DR. CERIĆ: BOŠNJACI SU POSEBAN NAROD, JEDINI NEMAJU SVOJU ZEMLJU (VIDEO)

0
610

Ceric-dvaGost Pressinga sa Amirom Zukićem bio je Reisu-l-ulema emeritus Islamske zajednice i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa ef. Cerić koji je govorio o projektima Islamske zajednice, Rijasetu kao i svojoj političkoj kandidaturi na prošlim izborima.

“Bio sam siguran u svoje glasače, to su pojedinci koji nisu u partijama. Moja kandidatura je bila veliki izazov i iskušenje za glasače. Na izborima nisu glasali ljudi, nego partije. Glasalo se po povjerenju, ja sam za dva mjeseca postigao što su Izetbegović i Radončić postizali dvadeset godina”, kazao je Cerić na početku svojg gostovanja na pitanje o svojoj političkoj kandidaturi na prošlim izborima za člana Predsjedništva BiH.

Dodao je još da je pokušao ući u politčki diskurs i dati svoj doprinos diskursu iz svog iskustva te da od trenutnog Reisa nije tražio podršku jer je to bilo njegovo odvajanje Islamske zajednice od političkog života.

Na pitanje da je svojevremeno javno govorio koju političku partiju treba podržati, Cerić je kazao:

“Ja sam raznoliko podržavao ljude, i to govori da sam htio IZ osloboditi od posjedovanja bilo koje partije”, te pojasnio ulogu SDA u Saboru Islamske zajednice i učešće u radu IZ-a.

CERIĆ O POZNANSTVU SA RADONČIĆEM

Radončić mi se približio kroz zajednički projekat izgradnje medžlisa Islamske zajednice. Došao je kod mene u ured i kazao da želi da napravi džamiju u Sarajevu. Ja sam mu rekao da Reisu-l-ulema treba sjedište u Sarajevu i predložio mu da vidi sa ostalim privrednicima za izgradnju.

“Zato što je SDA u to vrijeme bila jedina alternativa kad se raspadao komunizam, i ja sam jedan od osnivača SDA. Islamska zajednica tada nije mogla imati svoj stav. SDA je na prvim izborima imala oko 1.600 000 glasova, sada je svedena na 300.000. Vrlo je nizak procenat bošnjaka koji su glasali za sadašnjeg člana Predsjedništva”.

Na pitanje o povezanosti sa javnom podrškom Harisu Silajdžiću, kazao je:

“Javno sam rekao da pozivam Harisa da se uključi u proces donošenja Ustava zajedno sa Tihićem. Mediji su od toga napravili da ja podržavam Harisa. Samo sam rekao da je IZ otvorena za sve, uključujući i Harisa. Ja jesam tada podržao Harisa, ali ne kroz džamiju i kampanju. 2008 se donijelo pravilo da se u džamiji ne smije promovisati nijedna stranka, ja lično sam donio to pravilo”, istakao je Cerić.

O povezanosti sa političarima koji su bili navodno uključeni u finansiranje izgradnje islamskog centra sjedišta Reisu-l-uleme, Cerić je istakao:

“Mi smo imali podršku svih političara, svi su bili na postavljanju kamena temeljca. Ne shvatam kako se ljudi usuđuju da daju direktive IZ-u šta treba raditi. Svi govore IZ-u šta treba raditi i nikome više. Niko ne govori kardinalu Puljiću šta da radi. Zašto? Zato što je on kardinal, a ja Reis”.

“Shvatanje vjere je stvar lične slobode. Valjda i mi u BiH znamo šta je pravo na mišljenje i pravo na slobodu”.

Cerić je kazao da mediji pritišću Islamsku zajednicu i daju savjete šta IZ treba da radi, kao što je bio slučaj po pitanju projekta izgradnje sjedišta Reisu-l-uleme.

“Nemate vi pojma kako je krenula gradnja Islamskog centra Rijaseta. Nije moje da ispitujem porijeklo kapitala privrednika koji su donirali novac za izgradnju, to neka država radi. Neprimjeren odnos prema institucijama IZ-a prisutan je kod vas”.

O nedavnom upadu muškaraca sa obilježjima ISIS-a u džamiju u Sarajevu za vrijeme džuma namaza, Cerić je kazao:

“Ne pamtim da se nekad neko usudio ući u džamiju i za vrijeme hutbe kaže Imamu “Lažeš”. U svojoj karijeri ne pamtim takav slučaj. Taj čin je mene naveo da kažem da ovo prelazi granicu naše tolerancije i moramo se skupiti i smisliti kako da djelujemo u ovom slučaju. Ovo je više političko pitanje”.

Cerić je još kazao da djecu moramo naučiti principima vjeronauke i odgojiti ih u duhu sa islamskom tradicijom, iako danas imaju izbor da ne pohađaju vjeronauku.

“Ako djecu ne naučimo kroz vjerounauku principima Islama i tradiciji, oni će vremenom od nekog drugog naučiti druge stvari”.

Kako riješiti problem poimanja radikalnog islama i tradicionalnog?

“Ja predlažem prevenciju. Resocijalizacija onih koji odlaze i dolaze, kao i prisustvo u džematima, po selima i razgovore sa roditeljima. Ne može Islamska zajednica raditi ono što treba policija, univerziteti i prosvjeta”, kazao je Cerić o poimanjima radikalnog i tradicionalnog islama.

Cerić je još istakao da nije slučajnost da BiH nije zadesila sudbina Iraka i Afganistana.

“Ja sam ponosan na svoj narod što ga nije zadesila sudbina Iraka i Afganistana. Vi mislite da je to samo od sebe došlo i da niko nije radio ništa po tom pitanju. Ja sam ponosan na svoj rad za svoje vrijeme”.

O Bosni i Hercegovini kao državi i specifičnostima koje ona nosi, Mustafa ef. Cerić je istakao:

“BiH je zemlja heretika. Bošnjaci su heretici od Bilinog polja u Zenici kada je došao izaslanik Pape da nas “vrati u pravu vjeru”. Mi smo Bošnjaci posebna vrsta naroda koja drži do svog identiteta i ponosni smo na svoju tradiciju. Mi možemo poslušati nekog da nam kaže šta da radimo, ali vjerujem u svoj narod”.

Prokomentarisao je još i napad na magazin Charlie Hebdo u Parizu i prašinu koja se digla u svijetu o mnogim pitanjima vezanim za islam.

MUSTAFA EF. CERIĆ O SLUČAJU CHARLIE HEBDO

Njihovo insistiranje na ponovnom objavljivanju karikatura se kod nas zove “ćorlućenje”. Oni tim vrijeđaju milijardu i 600 miliona muslimana u svijetu.

“Nejasno mi je da radikali dolaze i udaraju na nešto o čemu su već znali i kako je moguće usred Pariza da neko dođe naoružan sa autom, uđe na drugi sprat, djevojka im otvori vrata, nađu ove na redakcijskom sastanku i ubiju ih sve. Pred ulazom naiđu na policajca, ubiju ga i odu. Taj scenarij mi nije jasan”.

O položaju muslimana u svijetu i Evropi kazao je:

“Muslimani se stavljaju u dileme non stop. Da li ste za slobodu mišljenja ili za karikature Muhameda? To je pogrešno. Mislim da muslimanima u Evropi predstoje teška vremena. Evropa se plaši islamizacije, ali kako da manjina od 5 posto može ugroziti cijelu Evropu?”

“Svi koji pokušavaju da naruše historijski značaj Sarajeva i BiH moraju znati da Bošnjaci neće stojati mirno i to dozvoliti. Muslimani u BiH moraju biti svjesni da im se može ponoviti genocid”, dodao je on.

“Podvala je da se BiH definira kao ničija zemlja. Ne može niko Bošnjacima osporavati da volimo ovu zemlju. Bošnjaci jedini nemaju svoju zemlju”, zaključio je Cerić.

(ba.n1info)

3.00 avg. rating (69% score) - 2 votes