Dr. Cerić: Živimo pod pritiskom i taoci smo njihovih talova

0
1423

cericReisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić bio je gost današnjeg izdanja Novog dana s kojim je vođen razgovar o terorizmu, takozvanoj Islamskoj državi, ali i tome kako u svijetu danas vide Bosnu i Hercegovinu.

Cerić je 19 godina bio reisu-l-ulema, poglavar Islamske zajednice u BiH, a danas je lider Svjetskog bošnjačkog kongresa i jedan od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, ali i nekadašnji kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Cerić je za N1 komentarisao prijetnje smrću iz posljednjeg julskog broja glasila takozvane Islamske države koje su upućene reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću, njegovom zamjeniku, muftijama i Islamskoj zajednici kao organizaciji.

Cerić o vlasti

“Mi smo taoci tih njihovih talova zbog kojih oni ne smiju da relaksiraju odnose i oslobode krize”.

Mi smo od agresije na BiH pod pritiskom da odustanemo od onoga što smo mi i tu imamo dvije vrste priritska – da odustanemo od našeg identiteta kao Bošnjaka i drugi je pritisak da nismo dovoljno muslimani, pa nas treba još više ‘pomuslimaniti’. Mi nikada nećemo biti prihvaćeni ni kod jednih ni drugih, zato što je Bosna zemlja heretika. Mi se trebamo s time pomiriti, ali ne treba olako prihvatati da nije ništa i biti naivan. Treba ozibljno prihvatiti, ali ne smije biti razlog naše depresije, odnosno to nas ne smije zbuniti. Treba se raditi kao da se ništa ne događa a pripremiti se kao da će se sutra nešto dogoditi. Sadašnji reis, ali i ja za vrijeme mandata, sam bio pod istim pritiskom. Nije to u pitanju ime, nego je u pitanju funkcija koju obavljate. Mi smo ovdje u BiH, ne zadnjih 100 godina, nego od Kulina bana do danas, uvijek bili centar pažnje i onih sa Istoka i Zapada. Ja sam ponosan na svoju tradiciju i identitet jer smo odolili svim tim pritiscima i tako treba biti i dalje“, istakao je.

IZ BiH je danas poprilično zatvorenija u odnosu na period kada je on bio reis, a Cerić je rekao kako je dok je on bio reis bio predvidiv i u reakcijama i šutnji.

Možda je moja predvidivost nekima u IZ za vrijeme mog mandata zasmetalo i zato su odlučili da zatvore zajednicu i promijene stil komuniciranja s javnošću. Mislim da niti je bilo dobro kako sam ja komunicirao s medijima niti sada. Poruka mom nasljedniku je da razriješi ovu situaciju na posljednjem Saboru koja se desila, jer ne valja ostaviti ljude u nedoumici i da tumače šta je bilo. Mora se objasniti šta je to jer ljudi će to prihvatiti. Ako ih ostavite u neizvijesnosti, vi dajete mogućnost da stvari stave na volju svojoj mašti. Mislim da IZ ne treba biti otvorena kao u moje doba ali niti zatvorena kao što je sad“, naveo je.

O navodnim neslaganjima unutar IZ je rekao kako ne misli da postoji konceptualni sukob, ali i da je važno da takve poruke ne idu iz Sarajeva prema drugim gradovima BiH i dijaspori.

Ja sam živio u Americi pet godina i pratio sam američko društvo. Mi Evropljani se razlikujemo od Amerikanaca što ne znamo ispustiti iz sebe riječi ‘ispričavam se’, ‘izvini što sam ti to uradio’ i u tome što ne umijemo kazati ljudima hvala. Ove dvije riječi se upotrebljavaju u Americi stalno. Mislim da nam u Bosni i cijeloj Evropi nedostaje to jedno ‘sorry’, ta magična stvar koju kada bi je izgovorili oni koji trebaju, sve bi drugačije bilo, to bi otvorilo sva vrata, sve duše, ali s obzirom da nema te riječi, onda nemamo komunikacije a s druge strane svi očekuju da oni drugi krenu prvi“, istakao je za N1.

O tome šta ljude u svijetu interesuje o našoj zemlji je rekao: “BiH nije u fokusu kao nekada. Ja sam bio nedavno u Kašmiru i pošto je to bilo uoči 11. jula, imao sam Cvijet sjećanja i koliko sam ih imao, podijelio sam ih i tu sam govorio 10 minuta o Bosni. Šeih koji je bio tu je o Bosni govorio tako da ni ja ne bih znao tako da kažem. Također, u utorak idem u Japan gdje ću prisustvovati na jednom od najvećih skupova budista i imat ću priliku da govorim 10 minuta o tome šta religija može učiniti u borbi protiv terorizma i neću propustiti priliku da govorim o Bosni“.

Mi imamo zdravog tkiva i pameti da znamo da kontrolišemo konflikt, ali problem je što je Bosna pojeftinila na međunarodnoj političkoj sceni i to najbolje pokazuje reviziija – to se nije smjelo dogoditi. To da nisu uzeli ni u razmatrenje oko revizije tužbe protiv Srbije, nego su sa vrata rekli da ne važi, se nije smjelo dogoditi a imali smo svoju cijenu. Bosanci treba da budu svjesni toga da moramo raditi na imidžu naše zemlje koja ima svoje mjesto među prvima po svojoj moralnoj težini i misiji koju mi Bosanci moramo u ime čovječanstva učiniti“, dodao je.

O izborima u 2018. je kazao: “Ja sam čitao biografiju Abrahama Lincolna i on je bio osam puta kandidat za predsjednika, a ja sam jednom, dakle imam još sedam puta“.

Cerić je u studiju N1 komentarisao i političku situaciju u BiH i Izborni zakon.

Mi uvijek živimo u jednom paradosku i nikada da od naše države napravimo primjer za druge. Vidite koliko je Brisel pokazao interes za nas. Takođe, jedni nas guraju u EU drugi u NATO. Imam osjećaj da bi iz Brisela došli da nam sami sve prevedu i onda kao da postoje neki koji to znaju i zato se ponašaju nemarno. Kada neko ne poznaje BiH i sluša o njoj na primjer sa Marsa, ima osjećaj da je sutra kraj, a s druge strane kad izađete na Ferhadiju, vidite najbolje aute, najljepše obučene djevojke i mladiće koji neće da se žene kao i djevojke, ali to je sad druga priča. Mislim da su ove sadašnje strukture koje se poznaju 20 i više godina u nekom grču i imaju jako puno talova i ne smiju se izmaknuti. Mi smo taoci tih njihovih talova zbog kojih oni ne smiju da relaksiraju odnose i oslobode krize. Oni vještački prave krize da su nezamjenjivi i predstavljaju tako da ako ne glasate za njih da će njihov narod nestati. Mi živimo pod tim pritiskom. Također, nemamo ni nekoga kao što je Emmanuel Macron da se pojavi odnekuda i da nam kaže kakve imamo greške i da oni koji ne glasaju i koji se žale su također krivi. Što se tiče Izbornog zakona, ne mogu da govorim o tome, ali BiH ima šansu i mogu da kažem da postoji kritična masa Bosanaca i Hercegovaca koji vjeruju da je svaki čovjek jedan glas. Ovdje nema majorizacije. Kad bismo provjerili, pokazalo bi se da manjina majorizira većinu“, naglasio je Cerić.

Kazao je da situaciju u regionu nije najbolja, odnosno da “susjedi prebacuju iz svog dvorišta u BiH i onda preko BiH rješavaju svoje probleme”.

To nije dobro i posebno to ne treba Hrvatskoj. Nema mira i stabilnosti u regionu ako nema u BiH. Drago mi je što je Crna Gora članica NATO-a ali mi je žao Sutorine. Također se nadam da Crna Gora neće više proizvoditi nečega što će ići na štetu BiH, kao što su bili Karadžić i Mladić, koji su porijeklom iz Crne Gore“, naveo je.

Izvor: N1

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes