ČIKAGO (SAD): SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI

0
783

srebrenica-cikagoVeliki broj Srebreničana, Vlaseničana, Bratunčana, Prijedorčana, Kozarčana, Novljana i ostalih Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca, nastanjenih danas sa svojim porodicama u dalekoj Americi, na obalama jezera Michigen, u Čikagu, gradu koji ih je prihvatio kao svoje nove stanovnike,  prisjetio se svih golgota i patnji kroz koje su ovi ljudi prošli tokom agresije na našu zemlju i genocida nad našim narodom!

Ovi čestiti Bošnjaci 11-og jula  ove godine nisu tek tako nijemo posmatrali obilježavanje dana genocida putem TV ekrana, već su odlučili da centar Čikaga bude obavijen bosansko-hercegovačkim zastavama i transparentima koji podsjećaju sve ljude svijeta koji hodaju ulicama ovog velegrada na strahote koje su proživjeli. Tako su  Bošnjaci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine protestovali ispred bh konzulata u Čikagu zbog činjenice da država nad čijim stanovnicima je počinjen genocid odbija da prihvati jedanaesti juli kao dan sjećanja na žrtve genocida! Jedan od organizatora ovog protesnog skupa, Idhan Tahirović, naglašava da ovo nije samo komemorativni skup, već jasna poruka svima da mi nismo i nećemo prihvatiti negiranje istine!

 Tevhid pred duše žrtava genocida

Džemat ‘’Western’’ zajedno sa ‘’Udruženjem Srebreničana – Čikago’’ već tradicionalno 11-og jula organizuju učenje tevhida za žrtve genocida u BiH. Tako je bilo i ove godine kada su, pored imama domaćina hafiza Muriza ef. Mešića, ovom događaju prisustvovali i svi ostali imami iz naših džema’ata u Čikagu: dr. Senad ef. Agić – imam AIC-a, dr. Hazim ef. Fazlić – imam ICC Greather iz Northbrooka, Amir ef. Čauš – imam WBICC-a, Suad ef. Čausević – imam WBIKC-a i Glavni imam Odbora Islamske zajednice Bar, Muhidin ef. Milaimi – teravih imam u džematu ‘’Rumija’’.

Program je počeo nakon ikindije namaza učenjem odlomaka iz Kur’ana Muhidina ef. Milaimija. Nakon  proučenog Ja-sina i tevhida kojeg je predvodio hfz. Muriz ef. Mešić  skupu se obratio novi imam džemata ICC Greather u Northbrooku, dr. Hazim ef. Fazlić, koji je na njemu svojstven način opisao historijat genocida nad našim narodom. Podsjetio nas je da smo zaboravili riječi ‹›Nikad više!›› fočanskih Bošnjaka koji su 1943. godine bježeći od neprijatelja nakon što je nad njima počinio stravičan zločin. On je upozorio na podmukliji genocid koji se priprema našem narodu u oktobru ove godine!

Suze naših sestara

Mnoge sestre koje su prisustvovale ovom tevhidu nisu mogle suzdržati suze, a jedan od prisutnih koji je i sam preživio srebrenički genocid, Džemal Delić, bježeći preko planina put Tuzle,  kazao je da on 11-og jula nije u stanju da radi, te da jednostavno mora dostojanstveno obilježiti ovaj datum.

U vrijeme kad Uzvišeni Allah prima dovu, u vrijeme iftara, imami Čikaga proučili su dovu za sve žrtve bosansko-hercegovačkog genocida i za sve bosanske šehide.

Mnogo je onih koji su doprinijeli da se ovako dostojanstveno obilježi Dan srebreničkog genocida u Čikagu na čemu im se zahvaljujemo.

Izvor: www.preporod.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes