DR. CERIĆ NA 26. CRANS MONTANA FORUMU: ČOVJEČANSTVO TREBA KRENUTI PUTEM OD HARAMA KA HALALU

0
570

cericsaop2„Spas za čovječanstvo je da ljudi, posebno svjetski moćnici, shvate da se mora krenuti putem od harama ka halalu, jer samo tako svi mogu živjeti u miru i sigurnosti, a ne u beznađu i neizvjesnosti“, poručio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, u svom današnjem govoru na 26. godišnjem zasijedanju Crans Montana Foruma u Briselu.

Govoreći o temi „Kako provesti mir širom svijeta?“, dr. Cerić je podcrtao kako nije teško primijetiti da je današnji svijet u dubokoj moralnoj krizi koja razara zajednice i društva u mnogim dijelovima svijeta.

Također je naglasio da je pogrešno religiju optuživati za trenutno teško stanje u svijetu, no da svakako „ne treba niti zanemariti utjecaj religije na stanje duha u današnjem svijetu“.

„Čovječanstvo je prošlo dugi i mukotrpni put od sile do prava, od milologije do znanosti i od ropstva do slobode. Čovječanstvo mora ići dalje, mora ići putem od harama do halala, a to je, po mom mišljenju, najveći izazov od svih dosadašnjih izazova za mir i sigurnost u svijetu“, rekao je dr. Cerić.

Najbolji primjer harama danas, kako je naglasio, je činjenica da 1% svjetskih moćnika kontrolira više od 50% svjetskog bogatstva.

„Niko nema monopol na mir i sigurnost i zato je vrijeme da svi shvatimo da je mir i sigurnost zajednička vrijednost svih nas pa, stoga, ili ćemo svi imati mir i sigurnost na našoj planeti ili niko neće imati ni mira ni sigurnosti. Lično mislim da je došlo vrijeme da svi možemo živjeti u miru i sigurnosti ako smo spremni da krenemo na put od harama do halala. To je, možda, dug i naporan put, ali drugog puta za spas čovječanstva nema!“, zaključio je dr. Cerić.

Obraćajući se skupu, dr. Cerić je također napomenu da se ove godine obilježava i 20. godišnjica srebreničkog genocida nad muslimanima Bošnjacima,  „koji nikoga ničim nisu izazivali, niti su na bilo koji način zaslužili genocid“.

cericsaop1

„Prošlost ne možemo mijenjati, ali možemo učiniti da nam sadašnjost i budućnost budu bolji od prošlosti ako su griješnici spremni priznati svoj grijeh, ako su se spremni pokajati i zatražiti oprost, ali i ako su spremni zavjetovati se da nikad više neć počiniti zločine protiv čovječnosti“, naglasio je dr. Cerić.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes