IGK: SRAMNA ODLUKA SUDA O PUŠTANJU BOROVČANINA NA PRIJEVREMENU SLOBODU

0
823

ljubomir-borovcaninInstitut za istraživanje genocida Kanada (IGK) osudio je odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je osuđenog ratnog zločinca Ljubomira Borovčanina pustio na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

IGK smatra da je ova odluka suda nepravedna i sramna, da predstavlja poraz međunarodne pravde, uvredu i poniženja žrtava, kao i atak na istinu i pravdu.

“To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u BiH, već u čitavom svijetu. Puštanje Borovčanina na prijevremenu slobodu predstavlja veliki rizik za pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg u bh. društvu”, navodi se u saopćenju IGK-a.

Također, ova organizacija je stava da se ovom odlukom nastavlja degradacija rada Haškog suda te izaziva novi strah kod preživjelih žrtava genocida u Srebrenici.

IGK poziva ovaj sud da do kraja mandata ispuni svoju misiju zasnovanu na donošenju pravde i upozorenja budućim generacijama da se zločin agresije i genocida ne isplati i da će biti sankcionisan.

(Fena)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes