DELEGACIJA BKZ BAR POSJETILA AMBASADU TURSKE

0
730

 bkz                        
Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ. E. Mehmet Niyazi TANILIR, primio je delegaciju Bošnjačke kulturne zajednice iz Bara predvođenu predsjednikom Kuč Mevludinom, podpredsjednikom Ličina Anesom i Mehinagić Mirsadom, koji su prenijeli selame predsjednika BKZ  u Crnoj Gori g-dina Hazbije Kalača koji, zbog priprema Dana Bošnjačke zastave 11. maja u Bijelom Polju, nije mogao prisustvovati ovom susretu.

Delegacija BKZ-a je upoznala turskog ambasadora sa programskim načelima kao i nekim aktuelnim i budućim projektima na polju očuvanja i prezentiranja kulturno-historijske baštine bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Takođe je prezentirana ideja o organizovanju jednog ‘okruglog stola’, na kome bi se okupili predstavnici svih udruženja i asocijacija Bošnjaka/Muslimana, sa ciljem uspostavljanja dijaloga i zajedničkog djelovanja na crnogorskoj društveno-političkoj sceni. Po njihovom mišljenju, predstavnici Turske u Crnoj Gori bi mogli, s tim u vezi, predstavljati značajan kohezioni faktor imajući u vidu zajedničku viševjekovnu prošlost kao i, osim historijskih fakata, prožimanje religije, kulture i običaja. Izraženo je zadovoljstvo i time što je ovaj susret upriličen 9. maja, upravo kada sve demokratske zemlje svijeta slave  Dan pobjede nad fašizmom.

Delegacija BKZ-a je poklonila g-dinu ambasadoru dvanaest primjeraka Prijevoda Kur'ana na bosanskom jeziku, donaciju Zajednice sandžačke dijaspore.        

Ambasador TANILIR je naglasio da bošnjački narod i pored svog nesumnjivog doprinosa, nema adekvatan položaj u svojoj državi Crnoj Gori gdje, takođe, predstavlja ključni faktor. Nažalost, zbog svog kapaciteta Bošnjaci nijesu bili u prilici da zauzmu poziciju koja im pripada. Oni, prije svega, moraju raditi na svom obrazovanju.  Inače, kod ljudi i u društvu su različitosti normalna pojava, pa samim tim i postojanje različitih grupa i udruženja. Ali, da bi bili produktivni, neminovna je uzajamna saradnja. Takođe, ne smije se gubiti ni poštovanje jednih prema drugima. Treba uvijek imati na umu izreku: „Može se reći da je moj put- pravi put, ali se ne može reći da je moj put- jedini pravi put!“

Njegova Ekselencija Mehmet Niyazi TANILIR je obećao pomoć Bošnjačkoj kulturnoj zajednici, posebno na polju kulture. Na rastanku, ambasador je delegaciji BKZ-a poklonio reprodukciju izvanredne turske kaligrafije, rađenu stilom ‘HILIJE-I ŠERIF’, i najavio izložbu koja će biti upriličena na Cetinju, 16. maja ove godine.

 

Mirsad- Mirza Kurgaš

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes