APEL IHH ORGANIZACIJE IZ TURSKE I UDRUŽENJA SOLIDARNOST – BOSNA

0
657

unnamedAPEL IHH ORGANIZACIJE IZ TURSKE I UDRUŽENJA SOLIDARNOST – BOSNA

Potrebna je brza i hitna akcija pomoći sirijskim izbjeglicama

 Oko 500 hiljada Sirijaca nastanjenih u kampovima uz Granicu sa Turskom  vode  borbu sa hladnim  vremenom

Oko 500.000 Sirijaca koji su pobjegli iz svojih domova zbog građanskog rata a  žive u kampovima postavljenim uz samu granicu sa Turskom  bore sa teškim zimskim uvjetima u improvizovanim šatorima i pokušavaju da prežive. Tim volontera Solidarnost , posjetio je takva dva kampa (Atma i Kerama) tokom našeg prvog bosanskog konvoja pomoći sirijskom narodu u februaru 2013. godine. Tada je kam Atma brojao 12. 000 izbjeglica a dans 35. 000, kamp Kerama 3.000 a sad preko 10.000. I tad je bilo strašno blato i loši uvjeti za moge izbjeglice. Stanje se samo pogoršava kako zbog povećanja broja izbjeglica, tako zbog nedostatka pomoći i usljed  priordnih nepogoda.  Pljusak koji je padao u posljedna tri dana ostavio je  neke od šatora neupotrebljivim i more blata iza sebe. Ovakvo nevrijme  ne pamti se da je bilo u posljednjih 50 godina.

Prema istrazi IHH Ureda za Siriju, bolesti su u porastu zbog neuhranjenosti, teških vremenskih uvjeta, nedostatka  čiste vode u logorima.

Ono što je potrebno većini izbjeglica su deke, uređaji za grijanje, odjeća i hrana. U cilju sprečavanja smrti,  navedene artikle treba HITNO DOSTAVITI u logore u najkraćem mogućem roku. Sirijci  koji žive u kampovima također trebaju  ČIZME I ZIMSKU ODJEĆU ODMAH.

Udruženje Solidarnost se odazvalo apelu IHH organizacije i vodi urgentnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za sirijske izbjeglice.

 S obzirom da je organiziranje konvoja pomoći iz Bosne dugotrajan proces i veoma skup, odlučili smo se da prikupimo što više novčanih  sredstava i kao do sad posredstvom naše partnesrke organizacije  IHH pomognemo sirijske izbjeglice. Timovi IHH će u naše ime sve kupiti ono što tražimo a sadržaj naše donacije ovisi o visini pikupljenih sredstava.

26. decembra 2014.,  uplatili smo donaciju od 3.573 eura.  Za navedeni novac IHH će u naše  ime kupti brašno.

 Pozivamo sva udruženja, organizacije za ljudska prava, medije, privredne subjekte, institucije, sve dobre  plemenite ljude da svojim donacijama pokažu solidarnost i podršku sa sirijskim narodom.

Wiše detalja na našoj web stranici:  www.solidarnost-bosnia.com ili

https://online.ihh.org.tr/en/emergency-winter-assistance

Hitan apel za pomoć sirijskom narodu

do 25. Januara

Situacija u Siriji zahtijeva hitnu akciju

Snijeg koji je pao na bliskom istoku odnio je prve žrtve – sirijske izbjeglice

 Snijeg koji je pao u srijedu, 7. januara 2015. godine  u dijelovima Bliskog istoka  kao snažna  zimska oluja, ubio je nekoliko sirijskih izbjeglica u Libanonu i prisiljavajući hiljade da idu iz svoje zemlje kako bi našli topli dom u šatorima u izbjegličkim logorima u Libanonu.
Potrebna je hitna i urgentna reakcija svih nas, i animiranje svih građana, institucija da djeluju svatko na svom polju.

Ukoliko brzo ne djelujemo, žrtava će biti mnogo više.

To je utrka protiv vremena da se ti ljudi  sklone  na sigurno, toplo i zaštite  tokom najgorih oluja koje su  pogodile  Siriju,  Libanon, Palestinu. Neki govore da se ovo nije desilo  u posljednjih 50 godina!

 500 hiljada sirijskih izbjeglica uz granicu sa Turskom su u  opasnosti!

500 hiljada Sirijaca koji borave u kampovima u blizini granice s Turskom se bori sa teškim zimskim uvjetima  i nezbježne su epidemije, riječi su IHH predstavnika Burak  Karacaoğlu.

Kamp Atma, kojeg je tim „Solidarnost“-i posjetio  tokom prvog bosanskog konvoja za Siriju,  nalazi se  uz samu  granicu s Turskom. Burak  Karacaoğlu navodi: “ 35 hiljada Sirijaca u improvizovanim šatorim bore se  u nezdravim uvjetima i velika je opasnost od smrzvanja, ukoliko brzo ne reagujemo. Karacaoğlu je rekao:
„Uslijed obilnih kiša u kampovia je strašno blato, pravo more blata. Voda je poplavila neke kampove. Kanalizacija se izlila. Higijenski uvjeti su jako loši i strah od epidemija je opravdan i velik.“
Životni uslovi u logorima i niskih temperatura  najviše pogađaju djecu. Najpotrebnije su im zimske cipele i odjeća.

Prognoze  predviđaju još niže temperature  u danima koji dolaze.Samim tim i pogoršanje situacije.

IHH je pokrenula hitne akciju pomoći sirijskim i palestinskim izbjeglicama u Libanonu u   slijedećim gradovima Bejrut, Tripoli, Akkar, Bekaa, Sidon i Jabal.

U okviru ovog opsega, tim će prvo distribuirati pakete pomoći koja se sastoje od deka, odjeće i paketa za hranu i dr. kućnih potrepština,  ljudima koji žive u kampovima.

Udruženje Solidarnost se pridružilo ovoj akciji. Prva uplata prikupljenih novčanih sredstava u IHH,   bit će  25. januara . .

MOLIMO POMOZITE.

Volonteri libanonskog Crvenog križa, nose tijelo sirijskog dječaka, Majed Badawi, 7, koji je je umro zajedno sa sirijskim pastirom Ammar Kamel, u snježnoj oluji dok su se probijali kroz planine prekriven snijegom iz Sirije, prema libanonskom pograničnom gradu Chebaa, jugoistočno od Libanona.

Pozivamo sva udruženja, pojednice  i privrednike,  da nam se pridruže, u ovoj akciji, sa  ciljem da prikupimo što više novčanih sredstava   potrebnih  za ćebad, spužve, obuću, hranu.

Uplate možete vršiti na slijedeći način: putem žiro računa, western unionom

( na ime Zemira Gorinjac),

 Žiro račun udruženja:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

SWIFT code :    TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Primaoc:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „Sirijske izbjeglice“

VIDEO:

https://www.facebook.com/video.php?v=959534944088926&set=vb.179609608748134&type=2&theater

https://www.facebook.com/video.php?v=1006638282682239&set=vb.125786760767400&type=2&theater+

Hladno vrijeme uzima danak i u Gazi

Jedno palestinsko dijete umrlo je danas  zbog oštrih  zimskih  uvjeta, gdje je temperatura između 5 stupnjeva C ° i 1 ° C.

Pomozite narod Gaze:
* Ne zaboravite da su izraelske okupacijske  snage ciljano potpuno i djelomično uništile  više od 22.000 domova u posljednjem napadu tokom mjeseca Ramazana.
* Ne zaboravite da postoji više od 60.000 Palestinaca koji  žive u skloništima i školama.
* Ne zaboravite da je pojas Gaze treba više od 105.000 stambenih jedinica nakon zadnja dva rata na Gazu (2012. i 2014. godine).
* Ne zaboravite da  Gaza treba  struju, vodu,  gorivo,  slobodu,  otvorene granice ….

NE ZABORAVITE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes