DR. CERIĆ KATOLICIMA UPUTIO BOŽIĆNU ČESTITKU: KADA JE NAŠ KOMŠIJA SRETAN I MI SMO SRETNI

0
573

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265„Nadam se da će riječi Isa Alejhisselama probuditi uspavano srce čovjeka zasljepljenog ovosvjetskim prolaznim stvarima, da će plemenita ljubav njegove majke Merjeme (Marije) zbližiti ljude u njihovom nastojanju da budu sretni na ovome i spašeni na drugome svijetu, te da blagdani svakog čovjeka i svakog naroda u našoj domovini Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, budu radost u duši i sreća u domu“, poručio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa u čestitki upućenoj katolicima u našoj zemlji povodom nastupajućeg njihovog blagdana Božića.

Dr. Cerić je također zaželio da Uzvišeni Bog svima podari međusobno razumijevanje i solidarnost, da ljudima vrati vjeru u Boga, ali i povjerenje u čovjeka, u porodicu i zajednicu, budući da su se ljudi, opterećeni krizama i zavedeni komercijalnim načinom života, naprosto odrodili jedni od drugih, zatvarajući se u sebe i udaljavajući se i od Boga i od ljudi.

„Nadam se također da će poruka mira sina Merjeminog Isa (Isusa) Alejhisselama dokučiti svako ljudsko srce i blagodariti svaki ljudski dom i zajedničku nam domovinu, te donijeti mir u duši svakog čovjeka, sreću u kući svakog domaćina, te sigurnost za sve narode i sve ljude u našoj zemlji i širom svijeta”, rekao je dr. Cerić, te dodao:

„Jer, Kur'an Časni nam kaže da je Isa (Isus) Alejhisselam ovako govorio: – Ja sam Božiji sluga. Meni će on knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti. I učinit će me, gdje god budem, blagoslovljenim, i naredit će mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem. I da majci svojoj dobar budem, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan. I neka je mir nadamnom na dan kada sam se rodio i na dan kad budem umro i na dan kad budem iz mrtvih ustao. To je Isa, sin Merjemin, – to je prava istina o njemu, onaj u kojeg oni sumnjaju (Kur'an, 30-34). I to je prava istina o nama ovdje, u našoj zemlji, a to je da nam je od Boga naređeno da se međusobno poštujemo, da se međusobno pomažemo, da svog komšiju pazimo te da budemo jedni s drugima i u radosti i u žalosti“.

„Zato želimo da katolici u našoj zemlji proslave blagdan rođenja Isa (Isusa), sina Merjeminog, u radosti svoga doma i svoje domovine, jer kada je naš komšija sretan i radostan i mi smo sretni i radosni“, naglasio je dr. Cerić.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes