DANI SREBRENICE U SANDŽAKU

0
698

NP2Bošnjačka kulturna zajednica i Muslimanski omladinski klub u okviru manifestacije „Dani Srebrenice u Sandžaku“ su 09. 10. i 11. jula na trgovima i ulicama Novog Pazara, Sjenice i Tutina postavili štandove sjećanja na genocid u Srebrenici. Na štandovima su bili dostupni cvjetovi „Sjećanje“ koji su simbol genocida u Srebrenici. U Novom Pazaru na trgu Gazi Isa-bega performansom srebreničkog cvijeta uz srebrenički inferno građani su se šutnjom i suzom solidarisali sa porodicama ubijenih.

Djevojke odjevene u bijeloj boji pozvale su svoje sugrađane da se sjete svakog života kojeg su 1995. godine ugasili mržnja, zloba i pohlepa srca željnih ubijanja, da se sjete svake majke kojoj je iz naručja otrgnuto dijete i pred očima mučeno i ubijeno.

„I nakon 20 godina sjećamo se, sjećamo se kako ne bismo zaboravili, jer ne smijemo zaboraviti nijednu našu silovanu sestru, ne smijemo zaboraviti nijednu suzu jetima koje je ostalo samo, ne smijemo zaboraviti nijednu ranu naših majki bošnjačkih koje su ostale praznih kuća, bez svoje djece.“ – istakla je predstavnica BKZ-a i MOK-a Meliha Preljević.

Sandžaklije su imali prilike kupiti cvijet „Sjećanje“ koji su ručni rad žena žrtava rata, a koje je okupilo udruženje „Gračaničko kerenje“, kako bi izradom cvjetova širom svijeta proširili sjećanje na genocid, ali i materijalno pomogli žene kojima je rat odnio muževe, očeve, sinove i braću, te ih ostavio same sa svojim jetimima. Ovi cvjetići su rađenji rukama žena koje su žrtve rata, tako da svaki od njih krije neku posebnu priču, rađen je sa puno boli i natopljen mnoštvom suza. Bijela boja na cvetiću simbolizira nevino ubijene ljude. Zelena boja koja se nalazi u sredini, simbol je nade koja i tokom rata, i tokom najtežih godina za Bošnjake, nije bila izgubljena. Jedanaest latica simbol je 11. jula, najkrvavijeg dana u historiji Bošnjaka.

„Bijela boja također simbolizira mir, i sama naša vjera, Islam, znači mir. Tako da muslimani su oni koji žele da žive u miru sa svima ma koliko oni bili drugi i drugačiji! Danas se moramo sjetiti dovom, svih onih koje su ubili i koje ubijaju samo zato što su muslimani.“ – poručeno je sa sandžačkih trgova.

NP6 NP5 NP4 NP3 NP1

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes