DR. CERIĆ UPUTIO PISMO VUČIĆU POVODOM HAPŠENJA NASERA ORIĆA

0
758

NaserOricCericPovodom hapšenja bošnjačkog ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa je uputio pismo premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću:

Poštovani gosp. Vučić,

Pišem vam ovo pismo u Briselu, nakon završene 26. godišnje sesije Crans Montana Foruma. Ovdje je bio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Nije bilo prilike da razgovaram sa Tadićem, ali sam saslušao njegovo izlaganje na današnjoj (subota, 13.06.2015) sesiji o temi religija i mir u svijetu.

Da, upravo hoću da kažem da me Tadićevo pojavljivanje i obraćanje u Briselu na Crans Montana Forumu podsjetilo na naš razgovor sa njim u Beogradu o potrebi otvaranja bošnjačko-srpskog dijaloga. Obojica, Tadić i njegov prijatelj Ljajić, su toga dana tu ideju, koju smo muftija Muamer Zukorlić i ja predložili, prihvatili.

Mislili smo da je Tadić ozbiljno mislio o potrebi otvorenog i iskrenog bošnjačko-srpskog dijaloga, ali se pokazalo, kao i mnogo puta, da to nije bilo ni ozbiljno ni iskreno.

No, kada sam čuo vašu izjavu u Novom Pazaru da ste spremni da razgovarate sa svim Bošnjacima, onima u Sarajevu i Novom Pazaru, pomislio sam da ste vi drugačiji od Tadića, da ste ozbiljan državnik i iskren čovjek.

Lijepo mi je zvučalo kad sam čuo da ste rekli:

– Meni nije teško da govorim i o sopstvenim greškama, nikada mi nije teško da ih priznam, nikada mi nije teško ovako javno da kažem. Mi smo vjekovima živeli zajedno, mi ćemo vjekovima morati da živimo zajedno. Ko god misli da pravoslavci i muslimani mogu da žive odvojeno ili da nekih nema, a da drugih ima više, taj grdno griješi…

Rekli ste:

– Da otvorimo pravi dijalog, srpsko – bošnjački. Da više nikada ne bude sukoba između nas, da gledamo da gradimo zajedničke domovine i razmišljamo o budućnosti…

Državnički nema šta. I ljudski, također.

Kasnije ste slično ponovili u Sarajevu na otvaranju Sarajevo Business Foruma kad ste rekli da „teške teme“ između Bošnjaka i Srba trebaju biti „otvorene i zatvorene”.

To ste i pojasnili riječima:

– Ja sam ovdje zato što smatram da mi moramo govoriti jedni sa drugima. Neophodno je da preuzmemo odgovornost, a ne da pustimo druge da se brinu za nas. To je naš posao. Spremni smo govoriti o svim teškim temama sa Bošnjacima, spremni smo otvoriti te teme i zatvoriti ih. Moramo razmišljati o zajedničkoj budućnosti naših zemalja. To je fer ponuda, jer moramo živjeti zajedno…

Moram priznati da su me te vaše izjave ohrabrile da pomislim da ste drugačiji od Tadića i da, zaista, dolazi vrijeme otvorenog i ozbiljnog bošnjačko-srpskog dijaloga, jer sam svjestan da dijelimo ne samo prostor u Bosni i Sandžaku, već imamo i zajedničko povijesno pamćenje, koje nas katkad približava, a katkad udaljava. Nastojao sam da zaboravim vaše izjave i stavove o muslimanima za vrijeme agresije na moju zemlju…

Mislio sam, gosp. Vučiću, da ste se vi promjenili te da ste shvatili da se za ozbiljan, konstruktivan i plodan dijalog sa Bošnjacima mora biti dosljedan i uvjerljiv od prve do zadnje riječi i od prvog do zadnjeg koraka.

Nažalost, Interpolova potjernica koju je vaša država pokrenula protiv Nasera Orića te, konsekventno tome, njegovo hapšenje u Bernu nije u duhu vaših izjava u Novom Pazaru i Sarajevu.

Nije mi jasno, gosp. Vučiću, gdje je greška: u vašim izjavama ili u postupku vaše države, kojoj ste vi premijer?

Možda vaše državne službe ne prate vaše ideje i izjave. Ako je to tako, onda očekujemo da ispravite grešku i time pokažete da su vaše izjave o potrebi otvaranja iskrenog bošnjačko-srpskog dijaloga državnički uvjerljive. U protivnom, niste nas uvjerili u iskrenost i dosljednost… u protivnom, niste drugačiji od onih koji su, također, obećavali da su spremni za otvoren i iskren dijalog sa Bošnjacima.

Gosp. Vučiću, potjernica Srbije protiv Nasera Orića nije poruka za otvoren i iskren bošnjačko-srpski dijalog. To je loša i uznemiravajuća poruka Bošnjacima.

Samo odustajanje od potjernice protiv Nasera Orića može bit znak da ste vi drugačiji i da vaša javno izrečena riječ ima vrijednost ozbiljnog državnika i iskrenog čovjeka.

Nadam se, gosp. Vučiću, da vam je ova naša bošnjačka poruka u neformalnom bošnjačko-srpskom dijalogu jasna i nedvosmislena.

(BP)

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes