Dr. Cerić: ‘Percepcija koju Mustafa Spahić širi u svojim intervjuima može imati štetne posljedice za jedinstvo dina i ummeta’

0
805

cericUpitan da prokomentira intervju Mustafe Spahića, koji su objavili neki portali 26.10.2013. god., u kojem pokušava u stilu suicidne pameti omalovažiti i obezvrijediti dvodecenijski nesporni uspjeh Islamske zajednice i njegov osobni uspjeh, kako na unutarnjoj organizaciji i konsolidaciji Islamske zajednice od 1993. god. pa kroz ratni vihor i poratni oporavak tako i na međunarodnom planu o čemu govore mnoga prestižna priznanja od kojih je najznačajnija UNESCO-vai Félix Houphouët-Bogny nagrada za 2003. god., predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić je kazao:

– Prije svega učim dovu dragom Allahu da Mustafu Spahića uputi na pravi put nakon dalaleta, zablude, koja ga drži već duže vrijeme. Inače, Mustafa Spahić je poznat po svojim nerazumnim izjavama, koje kod razumnih ljudi izazivaju sažaljenje i osjećaj nelagode.

Dosadašnje naprasno pretjerane negativne ocjene o ljudima i događajima u društvu, posebno u Islamskoj zajednici, koje je Mustafa Spahić davao javnosti po narudžbi ili po vlastitoj potrebi tumačile su se kao njegovi lični statvovi, koji su išli na njegov lični račun. Međutim, sada se Mustafa Spahić napinje iz petnjih žila da dokaže da mišljenja i stavove koje on iznosi o ljudima i događajima, uključujući i njegove stavove o dvodecenijskom radu Islamske zajednice u mom mandatu, su oficijelna mišljenja i stavovi sadašnje administracije Islamske zajednice.

Mislim da to nije tako, ali percepcija koju Mustafa Spahić širi u svojim intervjuima je tako vrlo opasna i može imati štetne posljedice za jedinstvo dina i ummeta. Ocjene Mustafe Spahića o mom i radu i djelovanju mojih saradnika i muftija, među kojima je bio i sadašnji reisu-l-ulema Kavazović u periodu od dvije decenije, ne mogu ništa umanjiti od stvarne vrijednosti tog rada i djelovanja i zato je njegova priča irelevantna.

Drago mi je da to muslimani prepoznaju i čude se toj suicidnoj pameti Mustafe Spahića. Drago mi je, također, što Sarajevo ima Bošnjačku gimnaziju unatoč početnom protivljenju Mustafe Spahića. I drago mi je što je završena izgradnja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Nadam se da će njeno otvarnje biti ubrzo i uspješno.

Još jednom najiskrenije učim dovu Allahu da Mustafi Spahiću vrati pamet i uputi ga na pravi put našeg zajedničkog bošnjačkog dobra.

Bože Milostivi,  oprosti našem Mustafi Spahiću, jer on ne zna šta govori-kazao je na kraju komentara na intervju Mustafe Spahića, dr. Cerić.   

Informativna služba

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes