DIJASPORA JE ZAHVALNA BOŠNJAČKIM VELIKANIMA

0
696

unnamed (6)U vrijeme kad su se bošnjački muhadžiri od muka razne vrste rasuli po svijetu, pojavila su se dva velikana, jedan iz Sandžaka, drugi iz Bosne, da ih ujedinjuju. Pojavili su se kao svjetlo na kraju tunela, ukazujući im na potrebu okupljanja, kako bi se izborili za svoja vjerska, nacionalna i druga prava, gdje god da su.

                                  Pomoć Sandžaku i matici Bosni

I ja sam jedan od njih koji su bili prinuđeni napustiti domovinu. Ovdje u dijaspori činim maksimim od sebe da, na svoj način, pomognem zavičaju Sandžaku i matici Bošnjaka Bosni i Hercegovini. Upravo se ovih dana spremamo za doček dva najveća bošnjačka velikana, muftiju Muamera Zukorlića i reis emeritusa Mustafu Cerića. To su dva prva pokretača istinskog nacionalnog buđenja i institucionalnog djelovanja Bošnjaka. Oni su resurs od najvećeg nacionalnog značaja za nas. Te dvije, tako reći, hodajuće institucije predstavljaju naše veliko vjersko i nacionalno blago.

Uzori su nam od kojih učimo. U svom djelovanju ni po koju cijenu ne odustaju od uzvišenih principa časti i morala. Godinama hrabro odolijevaju napadima neprijatelja svake vrste zato što su složni i jedan drugome odani. Naši bošnjački velikani imaju širom otvorena vrata u Washingtonu, Jeddi, Ankari, Briselu i svim diplomatskim predstavništvima.

                                       unnamed (7) Dijaspora aktivno djeluje

Svijet prepoznaje istinu i podržava je. Prije sedam godina, kako znamo, napadnuto je jedinstvo Islamske zajednice u Sandžaku i pocijepana Islamska zajednica. Neprijatelj bošnjačkog jedinstva je tada iskoristio pristanak jednog Bošnjaka labilnog karaktera i niske moralne svijesti da se preko njega realizira to cijepanje. Ta šema napada imala je za posljedicu, evo, sedam godina podvojenosti bošnjačkog naroda na prostoru Sandžaka. U dijaspori je podvojenost manje izražena, upravo iz razloga što ne pripada režimima koji instaliravaju međubošnjačke sukobe.

Radi toga ovdje naši bošnjački velikani imaju slobodnije polje djelovanja i odvezanije ruke za aktivnosti. U dijaspori se organizuju tribine, predavanja s važnim temama, promocija značajne literature, humane, humanitarne, socijalne i druge akcije, skupovi i druženja.

Bošnjaci dijaspore voze po hiljadu kilometara da vidi svoje uzore i ukažu im počast. Okupljaju se oko njih kao vrijedne pčele oko svoje matice, vodeći računa da svaki takav skup bude organiziran kako dolikuje, na nivou i realizira se uspješno. Svi Bošnjaci dijaspore sa kojima kontaktiram u svojim dovama naše velikane spominju, pa se evo i ja pridružujem uz zahvalu dragom Allahu što nas je njima počastio. Zahvalni smo im za sve što su učinili i što čine za jedinstvo nas, Bošnjaka dijaspore. Molim Allaha da nam ih dugo poživi u hairu, neizmjerno ponosni što ih ovakve kakve jesu imamo.

Asmir Bihorac, član Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote