BOŠNJACIMA DANAS NASTOJE ODUZETI PRAVO NA ISTINU UPRAVO ONI KOJI NISU NIŠTA UČINILI KAKO BI TO SPRIJEČILI

0
687

efraim-zuroffSarajevo, 07.01.2014. godina

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osuđuje negiranje genocida u Bosni od strane direktor centra “Simon Vizental”, Efraima Zuroffa.

U intervjuu datom 25.12.2013. godine, beogradskoj „Politici“ Zuroff je kazao, citiramo: „U Bosni nije bio genocid, već etničko čišćenje. To je bio regionalni sukob u kojem su različite grupe probale da unište jedna drugu”.

Ovakvim neutemeljenim i proizvoljnim tvrdnjama nanose se nesagledive posljedice borbi ljudske vrste protiv najvećih pošasti koje prijete čovječanstvu, kao što su holokaust i genocid.

Nesumnjivo je da je riječ o moralnom sunovratu i devijaciji osobe koja je bila prepoznata kao neko ko se trebao boriti protiv ideologa i izvršitelja genocida, a koji danas gubeći osjećaj za univerzalnost prava na kažnjavanje zločinaca, to vidi kao ekskluzivu za svoj narod, svoju zemlju ili svoju ličnu korist.

Zbog ovakvih pojedinaca borba protiv zločina, koja bi trebala dovesti do mira i stabilnosti u cijelome svijetu pretvara se u svoju suprotnost, te proizvodi još više zla.

Oni su u potpunosti u suprotnosti sa osnovnim načelima međunarodnih dokumenata o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a to Zuroff jako dobro zna.

Prema definiciji genocida registriranoj u „Konvenciji o sprečavanju i sankcioniranju genocida iz 1948. godine“, pod tom anticivilizacijskom pojavom podrazumijeva se svako nasilno sistematsko djelovanje protiv određene ljudske populacije, sa namjerom da se njeni pripadnici ubiju, prognaju, dislociraju, njihova pokretna i nepokretna imovina otme ili prepusti drugom nezakonitom vlasniku. U tu definiciju spadaju teror i lišavanje slobode, mučenje zarobljenika, zlostavljanje i zloupotreba slabih i nezaštićenih osoba.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY, Haški tribunal) u desetak slučajeva je presudio da je nad građanima BiH, posebno Bošnjacima, izvršen GENOCID.

Ove izjave imaju za cilj da bace sjenu na historijske činjenice koje ukazuju na visok stepen tolerancije i razumijevanja između bošnjačkog i jevrejskog naroda.

Treba podsjetiti gospodina Zuroffa da su Bošnjaci prihvatili Jevreje nakon egzodusa iz Španije 1492. godine, te su sačuvali i „Sarajevsku Hagadu“. Dok su se susjedi Bošnjaka hvalili Hitleru prvom „Judein-rein“  teritorijom u Evropi, Udruženje „Ilmije“, odnosno Islamska zajednica je 1941. godine, usvojila niz rezolucija poznatih kao : sarajevska, banjalučka, bijeljinska, mostarska, itd.,  kojima je osuđen nacistički zločin protiv Jevreja.

Nad Bošnjacima je  krajem  20. vijeka izvršen najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata, uključujući i genocid. Isključivi je razlog tome jer su Muslimani.

Bošnjacima danas nastoje oduzeti pravo na istinu upravo oni koji nisu ništa učinili kako bi to spriječili, a čine sve kako bi ideologe i izvršioce genocida amnestirali, čime nastoje oprati svoju nečistu savjest usljed činjenice da su sve to mirno posmatrali.

Bez obzira na sve izraženiju politiku relativiziranja onoga što se desilo Bošnjacima tokom agresije na Bosnu, oni nemaju drugi izbor nego da se svim silama odupru namjeri negatora genocida, ma kako se zvali i ma odakle dolazili, stavljajući im na znanje da više nikada neće dopustiti da im se nešto slično ponovi.

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes