Dr. Mustafa Cerić na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji u Singapuru o temi: “Terorizam, rehabilitacija i društvena adaptibilnost”

0
692

SINGAPUR KONFERENCIJA 21(BINA, 29. 04. 2013) – Dosadašni reisu-l-ulema i sadašnj predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić je prisustvovao dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji (26-27, 2013) u Singapuru o temi: “Terorizam, rehabilitacija i društvena adaptibilnost”.

Otvarajući konferenciju singapurski premijer Li Hsjen Lung (Lee Hsien Loong) je naglasio da su nekolicina singapurskih građana pali pod utjecaj radikalnih ideja putem interneta. Ukazujući na koji način Singapur treba da odgovori na izazove terorizma premijer Li je podcrtao važnost izgradnje međuetničkog i međuvjerskog povjerenja, jačanje operativnih sposobnosti i međunarodne suradnje.

 

photo(1)1

Inače, konferencija u Singapuru je organizirana povodom obilježavanja desetogodišnjice od osnivanja Grupe za religijsku rehabilitaciju sa ciljem da preventivno djeluje u sprečavanju nasilja u ime religije, jer zločin u ime bilo koje religije je zločin protiv religije. Singapurska konferencija je okupila visoke stručnjake za prevenciju nasilja u svijetu sa posebnim osvrtom na važnost rehabilitacije bivših nasilnika sa političkim ciljevima. Psihijatri i drugi stručnjaci za liječenje ekstremnih pogleda na svijet govorili su o potrebi za snažnijom međunarodnom suradnjom u liječenju bolesti terorizma od koje ni jedna zemlja nije imuna. Dr. Daglas Ston (Douglas Stone) Viši savjetnik Instituta UN-a za istraživanje međuregionalnog kriminala i pravdu je govorio o Rimskom memorandumu o dobroj praksi za rehabilitaciju i reintegraciju ekstremnih nasilnika, kojeg je 10-11 maja, 2012. god. usvojio Forum za globalni kontraterorizam, kojeg su prihvatile više od četrdeset zemalja u svijetu. Osnovna poruka Rimskog memoranduma je da se mora poštivati vladavina prava u odnosu na zatvorenike i njihovu rehabilitaciju. Rimski dokument predstavlja osnovu za tehničku asistenciju u nastojanju da se ekstremisti prevaspitaju i uvjere da radikalizam nije rješenje za njihove probleme.

 photo

 

Učesnici na singapurskoj konferenciji o terorizmu iz Saudijske Arabije, Amerike, Australije, Europe, Malezije, Indonezije, Šri Lanke, Indije i Bosne i Hercegovine su se suglasili da je singapursko iskustvo u rehabilitaciji ekstremizma dragocjen primjer novog pristupa borbi protiv nasilja. Iskazano je priznanje Islamskoj zajenici koja je inicirala Grupu za religijsku rehabilitaciju na čelu sa Ustazom Hadži Alijem Muhamedom i Ustazom Muhamedom Hasbijem. No, naglašena je i otvorenost singapurske vlade i spremnsot da čuje glas religijskih zajednica, koje nisu policijska služba, već moralni korektor svima koji imaju dušu i srce da čuju moralni glas zajednice.

 

photo(2)

U svom referatu o temi: “Promocija religijske harmonije”, dr. Mustafa Cerić je između ostalog rekao: – Osjećam se ponosnim na rad i djelovanje Islamske zajednice u Singapuru, gdje sam prije godinu dana imao čast biti gost i obići džamije, medrese, omladinske i ženske organizacije i uvjeriti da su muslimani u Singapuru slobodni, ravnopravni i ponosni na svoju vjeru i kulturu. Drago mi je što mi se pružila prilika da ponovo budem u Singapuru povodom desetogidišnjice rada Grupe za religijsku rehabilitaciju, koja može biti ponosna na svoj dosadašnji uspjeh. Singapurska ideja da sa u borbi protiv nasilja može i drugačije pristupiti osim sile, zaslužuje našu pažnju i podršku. Koliko znam ovo je prvi slučaj ovakve saradnje vjerske zajednice i države u liječenju jedne tako opasne društvene bolesti kao što je terorizam. Svako od nas na svoj način je suočen sa ovim zlom, ali moje iskustvo je da se zlo javlja u nedostatku dobra, kao što se i mrak pojavljuje u nedostatku svjetla. Prema tome, najbolji lijek u borbi protiv terorizma je naš svakodnevni rad za dobro svih ljudi i naroda. Ne smije se dopustiti da zločin prođe kao da se ništa nije dogodilo. Ne smije se dopustiti da genocid bude nagrađen– zaključio je dr. Cerić svoje izlaganje u Singapuru.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote