DR. MUSTAFA CERIĆ MLADENU IVANIĆU: DAN NEZAVISNOSTI JE HISTORIJSKA ČINJENICA, HTIO TO PRIZNATI ILI NE!

0
648

mc (1)Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, uputio je otvoreno pismo Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na njegove izjave u vezi sa 1. martom, Danom državnosti države Bosne i Hercegovine. Pismo prenosimo u cijelosti:

„Nakon tvoje izjave da referendum o nezavisnosti države Bosne i Hercegovine ne možeš prihvatiti kao nešto normalno, ni ja ti se ne mogu obratiti sa „poštovani“, jer si sve građane Bosne i Hercegovine koji su izašli na referendum tog 1. marta ti proglasio nenormalnim. To nije pošteno od tebe ni kao od čovjeka ni kao od predsjedavajućeg države Bosne i Hercegovine. To je politički neodgovorno i moralno nedostojno.

Da te podsjetim, Ivaniću! Na referendum za nezavisnost države, kojom ti trenutno predsjedavaš, izašlo je 64,31% građana svih nacionalnosti, od kojih je za nezavisnost glasalo 99,44% građana, koje je cijeli svijet prepoznao kao slobodne i normalne ljude.

Ne mogu ti se obratiti ni sa „gospodine“, jer pravi gospodin na najvišoj funkciji međunarodno priznate hiljadugodišnje države Bosne i Hercegovine sebi nikada ne bi dozvolio da kaže da za njega ne postoji „takozvani“ dan državnosti njegove države – Bosne i Hercegovine.

Pravi gospodin bi bar šutio, sustegao bi se od vrijeđanja svojih sugrađana koji nisu zaslužli da im se nanosi ta vrsta duševne boli — prvo da nisu normalni i drugo da ne postoje, da ih nema.

Hvala Bogu, Ivaniću, građani države Bosne i Hercegovine su sasvim normalni, a dan 1. mart 1992. godine sigurno je postojao. Nismo svi nestali, Ivaniću. Ima nas građana u Bosni i Hercegovini, kojima je 1. mart, Dan nezavisnosti, važan i zato ga valja i tebi poštovati, kao državnu i političku vrijednost normalnih ljudi i građana ove zemlje.

Mislio sam da si ti, Ivaniću, obrazovan i kulturan političar, s kojim se ne moram slagati, ali ga moram poštovati kao savjesnog i odgovornog čovjeka i dužnosnika. Ne znam šta se s tobom dešava otkad si došao u Predsjedništvo države Bosne i Hercegovine, ali tvoja razmišljanja i oglašavanje povodom ovogodišnjeg 1. marta, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, su neprimjerena i neprihvatljiva.

Ne znam šta ti je bilo Ivaniću, ali kad dođeš sebi normalni građani Bosne i Hercegovine očekuju da im se izviniš i obećaš da ti se ta vrsta lapsus linguae-a više nikad neće dogoditi.

U iščekivanju tvoga izvinjenja, želim ti dobro zdravlje, sa nadom da u dobrom raspoloženju dočekujemo buduće Dane državnosti Bosne i Hercegovine u društvu slobodnih i normalnih građana i naših iskrenih prijatelja širom svijeta.

To isto važi za sve one koji još uvijek kalkuliraju tim datumom. Moraju shvatiti da je ta računica završena i da umjesto da gledamo unazad, svi moramo gledati unaprijed, jer i Bog je stvorio oči tako da gledamo naprijed, a ne nazad“.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote