DOSTA JE

0
693

muftija29.12.2013. godine održana je sjednica Svjetskog Bošnjačkog kongresa i ujedno je obilježena godina postojanja organizacije značajne i prijeko potrebne Bošnjacima. Navedenoj sjednici prisustvovali su uvaženi kongresmeni, senatori i članovi organa Svjetskog Bošnjačkog kongresa.

Piše:  Armin Čusto dipl. iur.

Osnivanje Svjetskog Bošnjačkog kongresa od osnivanja (prije godinu dana) bilo je na udaru određenih grupa i pojedinaca koji su po svaku cijenu željeli uništiti projekat pod nazivom „Ujedinjavanje Bošnjaka“ kroz Svjetski Bošnjački kongres. Navedene grupacije nisu birale sredstva i konstantno su se koristili Gebelsovom metodom „Više ponavljana laž postaje istina“, unoseći pri tome nemir među Bošnjake i vodeće bošnjačke alime. Naravno ovo je sve poznato Bošnjacima, svaki vid ujedinjavanja Bošnjaka nailazio je na napade, jer nekome  smeta to da Bošnjaci budu jedinstveni, nekome smeta jasno iznošenje stava Bošnjaka u kojem se nalaze, nekome smeta da vodeći Bošnjaci jasno i glasno iznose stavove u kojim se nalazi bošnjački narod u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i ostalim dijelovima Evrope i Svijeta.

Hvala Uzvišenom Bogu, Svjetski Bošnjački kongres velikom brzinom jača i svakim danom je bogatiji novim članovima koji jasno ukazuju na stanje bošnjačkog naroda, te ujedno izrađuju projekte s ciljem pronalaženja rješenja da se izađe iz ovakovog stanja. Rezultat toga je osnivanje Bošnjačke nacionalne fondacije, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, a uskoro i Bošnjačkog Univerziteta. Sve navedene institucije su potrebne Bošnjacima, kako bi opstali kao narod u uvjetima ogromne globalizacije i uvjetima kada Bošnjaci preživljavaju psihološki genocid od neprijatelja. Svjetski Bošnjački kongres upravo zbog toga i postoji, ne može jedan narod opstati ako nema svoje institucije, ako nema intelektualce koji će na stručan način analizirati stanje nacije i pravce njenog  djelovanja. Za vrijeme Socijalističke Federativne Jugoslavije, jedini narod koji nije imao svoje instititucije, svoju akademiju, svoje organizacije, bio je Bošnjački narod. Srbi i Hrvati su za vrijeme Titove Jugoslavije slobodno djelovali sa svojim  institucijama (Srpska akademija nauka i umjetnosti, Hrvatska akademija nauka i umjetnosti), i preko svojih su intelektualaca iznosili javno svoje stručne radove, kako i na koji način zašititi Hrvatsku i Srbiju u uvjetima raspada Jugoslavije, kako Bosnu i Hercegovinu podijeliti, a bošnjački narod uništiti, te ostatak Bošnjačkog stanovništva staviti pod srpsku, odnosno hrvatsku kontrolu.

Ne smijemo zaboraviti tezu Srpske akademije nauka i umjetnosti da je najefikasniji način uništenja Bošnjaka geniocid, jer su ocijenili visok natalitet Bošnjaka, i shodno tome imamo činenicu da je u proteklom ratu ubijeno preko 200 hiljada Bošnjaka i brutalan genocid u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu, Bratuncu, Zvorniku i drugim mjestima Bosne i Hercegovine. Posljedni genocid nad Bošnajcima, ali i drugi genocidi kroz historiju su upravo djelo Srpske akademije nauka i umjetnosti. Zbog toga osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, pri Svjetskom Bošnjačkom kongresu, jeste odgovor i zaštita Bošnjaka od budućih napada od strane neprijatelja. Pogledajmo današnju situaciju, djeca u Konjević polju nemaju pravo na bosanski jezik, nana Fata Orlović nema pravo na uživanje svog vlasništva kao ni ostali Bošnjaci na prostoru Republike Srpske,  Bošnjaci na prostoru genocidne tvorevine RS, nemaju pravo na podizanje spomenika na kojima će pisati genocid, zar to ne predstavlja psihološki genocid nad Bošnjacima. Ovo se radi narodu koji je bio žrtva posljednje  agresije, narodu koji nikada kroz histriju nije učinio genocid nad svojim komšijama, a neće nikada ni učniti jer to ne postoji u habitusu Bošnjačkog naroda.

Međutim Bošnjački narod neće više šutjeti i mirno gledati kako mu neprijatelj u potajici zamku sprema,  kao uvertiru za novo uništenje. Država Bosna i Hercegovina i izabrani politički zvaničnici, posebno Bošnjački predstavnici  morali bi se ozbiljno pozabaviti navedenim stanjem u kojem se nalazi većinski narod u Bosni i Hercegovini. U 21. stoljeću u uvjetima kad je čitav svijet osudio genocid, ne mogu postojati institucije koje ponovo prave projekat za nove napade na državu Bosnu i Hercegovinu i večinski narod, tj. Bošnjake (redovno okupljanje četničkog ravnogorskog pokreta koji javno iznos svoje stavove). Pogledajmo današnju situaciju u kojoj se nalaze Bošnjaci kao narod, skoro da i nemamo intelektualce koji će glasno reći “DOSTA JE“. Ti navedeni intelektualci svojom šutnjom aminuju napade na Bošnjke radi očuvanja vlastitih pozicija, ne mareći za narod kao kolektiv.

Zbog toga „DOSTA JE“. Postoji Svjetski Bošnjački kongres, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Bošnjačka nacionalna fondacija. Intelektualci pri Svjetskom Bošnjačkom kongresu predstavljaju bedem zaštite Bošnjačkog naroda, jer kako reče predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić „Dosta je bilo našeg prilagođavanja, nek se oni nama prilagođavaju“. Navedena rečenica predstavlja filozofsku tezu, jer su se kroz historiju Bošnjaci prilagođavali, prisvajali su tuđe kao modus vivendi, ne znajući da ih to vodi u propast. Što da se prilagođavamo ako imamo znanje, intelekt koji će jasno odgovoriti datoj situaciji, što da se Bošnjaci prilagođavaju ako znamo da nas u državi Bosni i Hercegovini živi preko 50%, i kako to u medijskom članku  „NEZAUSTAVLJIVI BOŠNJAČKI MARATON uvaženi gospodin Nedžad Ćeman objavi „Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka“.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote