BKZ BELGIJA I POMOZI.BA USPJEŠNO REALIZIRALI AKCIJU POMOĆI PORODICAMA IZ ŽELJEZNOG POLJA

0
539

unnamedBošnjačka kulturna zajednica u Belgiji već duži niz godina kroz raznorazne aktivnosti se zalaže za očuvanje bošnjačke kulture, tradicije, jezika i religije unutar bošnjačke zajednice u Belgiji.

Sastavni dio aktvinost Bošnjačke kulturne zajednice u Belgiji su također obilježavanje važnih događaja kao i promoviranje značajnih bošnjačkih književnih djela. Pored toga Udruženje BKZ-Belgije organizira humanitarne akcije te na taj način pomaže socijalno ugrožene porodice u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i regionu.
Za vrijeme velikih poplava koje su u maju 2014. godine zahvatile Bosnu i Hercegovinu Bošnjačka kulturna zajednica u Belgiji organizirala je humanitarnu akciju pomoći porodicama koje su ostale bez svojih domova. Uspješno transportirana humanitarna pomoć iz Belgije uručena je porodicama kojima je tada pomoć bila od velike koristi. I sada, nekoliko mjeseci nakon poplava, BKZ-Belgije nije zaboravila na građane Bosne i Hercegovine te je u saradnji sa Udruženjem Pomozi.ba iz Sarajeva pomogla dvije porodice iz Željeznog Polja koje još uvijek osjete velike posljedice poplava iz maja 2014. godine.
Saradnja između Bošnjačke kulturne zajednice iz Belgije i Udruženja Pomozi.ba iz Sarajeva bila je veoma uspješna. Transparentnost rada i organizacione sposobnosti ova dva udruženja su na zavidnom nivou te sekroz zajedničku saradnju uspostavilo povjerenje između BKZ-Belgije i Pomozi.ba.

Dvije porodice koje su ostale bez svojih domovina i kojima je uručena pomoć saradnjom BKZ-Belgije i Pomozi.ba su:

unnamed (1)Porodica Alijaj
Porodica Alijaj je nakon velikih poplava ostala bez kuće i trenutno živi u Begovom Hanu. Smješteni su u stanu koji je neuslovan za život. Jedina primanja im je penzija od koje se veći dio utroši na lijekove. Svaki novi dan za ovu porodicu je borba za preživljavanje. Porodici Alijaj uručena je donacija osnovnih esencijalnih stvari potrebnih za normalan život, a koje su za njih bile nedostupne. Ovom donacijom uručena im je pomoć koja se sastoji od kauča, prehrambenog i higijenskog paketa.

Porodica Derlić
Porodici Derlić je kuća nastradala u klizištu nakon poplava te je trenutno utočište našla kod članova svoje porodice. Ovoj porodici najpotrebnija su bila PVC ulazna vrata i usisivač. Pored toga dostavljen im je prehrambeni i higijenski paket.
Zajedničkom saradnjom Bošnjačke kulturne zajednice iz Belgiji i Pomozi.ba iz Sarajeva realizirana je izvanredna akcija pomoći porodici Alijaj i Derlić iz ŽeljeznogPolja.
Fotografije su preuzete sa stranice Pomozi.ba. Napravljene su prilikom utovara i isporuke donacije.

unnamed (2)

3.00 avg. rating (69% score) - 2 votes