BOŠNJACI TURSKE OPREMILI INFORMATIČKE KABINETE

0
1117

SBK_3Sarajevo, 17. februar 2015.

Predsjednik Udruženja „Izmirli Bosnaklar Dernegl“ (Bošnjaci Izmira) Hamza Yavuz u pratnji predsjednice Udruženja „Balkader Bursa“  Hajrije Kosova, guvernera regije Bornova dr. Kadri Canana, koordinatora Elmedina Zukovića te delegacije Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa generalnim sekretarom dr. Tarikom Kurbegovićem prethodnih dana posjetili su Zavidoviće, Kalesiju i Srebrenicu  u cilju opremanja informatičkih kabineta osnovnih škola tih područja.

Svečani  prijem delegacije upriličili su u Zavidovićima načelnik općine Suad Omerašević, direktor osnovne škole „Kovači“ Mithat Mujanović, u Kalesiji načelnik Salmir Avdibašić i direktor O.Š. „Memići“ Rahman Makalić, te u Srebrenici načelnik Ćamil Duraković i Marinko Backović, direktor “Prve osnovne škole Srebrenica”.

Tokom posjete predsjednik Udruženja Bošnjaka iz Izmira gosp. Hamza Yavuz istakao je da potječe sa ovih prostora, da mu je pola srca u Bosni i da je najbolja investicija ulagati u obrazovanje. Naglasio je da zajedničke aktivnosti poput ovakvih projekata imaju za cilj ujedinjavanje Bošnjaka.

Guverner regije Bornova dr. Kadri Canan izrazio je zadovoljstvo regije koja je podržala ovaj projekat i želju za nastavkom saradnje širom Bosne i Hercegovine.

„Prošle godine  u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa posjetili smo udruženja Bošnjaka u Turskoj (Bursa) gdje su nam kazali da događaj vraćanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine nije bio značajan samo  za Bošnjake u BiH nego i za Bošnjake Turske.

Upravo taj događaj je potakao bošnjački narod u Turskoj da počne osnivati bošnjačka udruženja, tako da danas imamo na desetine udruženja Bošnjaka u Turskoj koja su u početku bila zadužena za očuvanje kulture i tradicije tamošnjih Bošnjaka. Danas je jedno od najaktivnijih Udruženje „Izmirli Bosnaklar Dernegl“ na čelu sa predsjednikom Hamzom Yavuzom. Ovaj događaj pokazuje da ta udruženja dolaze da pomognu Bošnjake u BiH i rade na jačanju veza između Bošnjaka u domovini, i veze domovine i Turske“, kazao je generalni sekretar SBK dr. Kurbegović.

U  realizaciji projekta opremanja informatičkih kabineta poseban doprinos pružilo je Udruženje „Balkader Bursa“  na čelu sa predsjednicom Hajrijom Kosova koja je ovom prilikom istakla da je šestomjesečni rad na projektu uspio donijeti radost na licima djece bh. škola.

Delegacija je zvanično posjetila i Svjetski bošnjački kongres gdje ih je dočekao predsjednik reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić koji je ovom prilikom predstavio aktivnosti Kongresa i izrazio nadu u jačanje veza Bošnjaka Balkana kroz dalje zajedničke projekte.

U znak zahvalnosti, dr. Mustafa Cerić je prisutnima darovao cvijet „Sjećanje“ uz pojašnjenje o njegovoj simbolici koja čuva od zaborava stradanje bošnjačkog naroda.

Informativna služba

Zavidovici_6 Zavidovici_5 Zavidovici_4 Zavidovici_3 Zavidovici_2 Zavidovici_1 Srebrenica_15 Srebrenica_14 Srebrenica_13 Srebrenica_05 Srebrenica_06 Srebrenica_07 Srebrenica_08 Srebrenica_09 Srebrenica_10 Srebrenica_11 Srebrenica_12 Srebrenica_03 Srebrenica_02 Srebrenica_01 SBK_5 SBK_4 SBK_3 SBK_2 SBK_1 Kalesija_2 Kalesija_3 Kalesija_1 Kalesija_4 Kalesija_5 Kalesija_6 Kalesija_7 Kalesija_8

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes