HITNO ZAUSTAVITI INICIJATIVU O NAZIVANJU DOMA NA PALAMA IMENOM RADOVANA KARADŽIĆA

0
569

indeksirajSarajevo, 07. oktobar 2014. god.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje izjavu Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta da novoizgrađeni studentski dom na Palama nosi naziv po haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Navedena izjava i inicijativa predstavlja ogledalo trenutne politike u Republici Srpskoj, budući da se radi o osobi koja je pred Sudom u Hagu optužena za najteže ratne zločne nad nesrpskim stanovništvom odnosno genocid nad Bošnjacima Srebrenice, Višegrada, Prijedora, Bratunca, Zvornika, Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Radovan Karadžić predstavlja simbol genocida i fašističke politike i ideologije koja snosi odgovornost za agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu, etničko čiščenje te četverogodišnju opsadu glavnog grada Sarajeva.

Milorad Dodik u svome obraćanju istakao da novoizgrađeni dom predstavlja vizionarstvo Radovana Karadžića koji je kao predsjednik Republike Srpske provobitno inicirao izgradnju navedenog doma, međutim to predstavlja klasični udar na državu Bosnu i Hercegovinu i njezine građane, posebno na porodice stradalih u Bosni i Hercegovini i porodice nevine ubijene djece.

Studentski dom na Palama ne smije nositi ime po čovjeku koji je opužen za ratne zločine, jer predstavlja veličanje politike i čovjeka koji je kriv za genocid, silovanje, urbicid nad državom Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa poziva na hitno zaustavljanje navedene inicijative, jer je to nastavak veličanja genocida i izazivanje nevinih žrtava koje poslije svega sto su preživjele i preživljavaju zaslužuju mir i dostojanstvo.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid

Svjetskog bošnjačkog kongresa

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote