DR. CERIĆ U ZAJEDNICI BOŠNJAKA LUKSEMBURGA: OVO STOLJEĆE JE STOLJEĆE NACIONALNOG, KULTURNOG I DRŽAVNOG BUĐENJA BOŠNJAKA

0
557


unnamed (5)Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, prisustvovao je obilježavanju 3. godišnjice Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Luksemburgu, prilikom čega je upriličena i promocija „Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti“ autora Jahje Fehratovića.

Dr. Cerić je na svečanosti održao i prigodno predavanje o temi „Domovinski prostor Bošnjaka – savremeni izazovi i perspektive“, u kojem je upozorio da Bošnjaci moraju postati svjesni svoga identiteta, svoje nacije, kulture, vjere, jezika, države i zemlje.

„Domovinski prostor Bošnjaka na Balkanu i Europi je definiran u njihovom povijesnom i nacionalnom imenu – Bošnjak; imenu koje je izvedeno iz imena njihove zemlje, Bosne. Ovu vezu između nacionalnog imena – Bošnjak – i domovinskog prostora – Bosna – ne samo da nije teško primijetiti, već ta dva pojma nije moguće rastaviti ni fizički ni mentalno. Dakle, Bosna je glavni domovinski prostor Bošnjaka, koji su svakim danom sve više svjesni te činjenice i sve se više oslobađaju straha da o tome jasno i glasno govore“, rekao je dr. Cerić.

Bošnjaka, prema nekim procjenama, dodao je dr. Cerić, ima oko 10 miliona, od čega više od dvije trećine živi širom svijeta.

unnamed (4)„Naša saznanja o tome ko smo, šta smo, odakle smo i gdje nam je naš domovinski prostor na osnovu našeg povijesnog i nacionalnog prava, zahtijevaju da mislimo i govorimo o našim ‘savremenim izazovima i perspektivama’. Prije svega, moramo se suočiti sa percepcijama drugih o nama, percepcijama koje nemaju logike… a jedna od tih percepcija, koja nas opterećuje, jeste ta da smo mi, Bošnjaci, kao nacija i kao vjera ‘historijska greška’. Oni koji tako misle o nama ne znaju nam objasniti kako smo mi ‘historijska greška’, ali znaju da im tu grešku valja ispravljati i to etničkim čišćenjem i genocidom“, naglasio je dr. Cerić, dodajući da su posebno opasne percepcije koje Bošnjaci imaju sami o sebi.

„Takva sama percepcija Bošnjaka je posljedica konfuzije u definiciji da Bosna i Hercegovina nije ničija zemlja, pa tako može biti svačija, te da ni Bošnjaci nisu ničiji, pa čak ni svoji, pa mogu biti svačiji. Ovu samonegirajuću percepciju o nama samima moramo mijenjati kroz razvijanje svijesti o bošnjačkom nacionalnom suosjećanju i solidarnosti, tako da Bošnjaci znaju da se imaju na koga osloniti i pouzdati, a to će reći da Bošnjaci pripadaju samima sebi, te da njihova zemlja Bosna i Hercegovina pripada njima, kao što pripada i svima drugima koji je doživljavaju kao svoju zemlju i svoju državu“, rekao je dr. Cerić.

unnamed (3)

Uzroci loše samopercepcije, smatra dr. Cerić, ukorijenjeni su i u nedostatku osmišljenog i uvjerljivog nacionalnog i političkog vođstva.

„Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, ma gdje bili, 21. stoljeće je stoljeće našeg nacionalnog, kulturnog i državnog buđenja, našeg ustajanja, našeg jedinstva u odbrani od etničkog čišćenja i genocida. Mi to dugujemo našim potomcima!“, zaključio je dr. Cerić.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes