DR. CERIĆ ČESTITAO PRVOJ HRVATSKOJ PREDSJEDNICI: ZA USPJEŠNO I PRAVEDNO PREDSJEDAVANJE I DOBROSUSJEDSKE ODNOSE

0
601

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, ponovio je danas svoje čestitke Kolindi Grabar Kitarović povodom njene inauguracije za prvu predsjednicu Republike Hrvatske.

„Čast mi je danas još jednom uputiti iskrene čestitke gospođi Kolindi Grabar Kitarović, prvoj predsjednici susjedne nam Republike Hrvatske. Uvjeren sam da će njeno predsjedavanje državom Hrvatskom biti uspješno i pravedno, ali i od koristi i za našu zemlju. Svojim korisnim savjetima i konkretnim potezima predsjednica Grabar Kitarović će sigurno pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka euro-atlantskim integracijama, posebno imajući u vidu njenu izuzetno važnu ulogu i utjecaj u NATO-u“, naglasio je dr. Cerić.

Dr. Cerić posebno naglašava ustavnu kategoriju Republike Hrvatske, prema kojoj se izabrani predsjednik odriče svih drugih političkih funkcija. Tako je i Kolinda Grabar Kitarović podnijela ostavku na sve svoje funkcije u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) istoga dana kada je primila zvanične, ovjerene rezultate izbora, čime se stavila u službu svih građana Republike Hrvatske, a ne interesima političke stranke iz koje dolazi.

„Ustavno pravilo da se izabrani predsjednik države mora odreći svojih stranačkih funkcija svakako bi moralo biti pravilom i u našoj zemlji, na šta sam svojevremeno i više puta ukazivao. Pozivao sam na ‘de-partizaciju’ državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što se, na žalost, nije desilo. Žalosno je što izabrani članovi Predsjedništva naše zemlje ostaju opredijeljeni da čvrsto čuvaju svoje pozicije u političkim strankama iz kojih dolaze, bez obzira na činjenicu što na taj način ne mogu doprinijeti ni jačanju stranke, niti ulijevaju povjerenje da će istinski služiti svim građanima Bosne i Hercegovine podjednako. Članovi Predsjedništva naše zemlje, koji danas prisustvuju inauguraciji prve predsjednice Republike Hrvatske, trebali bi iskoristiti priliku i dosta toga naučiti od susjeda“, poručio je dr. Cerić, te dodao:

„Iskreno se nadam da će predsjednica Grabar Kitarović, jedna od ukupno 11 predsjednica država na svijetu, značajno doprinijeti daljnjoj stabilizaciji stanja u regiji, učvršćivanju povjerenja među zemljama susjedima, i pomoći nam da se što prije pridružimo velikoj euro-atlantskoj familiji“.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes