Dok Srbija radi, ti se Bosno kupaj ?!

0
862

timthumb.php1Vijest ili “informacija” koju su objavili pojedini mediji u regionu 14.03.2013. godine da u Bosni i Hercegovini djeluje četrdesetak (40) organizacija sa više od 100 kancelarija koje pripadaju grupi “Ibrahim Milet”, čiji je rad zabranjen u Nemačkoj u junu prošle godine, prošla je manje ili više nezapaženo.

Ovo je naime za banjalučku SRNU (Srpska novinska agencija) izjavio jedan ekspert za borbu protiv terorizma.

Što se tiče BiH, ono što pišu mediju u Federaciji FBiH, a odnosi se npr. na ravnogorce, zločince, masovne grobnice, udrugom bh entitetu, puno se ne gleda, ne sluša i ne čita, a niti šira javnost RS-a uzima za ozbiljno, isto tako kad mediji iz RS-a pišu od vehabijama, islamskim teroristima, džihadistima i sl. šira javnost u FBiH to uglavnom ignoriše i shvata neozbiljno.

Pitanje koje vrijedi više puta postaviti je li vehabizam, i sve što ide uz vehabizam, potcijenjen fenomen u BiH ili pak precijenjen i medijski napuhan i preuveličan?

Isto tako je li ravnogorski četnički pokret potcijenjen ili pak preuveličan u javnosti i medijima?

Sve važnije medijske kuće na području bivše Jugoslavije, prenijele su vijest 17.02.2013. godine da je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić (SNS) prisustvovao u Abu Dabiju (UAE) otvaranju Međunarodnog sajma opreme i naoružanja (IDEX).

Mediji su prenijeli da je Vučić, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), rekao nakon posjete sajmu da će Srbija proizvoditi visoko sofisticirane rakete !!! za Ujedinjene Arapske Emirate.

Vučić je naveo da je na sastanku sa prijestolonasljednikom i šefom države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom postignuta saglasnost o svim sporazumima između dve zemlje, a posebno u vezi sa ulaganjem u srpsku namjensku industriju. Prema njegovim rečima, postignut je dogovor da emiratska državna kompanija “EARTH” i srpska kompanija “Jugoimport” SDPR potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema “ALAS”. Ono što je najvažnije je to da će biti potpisan veliki ugovor. To će biti najsofisticiranije i najmodernije oružje koje smo ikada napravili, naglasio je Vučić. On je naveo da je riječ o ugovoru od više od 200 miliona eura, i dodao da u prvoj fazi u kratkom roku očekuje ulaganja od približno 24 miliona eura. Vučić je ukazao na to da se prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju za nekoliko nedelja. Ovaj najveći sajam naoružanja i opreme na Bliskom istoku održava se pod pokroviteljstvom predsjednika šeika Zajeda al Nahjana.

Posjeti Vučića sajmu IDEX prethodila je posjeta delegacije UAE Srbiji početkom januara ove godine.

Princ prestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammad bin Zayed Al Nahyan, je uzvaničnoj posjei Srbiji, sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije (Nikolić, Dačić, Vučić, Dinkić, Krkobabić, Ljajić) razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa.

Šta je poenta ova dva gore napisana “nepovezana” dijela?

Žalosna je činjenica da Bosna i Hercegovina koja je imala, pa i sada ima, izvrsne prijateljske i bratske, ali i diplomatske veze sa zemljama Bliskog istoka, ima jako malu ekonomsku razmjenu/saradnju sa bogatim zemljama zaliva Katarom, Emiratima, Kuvajtom, itd.

Žalosna je i činjenica da je “nabijeno” zvono da je BiH opasna baza vehabija, džihadista, islama, i sl. a u medijskoj satanizaciji je preko Republike Srpske sasvim sigurno učestvovala i susjedna nam Srbija, a da ista ta Srbija pravi zaista pametne i fantastične ugovore sa tim zemljama. Dok privreda u BiH grca, troškovi života rastu, sve je veći broj radnika koji ostaju bez posla, slaba likvidnost, susjedna Srbija i njena privreda je uspjela da na velika vrata uđe u jednu od najbogatijih zemalja, u Ujedinjene Arapske Emirate.

I to ni manje ni više nego prodajom naoružanja i vojne opreme (NVO). O tempora, o mores! Čudnih li vremena, čudnih li običaja!

Zamislite da je kojim slučajem Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović, ili ne daj Bože Reis Cerić itd. napravio dogovor i ugovorio da bh namjenska industrija proda naoružanja i vojne opreme na tržište Bliskog istoka u vrijednosti od nekoliko stotina miliona dolara, eura, maraka, nevažno. i da ode npr. Mustafa, Haris, Bakir, Sulejman i sl. na sajam u Emirate u Abu Dabi da potpiše ugovor.

Svi mediji u RS-u, Srbiji, Hrvatskoj ali i dobar dio medija u FBiH bi izvjestio da je to najveći sajam terorizma odnosno Al Kaide u tom dijelu svijeta, da lično amidža Osame bin Laden ima svoj štand na tom sajmu, a da je Osamin mlađi brat bio glavni domaćin Bakiru, Harisu i tako nekom bh zvaničniku.

Da je proradila proiransko-vehabijska mreža, da su na tom sajmu IDEX zajedno sa Bakirom, Sulejmanom, Harisom itd. .. bili i Abu Mali, Abu Hamza i ostali abu, ibn, šejh, šeik, ajatollasi i dogovorili kako da .. . (ostavljam ekspertima za terorizam da po slobodnom ekspertskom nahođenju napišu šta su dogovorili, koga će napasti, koju će bazu otvoriti itd.).

Ali, šta da radimo kad je Srbiji dopušteno po onoj latinskoj: “Quod licet Iovi, non licet bovi. – Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu.

Na kraju, ostaje nam za utjeha kao jedina sretna okolnost da naši političari nisu dovoljno spretni i prodorni da tako šta urade za bh privredu, pa smo s te strane sigurni.

26. mart 2013

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes