ČESTITKA IRANU ZA SPORAZUM SA ZAPADOM I APEL ZA SPORAZUM UMMETA

0
678
13105bda5c9a39037c52590f2eace206 (1)Povodom nuklearnog sporazuma svjetskih sila i Irana nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa je uputio čestitku u kojoj kaže: 
 Svi u jedan glas su jučer govorili da je subota 16. janur, 2016. god. historijski dan.  Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA, International Atomic Energy Agency), obavijestila je svijet da je Iran ispunio sve obaveze iz sporazuma od 14. jula, 2015. god. o ukidanju ekonomskih sankcija Iranu. Bio je to dug i naporan put, ali se isplatio kako iranskom narodu tako i cijelom svijetu. Posebno Zapadu, koji je Iran držao na nišanu od pobjede iranske revelocije u februaru 1979. god. pa sve do jučeršnjeg dana. Nije sve riješeno, ali jest sve pokrenuto sa mrtve tačke. Jest zatvorena jedna stranica povijesti i otvorena nova. Ništa manje ni više izvjesna ili neizvjesna od prethodne, ali zasigurno drugačija sa više optimizma za mir i sigurnost u svijetu.
Iran i Amerika zaslužuju čestitke, kao i ostale zemalje iz grupe “Pet plus jedan” (Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka). Iranci imaju razlog da budu ponosni na svog ministra vanjskih poslova Dževada Zarifa, kao što i Amerikanci imaju razlog da budu ponosni na svog državnog sekretara Džona Kerija. Skeptici u Iranu i u Americi imaju pravo da se ljute, ali nemaju pravo da zatvaraju oči pred činjenicom da je cijeli svijet odahnuo. Nemaju pravo da oduzmu nadu nama koji vjerujemo da primjer sporazuma sa Iranom može poslužiti kao model za rješavanje međunarodnih odnosa u svijetu. Posebno, to može poslužiti Arapima, Turcima i Perzijancima da formiraju grupu “Pet, šest, sedam, osam, devet, deset plus jedan ili dva ili tri”, pa da pregovaraju dok se ne dogovore, ali da više ne ratuju, da se više ne ubijaju, da više ne izgladnjuju ljude u Madaji.
Muslimani cijeloga svijeta su umorni od suza i krvi njihove braće po vjeri. Ako je Iran mogao uvjeriti grupu od pet plus jedan na Zapadu da je spreman na suradnju, zašto ne može uvjeriti jednog plus jednog da je u interesu ummeta da se svi muslimani okupe oko Kabe, da se svi muslimani slože oko jedne stvari, a to je da je život svakog čovjeka svet kao što je svetost Kabe?! Ima li svetije riječi od ovih riječe koje je Allahov Poslanik izgovorio na oprosnom hadžu?!  Nema svetije riječi od ovih riječi, niti ima svetije moći od moći koja donosi mir i pomirenje muslimana od Sirije, Iraka pa sve doli do Jemena. Stoga, pozivam mudre glave u Arapa, Perzijanaca i Turaka da se okupe oko islama, kao što se Zapad okupio oko svog interesa i prihvatio Iran onakvim kakav jeste, ali je i Iran prihvatio Zapad, onakvog kakav jeste.
Zar nije vrijeme da i muslimani prihvate jedne druge onakvim kakvi jesu? Zar prolijevanje nevine ljudske krvi može promijeniti jedne za potrebe drugih? Zar iznurene oči izgladnjelog Muhammeda iz Madaje ne mekšaju kameno srce? Zar su veće razlike između onih koji u namazu imaju istu Kiblu od onih koji se u namazu nikako ne dotiču? Zar riječ Časnog Kur'ana da se svi muslimani uzmu za jedno uže nije važnija od svih govora političara i onih koji šire fesad i fitneluk?
Uz iskrene čestitke iranskom narodu, moj apel upučujem Ajatullahu Hamneiju da sa istom mudršću, saburom i žarom otvori vrata za sporazum ummeta na Istoku na principu svestranog poštovanja među muslimanima cijeloga svijeta.
Muslimani se vole više neko iko na svijetu, ali isto tako međusobno ne poštuju kao niko na svijetu. Uz ljubav koju imamo jedni prema drugima potrebno nam je da poštujemo jedni druge. Potrebno je da svako svakog poštuje i pomaže.
Uvjeren sam da nakon jučerišnjeg povijesnog dana za Iran i Zapad, muslimani mogu očekivati da će uskoro doživjeti povijesni dan ummeta, u kojem će svi narodi ummeta živjeti u slobodi i miru.
U kojem će svi narodi ummeta biti kao jedna duša u pobožnosti Allahu Milostivom. Amin!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes