DR. CERIĆ POZIVA BOŠNJAKE U TURSKOJ DA GLASAJU AHMETA DAVUDOĞLUA I AKP

0
1004

davutoglu-sarajevoPismo reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića, predsjednik SBK premijeru Republike Turske Ahmetu Davudoğlu, i proglas Bošnjacima i svim biračima porijeklom sa Balkana, odnosno iz Bosne i Sandžaka

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH
Dragi brate,
Poznavajući te kao prijatelja iz devedesetih godina prošlog stoljeća kada smo se družili u Kuala Lumpuru na Internacionalnom univerzitetu u Maleziji, znam da te mogu zvati i mojim bratom. Nedavno sam bio u Kuala Lumpuru na Međunarodnoj konferenciji o Halal industriji, gdje sam sreo nekoliko naših zajedničkih prijatelja i, naravno, nismo propustili da te se sjetimo sa lijepim uspomenama. Svi smo izrazili zadovoljstvo što te poznajemo kao dobrog čovjeka, pouzdanog prijatelja i, naravno, drago nam je što si sada premijer Republike Turske. Svi smo kazali da smo pažljivo pratili tvoje aktivnosti ministra vanjskih poslova Turske, kao što sada pratimo i tvoje aktivnosti kao premijera Turske. Rekli smo da je svaki tvoj uspjeh i naš uspjeh.

Jučer sam se vratio sa druge konferencije o Halal industriji, koja je održana u Manili, Filipini. Na mom putu od Sarajeva do Manile i obratno imao sam dovoljno vremena da u business lounge instanbulskog aerodroma propratim tvoje govore na izbornim mintinzima širom Turske. Dok sam te jučer gledao i slušao ti si držao 74. miting pred desetine hiljada tvojih sljedbenika i simpatizera. Osjećao sam se lijepo i ponosno što znam da si ti pravi čovjek na pravom mjestu ne samo za Republiku Tursku, već za sve zemlje i narode, kojima je mir i sigurnost na srcu. Tvoja proklamovana politika “zero-conflict” sa susjedima ima sada smisla više nego ikada, kao što i tvoja briga za Balkan nikad nije bila potrebnija nego što je danas. Zbog toga sam odlučio da ti napišem ovo pismo uoči općih izbora, koji će se, ako Bog da, održati u nedjelju (07. juna, 2015) u tvojoj zemlji sa jednostavnom porukum svim biračima u Turskoj, posebno biračima porijeklom sa Balkana, odnosno iz Bosne i Sandžaka, da glasaju za tebe, a to jeste za Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP) i to iz sljedećih razloga:

(1) Dragi moji, glasajte za Ahmeta Davudoğlua zato što vam mogu posvjedočiti da znam da je on dobar insan i pošten čovjek… da nije intrešdžija… da nije pohlepan… da nije sebičan… da nije zloćudan… da nije izdajnik… znam da je Ahmed Davudoğlu spreman da se žrtvuje za opće dobro… znam da ima dušu za svakoga… znama da je dobroćudan… znam da je iskren brat i vjeran pritalje… pa i ako se s njime ne slažete, on vam nije dušman…
(2) Dragi moji, glasajte za Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP), zato što je Turska sa tom partijom za kratko vrijeme napravila velike povijesne iskorake u pravcu demokracije, ekonomskog razvoja i socijalne pravde. U roku od jedne dekade, Turska je zahvaljujući AKP, na čelu sa karizmatičnim liderom Redžepom Tajjibom Erdoğanom, napravila veliko čudu, koje cijeli svijet poštuje, posebno muslimanski svijet. No, taj put progresa Turske nije završen i zato treba podržati AKP da završi započeti posao uspravljanja jake i stabilne Turske, koja kao takva može biti garant mira i stabilnosti kako u regiounu tako i u svijetu. Zastoj na tom putu može biti jako štetat ne samo za Tursku, već i za cijeli region, uključujući i Balkan…

(3) Dragi moji, glasajte za AKP zato što je u interesu Bosne ekonomski jaka i palitički stabilna Turska, posebno u odnosu na Europu, jer muslimanima mnogo više treba kredibilna Turska u Europi nego u muslimanskom svijetu. Ne samo danas, već zadnja dva stoljeća muslimanski svijet pati od unutranjih podijela, koje ni Turska ne može riješiti i zato se ne treba troštiti na pitanjima, koja su sad zasad nerješiva, rizikujući da se izgubi mjesto u svijetu, posebno u Europi, za koje je Turska platila visoko cijenu.

(4) Dragi moji, Bosna je europska zemlja, koja mora uskladiti svoja politička razmišljanja sa europskim standardima, pa je, stoga, važno da Bosna bude, isto tako, jaka i stabilna država, koja je u stanju da se nosi sa izazovima dvadeset prvog stoljeća. Stoga, Bosni je prevažno da ima prijatelja kao što je Turska koja, isto tako, teži da ostvari ravnopravan status u porodici europskih država. Mi mislimo da je to moguće uz snažnu partiju kao što je AKP, koja, posebno u ovim povijesnim okolnostima, ne smije izgubiti korak na putu mira i stabilnosti u regionu i svijetu.
Poštovani prijatelju Davutoğlu,

Volio bih da pročitaš ovo moje pismo danas ili sutra… prije izbora u nedjelju… ne iz lične koristi… niti da ti bude blizak nakon što smo se udaljili, već zato što osjećam svojm moralnom dužnošću da pozovem Bošnjake u Turskoj da budu na pravoj strani povijesti za sudbinu Turske u narednom periodu. Jer, po mom dubokomm uvjerenje, sve druge političke opcije, koje se nude Turskoj su jako opasne za stabilnost Turske, posebno za čast i dostojanstvo muslimana.

Zbog toga, pozivam i sve sljedbenike i simpatizere uvaženog Muhammeda Fethullaha Gülena da u nedjelju glasaju za AKP. To će nam biti dokaz da je za Hizmet važniji opći interes muslimana nego lični interes ili lične ambicije. Mir i sigurnost Turske je važniji od bilo kojeg pojedinca. Jedinstvo muslimanskih glava je važnije od bilo kojih interesa Istoka ili Zapada… Bosna je amanet… svih vas, koji se u nju zakljinjete, pa vas pozivam da joj leđa ne okrenete, a okrenuliste joj leđa ako niste zajedno na istom putu do časti i ponosa svih ljudi dobre volje…
Bože, ja sam uradio što je bilo do mene… budimi mi svjedokom na Sudnjem Danu… Amin!

Post Scriptum:
Poštovani brate Ahmete,
Sutra Bosnu posjećuje papa Franjo… Sarajevo je na nogama da dočeka Papu… čini mi se da nikad nisu bile tako opsežne pripreme za doček bilo koga dosada… Papa je svoju posjetu najavio sa porukom “Mir vama”, što je naš muslimani pozdrav “Selamu alaikum”… muslimani mu odgovaraju “Alaikumu selam”.
Naravno, katolici u Bosni i Hercegovine se posebno raduju posjeti njihog poglavara…
Čuo sam mnoge muslimane Bošnjake, koji kažu zašto mi muslimani nemamo jednu osobu pa da obilazi svijet sa porukom muslimanima i pozivom na suživot i toleranciju u državama i društvima, gdje žive muslimani. Možda nam se i to posreći jednog adana…

Sad zasad Papa je svjetski promotor mira, koji u zadnje vrijeme osuđuje genocide, pa se mi u Bosni iskreno nadamo da će papa Franjo sutra, ako Bog da, jasno i glasno osuditi genocod nad muslimanima Bošnjacima sa zahtjevom za kompenzaciju, genocid koji je počinjen krajem prošlog stoljeće u Europi, na pragu Vatikana.
Još jednom: Dobro nam došao svaki čovjek koji nam donosi mir i sreću… svima nama koji živimo u Bosni i Hercegovini…

Pismo na turskom je objavljeno na portalu: http://www.yeniakit.com.tr/haber/dr-mustafa-cericten-ak-partiye-destek-72806.html

Benim kardeşim ve dostum, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğluya mektubum
Değerli Kardeşim
Geçen yüzyülündaki doksan yıllardaki University of Kuala Lumpur’da okuduğumuzda dost olarak tanıdğımdan dolayı sana kendim kardeşim diyebilirim
Birkaç gün önce Kuala Lumpuru’da yapılan Halal endüstrü konferansta katıldım orada bizim ortak birkaç arkadaşımızla karşılaştım ve tabiki güzel hatırlarla seni hatırladık.
Biz seni ilk olarak çok iyi insan ve sadık bir dost olarak biliyoruzö tabiki de Türkiye Cumhuriyeti Başbakan olduğun için çok mutluyuz. Sen Türkiye Cumhuriyeti dış işer bakanı olduğunda seni takip ettik ve şimdi de başbakan olduğunda seni takip ediyoruz. Senin başrıların bizim de başarılarımız…
Dün Filipin Manila şehrinde yapılan halal endüstrü konferanstan döndüm ve Saraybosnaya dönüş yolunda İstanbulda mitinglerde senin konuşmaları dinlemek için çok zamanım vardı. Sen 74 miting on binlerce kişi karşısında yapmışsın. Kendimi çok iyi hissediyordum çünkü sen doğru adam doğru yerdesin sadece Türkiye Cumhuriyet için değil barışı kalpte taşıyan her insan ve her ülke için sen doğru adam doğru yerdesin. Senin “zero-conflict” siyasetin Türkiye komşu ülkeler için şimdilik önemli, ayrıca Balkanlarda senin ilgilenmen bu günlerde çok ihtiyaç duyuyoruz. Bunun yüzünden 07 haziran 2015 yılında yapılacak seçimler olacağından dolayı bu mektubu sana yazmak istiyorum. Mektubumda Türkiye Cumhuriyetinde seçimlerde katılacak seçmenleri AKP(Adalet ve Kalkınma Partisi)’e destek vermeyi çağırıyorum ayrıca Bosna ve Sandzak bölgelerden Boşnak kökenli Türkiye vatandaşlarına Adalet ve Kalkınma Partisine destek vermeyi çağırıyorum. Çağırma sepeblerim ise:
1) Değerli seçmenler Ahmet Davudoğluya oy verin çünkü o iyi insan, durust, sadık olduğunu şahid edebilir o menfatcı değil, cimri değil, hain değil.Ahmet Davudoğlu iyilik için kendini fedarlık eden biri, o durust bir dost ve sadık arkadaş olarak biliyorum eğer onunla anlaşmıyorsanuz o sizi asla düşman olarak bakmaz.
2)Değerli seçmenler Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP)’ye oy verin çünkü Türkiye Cumhuriyeti o pati ile birlikte kısa zamanda ekonomik demokrasi yönde büyük tarihi başarıları kazandı. On yıl içinde AKP karizma lider Recep Tayyip Erdoğan sayesinde Türkiye Cumuhuriyetinden büyük mucize yaptı ondan dolayı bütün dunya ayrıca Müsliman ülkeler Türkiye Cumhuriyeti’ne saygı duyuyor. Ama o Türkiye Cumhuriyetinin gelişmesi hala tamamlanmadı onun yüzende güclü ve sağlam Türkiye Cumhuriyeti yolunda AKP’ye destek vermek lazım. Çünkü güçlü Türkiye Cumhuriyeti hem yerel hem de dünyada barış sağlayacak. O gelişme yolunda durmak sadece Türkiye Cumuhuriyet için Balkanlarla birlikte bütün bölgeye ve zararlı olabilir.
3) Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP)’ye oy verin çünkü Bosna ve Hersek ekonomi güçlü olması için siyasi ve ekonomi güçlü Türkiye Cumhuriyeti olası lazım çünkü Avrupadaki Müslimanlara güçlü müsliman olan ülke Türkiye Cumhuriyeti lazım. Sadece bu gün değil son iki yüz ylında islam dünyasi büyük bölücülük yaşanıyor ondan bölünmek değil birleşmemiz lazım. Bölücülükten dolayı Türkiye Cumhuriyeti geçmişte çok büyük zarar görmüş.
4)Değerli seçmenler, Bosna ve Hersek Avrupada bulunan bir Ülke ve kendi siyasi düşünceleri avrup standartlarına göre oluşturması lazım ondan dolayı Bosna ve Hersek güclü bir Ülke olması lazım. Onun yüzünden Bosna ve Hersek ülkesine Türkiye ve Cumhuriyet ülkesi gibi dost ülkesidir. Türkiye Cumhuriyeti de Avrupa birliğinde yer almak istiyor. Biz Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP) güçlü bir partiyle birlikte Türkiye Cumuhuriyet bunu gerçekleştirebileceğine inanıyoruz ve tarihi bir proseste adım kaybetmemesi lazım.
Değerli arkadaşım Davutoğlu seçimlerden önce bu mektubumu okumanı istiyorum, kendim menfatım için değil Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan Boşnakları tarihi doğru yolda olmasına çağırmak manevi ihtiyacı duyduğum için bu mektubumu yazıyorum. Benim kednim düşüncelierime göre diğer partiler Türkiye Cumhuriyetinin sağlam olması için çok büyük tehditler ayrıca müslimanların namusunu ve gururunu koruması için büyük tehdit o diğer partiler .
Ayrıca Fetullah Gülen sempatizanlara sesleniyorum Pazar günü AKP’ye oy verin. Hizmet için kendi mefatı değil bütün müslimanların menfatı daha önemli olduğunu ispatlayacaklar. Türkiyenin barışı her bireysel kişiden daha önemli. Müslimanların birliği Doğu yata Batının menfatlardan daha önemli. Bosna bir emanettir size söylüyorum geçmişte bazıları sır döndürdüğü gibi Bosnaya sırt döndürmeyin!!
Allahım, Ben elime geldiği kadar yaptın.. Allahım sen obür dünyada sahidim ol.. Amin
Değerli Ahmed kardeşim
Yarın Papa Franjo Saraybosnaya geliyor. Saraybosnaya Papayla karşlaşmak ayağa kalkmış, o bizi ’’Sizin üzerinde barış olsun’’ adı altında ziyaret ediyor Bosnadaki katolik hristayanlar çok sevindiler.
Bizim Müslimanlar diyor neden bizim de halifemiz, dünyada barş temsilcimiz yok, İn shaa Allah bir gün o da olacak. Şimdilik sadece Papa Franjo barış temislici gibi ve ondan Müsliman Boşnaklar yapılan soykırımı kınmasını bekliyoruz.
Bir daha söyluyorum: Bosna ve Hersek yaşayanlara barış getiren herkese hoş heldiniz diyorum

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes