MERSADA AGOVIĆ STEKLA ZVANJE DOKTORA TEOLOGIJE

0
683

221-650x487Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru jedan od najvećih boraca za prava Bošnjaka na našim prostorima,  Mersada Agović odbranila doktorsku disertaciju na temu: „Islamska kultura na području Sandžaka od dolaska Osmanlija do kraja 16. stoljeća“ i tako stekla zvanje doktora teologije.

Tročlanu komisiju činili su: muftija dr. Mevlud ef. Dudić, kao mentor, prof. dr. Džemil Bektović, kao predsjednik komisije i akademik Fehim Husković kao član komisije. Ono što je Agović prezentirala kod svih prisutnih izazvalo je ogromno oduševljenje. Doktorska disertacija od preko 500 stranica, prema riječima predsjednika komisije postat će kamen temeljac bošnjačke tradicije i kulture na Sandžaku.

Akademik Fehim Husković ističe da će ovaj rad probuditi uspavane Bošnjake, jer se poslije ove doktorske disertacije više nema potrebe nikome objašnjavati ko su oni i od kad datira njihova tradicija, jezik i kultura.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, kao mentor ovog rada ističe da je za njega ovo veliki ponos, te da ga najviše raduje to što konačno mi o sebi pišemo, jer su do sada uglavnom drugi pisali o nama.

Agović je ovom prilikomuputila jednu poruku Bošnjacima.

“Ovo je još jedan od dokaza da je Internacionalni univerzitet rado prihvaćen kako u našoj, tako i drugim državama svijeta. Ono što se na njemu svakodnevno demonstrira, a tiče se obrazovanja i kadrova koji iz njega izlaze, svjedoči o tome da je kroz sve godine postojanja bio i ostao sunce znanja.”

12 41

(Sana)

1.00 avg. rating (54% score) - 1 vote