DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI PROTIV NUKLEARNOG NAORUŽANJA

0
600

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265Činjenica o postojanju nuklearnog naoružanja jedan je od najvećih razloga da čovječanstvo živi u strahu od potpunog uništenja.

Upotreba nuklearnog oružja ne može biti opravdana, a i oni koji bi možda preživjeli nuklearni rat suočili bi se sa potpuno neizvjesnom budućnošću.

Upravo zato, neophodno je konstantno naglašavati važnost uklanjanja nuklearnog naoružanja, čime bi svijet zasigurno postao ljepše i sigurnije mjesto za život.

Tim povodom, u naredna četiri dana u Beču će biti održane čak dvije međunarodne konferencije o zabrani i postupnom uništenju nuklearnog naoružanja.

Prva konferencija bit će održana u subotu, u okviru međunarodnog međuvjerskog panela, a u organizaciji Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog naoružanja (ICAN).

Na toj konferenciji, na kojoj će jedan od moderatora biti i dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, svjetski priznati vjerski uglednici iznijet će svoje stavove u vezi sa nuklearnim naoružanjem, tačnije da u skladu sa moralnim vjerskim načelima nuklearno naoružanje ne može biti prihvatljivo ni pod koju cijenu, te kao takvo mora biti zabranjeno i uništeno.

Imajući za cilj da se potakne dijalog među vjerskim učenjacima i zvaničnicima koji se bave problematikom nuklearnog naoružanja, zaključci usvojeni na konferenciji u organizaciji ICAN-a bit će prezentirani i raspravljani na konferenciji „Humanitarne posljedice nuklearnog naoružanja“, koja će biti održana 8. i 9. decembra, također u Beču, u organizaciji svjetske organizacije Religije za mir (Religion for Peace – RfP), Svjetskog instituta za sigurnost i Ujedinjenom religijskom inicijativom.

U radu konferencije će učestvovati preko 600 predstavnika vlada i organizacija iz više od 100 država, te nekoliko UN organizacija. Dr. Cerić će također učestvovati i u radu te konferencije.

Procjene su da u svijetu ima više od 16,300 komada nuklearnog oružja, te da devet zemalja posjeduje to oružje, premda je, imajući u vidu brz razvoj tehnologije, taj broj vjerovatno i veći.

Konferencija u Beču trebala bi još jednom naglasiti neophodnost zabrane tog oružja, štp bi svakako doprinijelo stabilizaciji prilika u svijetu, većoj sigurnosti čovječanstva, ali i boljem ekonomskom razvoju, budući da bi enormna sredstva uložena u nuklearne programe mogla biti preusmjerena u druge privredne grane.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote