DR. MUSTAFA CERIĆ: RASTUĆE ZLO NA BLISKOM ISTOKU MORA BITI ZAUSTAVLJENO

0
756

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa uputio je pismo jordanskom kralju Abdulahu II, u kojem izražava zgražavanje nad ubistvom jordanskog pilota Muaza Kasasbe.

“Nisam vjerovao da bilo koji insan može tako nešto uraditi bilo kojem čovjeku na svijetu, niti sam mogao pomisliti da će ikad iko monstruozni čin spaljivanja živog čovjeka, ma ko bio, snimati na video i prikazati to cijelom svijetu”, poručio je dr. Cerić, te dodao:

“U mojoj zemlji, Bosni, vidio sam smrt, osjetio sam strah, bio sam svjedok bola i patnje moga naroda, a slika spaljivanja pilota Muaza Kasasbe je jednako tako strašna i bolna. Zločinci koji se, kakvog li paradoksa, pozivaju na čast islama i ponos muslimana, nisu samo spalili pilota Muaza Kasasbu, već su udarili na obraz i čast našeg cijelog Ummeta”.

“Oni su zapalili savjest čovječanstva i zato je vrijeme da se toj pošasti koja je zahvatila, prije svih muslimane širom svijeta, stane u kraj”, naglasio je dr. Cerić.

Također je naveo da je vrijeme je da svi savjesni i odgovorani ljudi i narodi u svijetu ustanu i zaustave zlo koje se širi Bliskim Istokom i koje, ako se odmah i bezuvjetno ne zaustavi, prijeti cijelom svijetu.

“Vaše kraljevsko visočanstvo, jordanski narode, uvjerio sam se bezbroj puta u vaš sabur, vašu iskrenost i odanost Ummetu. To ste pokazali i ovoga puta sa željom da se unutar-muslimanski nesporazumi rješavaju dijalogom i međusobnim razumijevanjem. No, ekstremisti nisu željeli shvatiti tu vašu vrlinu. Oni su zanemarili vašu odlučnost i hrabrost da branite čast i ugled svoje vjere, svoje zemlje i našeg Ummeta. Zanemarili su vaš ugled u svijetu. Zaboravili su vašu braću i prijatelje u svijetu”, poručio je dr. Cerić i naglasio:

“Ovo je moj glas i glas moje i vaše braće i prijatelja iz Bosne i Hercegovine, ovo je izraz naše solidarnosti sa porodicom pilota Muaza Kasasbe, ovo je naš dug za vašu brigu i pažnju kad je nama bilo najteže. Ovo je naš glas za čast i ponos Ummeta u borbi protiv zla!”.

 

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote