DR. CERIĆ POVODOM ODLUKE ŽALBENOG VIJEĆA HAŠKOG SUDA: KONAČNO I OHRABRUJUĆE VIJESTI IZ HAGA

0
603

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265„Nakon nekoliko razočaravajućih odluka iz Haga, danas jedna ohrabrujuća“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa komentirajući konačne presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid protiv Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Pretresno vijeće Tribunala osudilo je u prvostepenom postupku Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35 godina, Radivoja Miletića na 19, Ljubomira Borovčanina na 17 i Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora. Svi, osim Borovčanina su uložili žalbe na presude Pretresnog vijeća, koje je danas Žalbeno vijeće Suda u Hagu potvrdilo, odbacivši tek pojedine tačke optužnice, osim u slučaju Radivoja Miletića, čija je kazna sa 19 umanjena na 18 godina zatvora.

Dr. Cerić smatra da su današnje presude važne iz najmanje dva razloga:

„Prvo, ovom se potvrđujućom presudom konačno otklanja bilo kakva dilema oko toga da li je bilo genocida u Srebrenici. Genocid se dogodio! Prema tome, svi oni koji negiraju genocid negiraju međunarodne presude, te je nužno u našoj zemlji što prije donijeti zakon u o kažnjavanju onih koji negirajiu genocid, jer negacijom genocida ne otklanja se prijetnja od nekog novog genocida. Drugo, žrtve genocida nikada ne mogu biti u potpunosti zadovoljne. Njihovih najmilijih više nema i niko ih ne može vratiti, ali današnjom presudom žrtvama genocida ponuđeno je bar malo olakšanje, jer je potvrđena istina o genocidu, a i zločincima je potvrđena izrečena kazna“.

„Stoga, danas sam sa žrtvama genocida u njihovoj tuzi za njihovim najmilijima, a s njima dijelim i satisfakciju i nadu da će zaslužena kazna stići sve ratne zločince“, naglasio je dr. Cerić.

Dr. Cerić je također uputio izraze zahvalnosti bošnjačkom oficiru za vezu u Hagu Amiru Ahmiću i njegovom timu na dosadašnjem radu i na svemu što su uradili na procesuiranju ratnih zločina.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote