DRUŽENJE BOŠNJAKINJA U LUKSEMBURGU

0
975

Dio ženskog bošnjačkog džemataU subotu, 18. januara 2014.godine, u gradu Eschu u Luksemburgu upriličeno je druženje Bošnjakinja u džamijskim prostorijama koje koristi džemat u Eschu. 

Gošća je bila Mersada Nuruddina Agović, bošnjačka aktivistica i profesorica islamske teologije koja je održala predavanje pod nazivom ,,Bošnjaci su elitni narod”.

Članica džemata Resmija Hajdarpašić je gošći poželjela srdačnu dobrodošlicu, te upoznala ženski dio džemata sa njenim aktivnostima. ,,Kao kaže Kur'anski ajet ‘Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim nadahnućem, ili iza zastora ili da pošalje izaslanika…’. Hvala Allahu dž.š. što je inspirisao osobe poput naše Nuruddine da ljudima prenose jasnu poruku o tome ko su i visoko moralnim načelima po kojima trebaju živjeti.” – kazala je, između ostalog Hajdarpašić. Članica džemata Aldina Cikotić je prisutne upoznala sa bogatom biografijom gošće.

Nuruddina je u prvom dijelu svog izlaganja istakla ulogu žene Bošnjakinje u društvu, njenu ulogu supruge, majke i društveno korisnog člana zajednice. Drugi dio izlaganja je bio posvećen bošnjačkim identitetskim vrijednostima, a treći  Bošnjacima kao elitnom narodu. ,,Povijesno gledano Bošnjaci nikad ni prema kome nisu počinili zločin i genocid. Bošnjačke ruke su od zločina čiste. Mi baštinimo i čuvamo svoju tradiciju i živimo po visokim moralnim načelima. Zato budimo ponosni na ono što jesmo i živimo dostojanstveno i visoko uzdignuta čela. Vi, mlade majke, razgovarajte sa svojom djecom na maternjem, bosanskom jeziku i nadijevajte svojoj djeci lijepa islamska imena.” – istakla je Nuruddina Agović.

Aida Višnjić Dedeić, Aldina Cikotić i Almera Muratović su se sa ostalim članicama džemata potrudile da druženje uveličaju bogatom trpezom na kojoj su se našli razni bošnjački specijaliteti.

 ,,Meni je veoma drago što smo se okupile u ovom broju da i na ovaj način damo svoj doprinos afirmaciji vrijednosti koje baštini naš bošnjački narod.” – istakla je Cikotić.  Muratović je zahvalila gošći na posjeti uz konstataciju da su bošnjačkim džematima u dijaspori druženja ove vrste od velike važnosti.

Na kraju druženja u prostorije koje koristi džemat promovisana je i knjiga Mersade Nuruddine Agović ,,Na bošnjačkoj lađi”.

Aldina Cikotić

Tri generacije Bošnjakinja

Odgovori na pitanja

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes