9. JANUAR PODSJEĆA NA UŽAS AGRESIJE NA BIH I GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

0
745

downloadOtvoreno pismo Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada

Bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti

Upravnom odboru vijeću za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini

Novoizabranom bosanskohercegovačkom i bošnjačkom političkom establišmentu

Priznajte, poštujte i primjenite snagu Presude Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine protiv entiteta Republike Srpske, za genocid!

Sramno je, uz to i još jedan jasan dokaz aparthejda, da se u eri demokratije, zaštite ljudskih prava i sloboda, u središtu ujedinjene Evrope, poslije velikog “Nikada više!” nakon holokausta, više od dvadeset godina poslije najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, i dalje obilježava Dan entiteta Republike Srpske i krsna slava Svetog arhiđakona Stefana.

Sve bosanskohercegovačke patriote i prijatelje istine i pravde u svijetu deveti januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine.

Temelji tzv. entiteta „Republika srpska“ na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje današnji civilizirani čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima se sudi, ili je već presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj genocidni entitet primjer aparthejda u Evropi, a u kojem se krše osnovna ljudska prava i slobode mnogih građana, prije svega Bošnjaka.

Dok politički establišment entiteta „Republike Srpske“ negira bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine, vi, bošnjački i pro-bosanski političari  i međunarodna zajednica morate otvoriti proces preispitivanja legalnosti i opstojnosti tog entiteta te doprinijeti njegovom slanju na smeće historije, tamo gdje su završili slični zločinački projekti ovakve vrste u proteklom stoljeću. Ovaj proces svakako može početi primjenom presude Međunarodnog suda pravde po kojoj su institucije entiteta Republika Srpska, vojska i policija, počinile genocid.

Presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine je najsnažniji argument za ostvarivanje prava žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini te najbolji instrument za vraćanja dostojanstva jednoj evropskoj državi i članici UN-a, kao i vraćanje dostojanstva svim njenim građanima i žrtvama agresije. Još jednom ističemo pravo na ius cogens načelo (Član 53 Bečke konvencije o pravu ugovora UN iz 1969. godine – poglavlje Ništavnost ugovora) na osnovu kojeg se u pravnoj praksi svijeta izvodi sveto pravo na nepriznavanje rezultata genocida, zločina za koji ne postoji zastarijevanje. Politički establišment entiteta Republika Srpska  i danas naglašavaju kontinuitet njihovih današnjih institucija sa onima koje su počinile zločin genocida.

Polazeći od toga da je anticivilizacijski proslavljati Dan entiteta „Republika  Srpska“, koji označava početak sistematskog i planiranog udruženog zločinačkog poduhvata protiv države Republike Bosne i Hercegovine i njenog najbrojnijeg naroda, Bošnjaka, naglašavamo da je kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta „Republika Srpska“ nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Internacionalni ekspertni tima Instituta za istraživanje genocida (Kanada) vas poziva da odmah pošaljete apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sa preporukom da isti uvaži preporuke Venecijanske komisija i deveti januar proglasi neustavnim, štetnim za građane i narode u Bosni i Hercegovini, ponižavajućim za stotine hiljada žrtava i svjedoka agresije i genocida, nepravednim za sve prijatelje istine i pravde u svijetu. Obilježavanjem devetog januara se krši čak i nepravedni Dejtonski ustav i Ustav manjeg entiteta. Poručite jasno da entitet „Republika srpska“ nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez ozbira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanad, također, poziva vas da konačno postanete istinski glas žrtava i patriota svoje zemlje te zatražite bezuslovnu primjenu Presude Međunarodnog suda pravde, za koju ne treba suglasnost presuđene strane (institucija entiteta Republika Srpska) nego je izvršenje u rukama oštećenih, tj. žrtava, čiji ste vi politički predstavnici. U pitanju je sudska istina, a ne politički ili lični stav. Pravo je na bosanskoj strani u ovome povijesnom trenutku i to moramo iskoristiti zarad naše budućnosti.

Potpisnici:

Profesor Emir Ramić, Institut za istraživanje genocida, Kanada

Profesor dr. Rasim Muratović, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta, Sarajevo

Akademik Esad Duraković, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Ismet Dizdarević, Univerzitet, Sarajevo

Magistar Hamdija Čustović, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Profesor dr. Senadin Lavić, Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Sarajevo

Dr. Mustafa Cerić, Svjetski bošnjački kongres

Profesor dr. Hariz Halilović, Univerzitet, Monash, Australia

Profesor dr. Smail Čekić, Univerzitet Sarajevo

Profesor dr. Muris Osmanagić, Univerzitet Sarajevo

Magistar Sanja Seferović Drnovšek, Bosansko američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, Chicago, SAD

Profesor dr. Suad Kurtčehajić, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Kasim Trnka, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Fikret Bečirović, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Džemal Najetović, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Ferid Muhić, Univerzitet Skopje

Profesor dr. Zemir Sinanović, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Šemso Tucaković, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Fahra Fejzić Čengić, Univerzitet, Sarajevo

Profesor dr. Eli Tauber, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta, Sarajevo

Profesor dr. Sead Berberović, Univerzitet, Zagreb

Profesor dr. Nisveta Alispahić, Tuzla

Dr. Haris Alibašić, Univerzitet Grand Rapids, SAD

Profesor dr. Ibrahim Kajan, Univerzitet Mostar

Magistar Adamir Jerković, Arhiv Federacije BiH

Profesor Emir Nuhanović, Sarajevo

Adil Kulenović, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Sarajevo

Nadira Avdić Vllasi, Urednik programa na bosanskom jeziku Radio Televizije Kosovo i glavni urednik lista na bosanskom jeziku Alem

Magistar Fatmir Alispahić, Tuzla

Fadila Memišević, Sekcija Društva za ugrožene narode u Sarajevu

Eldin Elezović, New York

Bakira Hasečić, Udruženje žena žrtava rata

Mirsad Duratović, Udruženje logoraša Prijedor92

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote