AKADEMIK CERIĆ I MUFTIJA ZUKORLIĆ U MALMEU: ’ONO ŠTO MI RADIMO JE ALTERNATIVA PO VJERSKOJ, NACIONALNOJ I DRŽAVNOJ LINIJI ODBRANE I OČUVANJA’

0
755

IMG_4815-616x411U Islamskom centru u Malmeu, 4. aprila 2015. godine, organizirana je manifestacija u čast osnivanja i registriranja Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) u Švedskoj. Manifestaciji su prisustvovali brojni predstavnici nacionalnih institucija, kulturnih i javnih organizacija, među kojima i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisu-l-ulema emeritus akademik Mustafa Cerić i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Program je otpočeo učenjem Kur’ana, ašere je proučio imam bošnjačkog džemata u Malmeu Hasan-ef. Jašarević, nakon kojeg su uslijedila obraćanja: predsjednika BNF-a u Švedskoj Nermina Širbića, koji se obratio u ime domaćina, potom generalnog sekretara SBK i člana Upravnog odbora BNF-a dr. Tarika Kurbegovića, potpredsjednika BKZ-a u Luksemburgu g. Omera Pezerovića, novinara i publiciste mr. Fatmira Alispahića, oficira u Armiji BiH Velida Bajramovića, te naposljetku obraćanja dvojice bošnjačkih lidera akademika Cerića i muftije Zukorlića.

Svojim prvim albumom ilahija i kasida, predstavio se mladi izvođač Hamza Škrijelj iz Novog Pazara. Medijski pokrovitelj manifestacije je bila Sandžak televizija iz Novog Pazara.

Pored govornika manifestaciji su prisustvovali značajni gosti: dr. Jahja Fehratović, autor Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti, predsjednik Sandžačke biznis Asocijacije Šefadil Ličina iz Pariza, predstavnici BNF-a i BKZ-a iz Njemačke, Nihad i Mithat Bećirović, član Odbora za ljudska prava i genocid SBK Asmir Bihorac iz Luksemburga te brojni drugi.

Bošnjačka nacionalna fondacija je osnovana u novembru mjesecu 2013. godine. Za prvog predsjednika izabran je Nermin Širbić, a pored njega Odbor BNF-a u Švedskoj čine: prof. Ramiz Gerba, Elvir Bajraktarević, Haris Duratović, Amer Olević, Irfan Ibrahimović, Fahrudin Dželilović, Enes Delić, Ferko Šantić i Ahmed Ljajić.

Govornici su u svojim obraćanjima podvukli važnost postojanja i opstojanja BNF-a, kako u ostalim državama gdje je formirana, tako i u ovoj državi. Ponovili su i potvrdili da se Bošnjaci u narednom periodu trebaju i moraju uvezivati jakim snagama, te da svaki Bošnjak je odgvoran za drugog Bošnjaka.

Akademik Cerić je kroz kur’anske i hadiske poruke „čvrsto se Allahovog užeta držite i nipošto se ne razjedinjujte“, prisutnima približio važnost projekata od nacionalne vrijednosti, kakav je i BNF, koja treba otvoriti svoja predstavništva svugdje u svijetu. On je kazao da posao kojim se bavi on i njegov tim nema alternativu jer je on sam alternativa svemu onome što u društvenom smislu trenutno ne valja na matičnom bošnjačkom prostoru.

„Mi imamo tri linije odbrane našeg nacionalnog bića: duhovna, nacionalna i državna linija odbrane. Duhovna linija funkcionira, jer je to Uzvišeni Allah uredio i propisao. Nacionalna linija ne funkcionira, jer odgovorni bježe sa položaja. A da bi profunkcionirala državna linija, mora se uspostaviti nacionalna.“ – kazao je akademik Cerić i dodao da su zbog toga Bošnjaci uvijek bili u prilici birati manje zlo, a nikada nisu bili u prilici birati veće dobro, te da su s pravom govorili da nemaju alternativu.

„Ono što mi radimo jeste alternativa, za vjeru, naciju i državu, onima koji napuste stražu, u duhovnom, nacionalnom državnom smislu.“ – kazao je reisu-l-uleme emeritus akademik Cerić. Muftija sandžački se na početku osvrnuo na prošlogodišnji donatorski skup koji je održan u Malmeu, kada su prikupljena značajna sredstva od 69.000 eura za izgradnju Naučnog centra BANU. On je kazao da se ove godine došao zahvaliti svima koji su tada učestvovali u akciji, obavijestio ih da su sredstva uložena, te sve donatore pozvao da posjete Naučni centar kako bi vidjeli gdje su uložili svoj novac.

On je pozvao sve Bošnjake da se, onako kako su se usafili u duhovnom smislu, da stanu u nacionalni saf, i na taj način daju svoj doprinos opstanku i progresu nacije, u skladu sa svojim mogućnostima.

„Niste dužni ono što ne možete. Allah dž.š. ne opterećuje nikoga mimo onoga što može. Šta je naša obaveza? Naša obaveza je da uradimo onoliko koliko smo kadri.“ – kazao je Muftija i dodao da su svi kadri priključiti se u Bošnjačku nacionalnu fondaciju.

Muftija se osvrnuo i na prijetnje Milorada Dodika, koje je jedan od prethodnh govornika spomenuo, vezano za cijepanje Bosne i Hercegovine: „Odgovorit ću ja Dodiku. Neće on cijepat Bosnu i Hercegovinu, u to budite sigurni. Odgovorit ću mu ja, ali nekom drugom prilikom.“ – kazao je Muftija.

Skup je završen uz prigodnu večeru koju su predstavnici BNF-a u Švedskoj pripremili za sve prisutne.

U subotu, 5. aprila 2015. godine u 14h u istom Islamskom centru, održat će se promocija Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti autora dr. Jahje Fehratovića i dokumentarnog filma „Sandžak“ autora Enesa Hotića.

Istoga dana u 18h u Udruženju „Bosanska krajna“ u Malmeu predavanje će održati mr. Fatmir Alispahić, dok će u isto vrijeme u Kopenhagenu u Bošnjačkom kulturnom centru biti upriličena tribina na kojoj će govoriti reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić i muftija sandžački muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

IMG_4854-616x411
IMG_4848-616x411
IMG_4803-616x411 IMG_4789-616x411 IMG_4792-616x411 IMG_4799-616x411 IMG_4776-616x411 IMG_4774-616x411

(SANA)

4.00 avg. rating (81% score) - 4 votes