DR. CERIĆ: IME AJLAN KURDI DOPISATI NA LISTU SPOMENIKA UBIJENOJ DJECI SARAJEVA 1.601…

0
1055

utopljeni-dječak Smrt dva kurdska dječaka Ajlana (3) i Galipa Kurdi (5) koji su se skupa sa svojom majkom Rehan i još nekoliko izbjeglica utopili bježeći do rata u Siriji jedna je od tragedija sirijskog naroda koju je čitav svijet mogao vidjeti ovih dana.

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić je tim povodom uputio prijedlog da se ime trogodišnjeg dječaka Ajlana koji se utopio dopiše na listu spomenika ubijenoj sarajevskoj djeci od 1992. do 1995. u Sarajevu, kao i da se dječiji vrtić “Djeca Sarajeva” preimenuje u ime “Ajlan Kurdi”.

Cijeli svijet je u šoku. Ajlana Kurdija niko nije htio spasiti. Ni njegovu majku Rehan. Ni njegovog brata Galiba. Kanada je odbila da ga pogleda. Ajlan nije imao izbora.  Zaplovio je dubokim morem. Želio je doplivati do Turske. I plovio je zajedno sa svojim babom Abdullahom, majkom i bratom. Ali, brod se prevrnuo usred valovitog mora. Ajlan se otkliznuo iz ruke svog babe. Zajedno sa svojom majkom i bratom. Ajlana je more progutalo. Ali ga nije pojelo. Sve morske ajkule su umrle od stida. I sklonile se da Ajlan prođe. Ajlan je isplovio na tursku obalu. Mrtav, ali živ. Kao opomena svijetu. Koji se šokirao. Koji nije znao za živog Ajlana. Niti je čuo Ajlanov vapaj za pomoć. Niti je vidio Ajlanovo uplakano lice. Kad je Ajlan bio živ, svijet je bio mrtav. Sad kad je Ajlan mrtav, svijet je živ. Oživjela ga Ajlanova smrt. Je li to moguće? Jest moguće. Sve je moguće u ovome nepredvidivom svijetu. Ako iko, mi u Sarajevu to najbolje znamo. Da nas ništa ne može iznenaditi u ovom svijetu beskrajnih iznenađanja. Mi smo sve vidjeli i doživjeli. I preživjeli taj mrtvi svijet. Koji jedino smrt može da oživi. Smrt sirijskog dječaka, koji više nije samo sirijski. Ajlan je dječak cijeloga svjeta. Ajlan je savjest cijeloga čovječanstva. To je vječna istina o smrti jednog nevinog kao o smrti cijelog čovječanstva. To je istina o životu jednog kao o životu svih na zemlji. Zato mi ovdje u Sarajevu treba da dopišemo ime Ajlan Kurdi na spisak ubijene sarajevske djece: hiljadu šestotina i jedno… 1.601…1.601… 1.601… Ajlan Kurdi da se pamti… da se ne zaboravi.

Dakle, predlažem da se na spisak Spomenika sarajevskoj djeci u Velikom parku u Sarajevu dopiše ime: Ajlan Kurdi. To je najmanje što možemo. To je najviše što moramo uraditi. Zbog nas i naše djece. Ne smijemo zaboraviti Ajlana Kurdija. On je naše dijete. Sarajevsko dijete iz Damaska.  Njegovo ime treba da bude sa imenima naših sarajevskih džennetskih ptica. Da ga čujemo kako s našom sarajevskom djecom pjeva džennetske pjesme dok hodamo Velikim parkom u Sarajevu. Pjesme koje bude uspavanu savjest čovječanstva. Pjesme koje oživljavaju mrtvi svijet.

Još nešto da ne zaboravim. Predlažem da se dječiji vrtić “Djeca Sarajeva” preimenuje u ime “Ajlan Kurdi”. Ako ga nismo ugostiti živog, ugostimo ga mrtvog, ali živog na savjesti čovječanstva.  Mi smo, također, ta savjest čovječanstva na kojoj živi Ajnal Kurdi. Zato neka živi naše sjećanje na njega u našem vrtiću “Djeca Sarajeva”. Kao opomena, ali i kao oprez za našu djecu.

Informativna služba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes