Dukagjini“ gdje uvaženi profesor Haliti sa uspjehom godinama radi juče je novinarska ekipa posjetila odjeljenje đaka-prvaka te porazgovarala sa profesorom Halitijem o početku nove školske godine ali i o novim udžbenicima na bosanskom jeziku koji su se ove godine pojavili u osnovnim školama širom Kosova gdje ima bošnjačkih učenika. Ekskluzivno za ,,Gora-press“ profesor Arif Haliti, između ostalog, ističe:

Najprije selam vama i vašim čitaocima i hvala što ste nas posjetili i što često pratite naše aktivnosti u obrazovanju na bosanskom jeziku, ovdje u osnovnoj školi ,,Lek Dukagjini“ u Prizrenu. Recimo da sam izuzetno zadovoljan i izuzetno sretan ali i ponosan što je po prvi put u historiji nastave na bosanskome jeziku došlo do štampanja pomoćnih udžbenika a radi se o Slovnici-1 koji je udžbenik za prvi razred osnovne škole, dakle udžbenik početnog čitanja i pisanja a onda su tu i nastavni listovi za drugi i treći razred osnovne škole. Na vašu konstataciju u vašem pitanju da sam ja jedan od aktera uvođenja nastave na bosanskom jeziku nakon ratnih zbivanja na Kosovu mogu vam reći da je taj proces obrazovanja proces koji dugo traje i koji će trajati i ubuduće. Dakle, ja sam na tu činjenicu ponosan iz dva razloga, najpre jer sam autor osnovnih udžbenika za prvi, drugi, treći, četvrti i peti razred osnovne škole ili da budem precizniji koautor u tom poslu a od ove školske godine tu sam kao autor spomenutih udžbenika koje sam ja pripremio i koje je Ministarstvo Nauke i Tehnologije (MONT) u Vladi Kosova prihvatilo te dalo svoju saglasnost i konačno nakon nekoliko godina ti udžbenici su se pojavili u osnovnim školama gdje ima učenika koji pohađaju školu na svom maternjem, bosanskom jeziku. Recimo i to da se na ovaj način ,,skida“ jedna teza o nemogućnosti posjedovanja posebnih udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku.

Dakle, moj stav je po tom pitanju kristalno jasan – nećemo stati, ne smijemo stati i dakako da nemamo moralno pravo da stanemo u tom procesu. Niko i ponavljam – niko od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja ne smije stati u tom procesu sve dok naši učenici u nastavi na bosanskome jeziku ne budu imali sve udžbenike i sve prateće materijale po istom principu kao što imaju učenici u nastavi na albanskom jeziku. Kompleks niže vrijednosti mora biti skinut jer Bosna i Hercegovina jeste naša matična država i ja iskreno volim Bosnu i Hercegovinu i svu moju braću Bošnjake ali nastava u Bosni i Hercegovini izvodi se po planu i programu republike Bosne i Hercegovine dok se nastava na bosanskom jeziku na Kosovu izvodi po planu i programu republike Kosovo i to je suštinska razlika te samim tim Bošnjaci na Kosovu moraju učiniti sve da, ponavljam, već od predškolskog pa do visokog obrazovanja imaju validne udžbenike, dakle štampane i pripremljene od domaćih autora normalno uz saglasnost pomenutog Ministarstva i izdavačke kuće – istakao je profesor razredne nastave u osnovnoj školi ,,Lek Dukagjini“ u Prizrenu, Arif Haliti.

Na nama je da profesoru Halitiju, njegovim učenicima ali i svim učenicima koji pohađaju školu na svom maternjem, bosanskom jeziku poželimo što uspješniji početak nove školske godine a onim najmlađima sretan početak školske godine uz nove udžbenike na svom jeziku. Još da nam je malo više ovakvih književnih i visoko obrazovanih entuzijasta kod Bošnjaka Kosova poput profesora Arifa Halitija gdje bi na bio kraj…

(GoraPRESS)

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes