BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME EMERITUSA DR. MUSTAFE CERIĆA

0
771
ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265Draga braćo i sestre,
Danas je Dan Arefata. Sutra je Kurban bajram. Svi zajedno smo danas i sutra u radosti vjere.
Arefatske poruke čovječanstvu nikad nisu bile potrebnije kao danas. – Svi smo Ademovi sinovi, a Adem je od zemlje. Nema prednosti nijedan čovjek nad drugim čovjekom osim po moralnom karakteru. Zna se da ono  što je najdragocjenije, najmanje ga ima.  Moral je najdragocjenija vrijednost i zato ga najmanje ima danas u svijetu. Muslimanima širom svijeta pruža se prilika da na Arefatu nauče moralnu lekciju, koju im je ostavio posljednji Allahov vjerovejesnik u svojoj oproštajnoj poruci. – Čuvajte čast jedni drugih… budite braća i prijatelji… život, vjera, sloboda, čast i imetak su najviše svetinje, koje treba da poštujete kod sebe i kod drugih.. budite karakterni za svoju i sreću drugih…
Kurban je žrtva, koja upučuje na svijest da bez žrtve nema života. No, kao i sve drugo, nekad i žrtva može biti obesmišljena. Žrtva koja ugrožava život nije žrtva vrijedna pohvale. Žrtva koja znači život ima smisla i vrijedna je pohvale. Ismail, a.s. je zaradio oslobođenje zato što je izrazo spremnost na žrtvu, koja mu je spasila život. Prema tome, svaka žrtva koja spašava život je žrtva Bogu draga.
Sa ovim mislima u dovom Milostivom Allahu svim muslimanima i muslimankama u zemlji i dijaspori želim uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu!
Allahu Sveznajući, pouči nas da znamo ko smo o šta smo!
Allahu Svemogući, osnaži nas da budemo slobodni!
Allahu Milostivi, omili nam međusobnu ljubav!
Bajram šerif mubarek olsun!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes