ČIN ODAVANJA POČASTI ŽRTVAMA U ŠTRPCIMA JE KORAK KA POMIRENJU NA BALKANU

0
639

1800254_264949980341836_883721742_nPiše: Ismet Zukorlić

Predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović koji je došao na obilježavanje 21 godišnjice zločina u Štrpcima, gdje je iz voza koji je saobraćao na linij Beograd –Bar iz voza 671 odvedeno 18 Bošnjaka i jedno lice nesrpske nacionalnosti, mučeno a potom ubijeno.

Do dana današnjeg nije stiglo zvanično izvinjenje Beograda, da bi na neki način ublažio bol porodica čiji su najmiliji stradali. Današnji gest gospodina Jovanovića kada se poklonio žrtvama u Štrpcima prestavlja novi korak ka pomirenju naroda na Balkana.

Gospodin Jovanović je u nekoliko slučajeva dokazao i da je jedini srpski političar (ne smijemo zaboraviti ni pokojnog Zorana Đinđića čija je politička karijera prekinuta odmah na samom startu najvjerovatnije od strane onih koji su Srbiju i doveli u ovakvu situaciju), koji je spreman preuzeti ulogu krivice cijelog srpskog naroda na sebe i kleknuti i pokloniti se žrvama što olakšava put ka pomirenju. Dvadeset godina od završetka rata u Bosni, politički lideri u Srbiji nemaju snage napraviti ni jedan korak ka miru, već i dalje guraju u sunovrat mračne strategije Srspke akademije nauka i umjetnosti i Srpske pravoslavne crkve koje ih guraju u sve veći ambis. Nacistička Njemačka je odgovorna za smrt 50 000 000 ljudi, i bila je u mnogo težoj situaciji od Srbije, ali je činom priznanja zločina oprošteno je njezinom narodu iako ne i zaboravljeno tako da je danas jedna od najdemokratičnijih i najrazvijenijih zemalja  u svijetu.

Da li je Srbija spremna na ovakav čin? Od samog završetka rata do danas mijenjale su se skoro paptije na vlasti, a osim pokojnog premijera Đinđića i nekoliko ljudi oko njega među kojima je i gospdodin Jovanović gotovo da nije bilo želje da se napravi korak ka tom cilju. Obilježavanjem 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Sjeverinu i činom poklanjanja žrtvama, Srbija pokazuje da ima ljude koji to mogu učiniti, samo im treba dati šansu .

DA LI JE ČEDOMIR JOVANOVIĆ NOVI WILLY BRANDT NA POLITIČKOJ SCENI EVROPE

Willy Brandt, tadašnji savezni kancelar SR Njemačke je u Varšavi decembra mjeseca 1970. godine cijeli svijet ostavio bez daha činom kada je kleknuo na koljena žrtvama nacističke Njemačke, kako sam u svojim memoarima „Slučajno“ kaže da je sklonio svu sramotu svoga naroda i stavio tačku na odgovornost Njemačke u tom ratu, oprao obraz svom narodu i pokazao cijelom svijetu kako jedan mali gest moze zaliječiti sve rane koje su načinjene u tom ratu.

Činom poklanjanja žrtvama, i riječima MOJ NAROD JE POGRIJEŠIO Čedomir Jovanović će ostati upamćen kao čovjek, političar koji iako još ne obavlja najviše državničke dužnosti, spreman je donijeti željeni mir svim narodima na Balkanu. Srbija koja je još u raskoraku trebala bi iskoristiti šansu i sa ljudima poput Čedomira Jovanovića brze stići do Evropske unije u koju kako sama kaže želi ući, ali sa politikom i tenzijama prema susjedima zasiguno će joj trebati jos vremena. Na narodu Srbije je da odabere kojim vozom ce ići u Evropu, a vrijeme prolazi, a prolaze i vozovi.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote