DŽEMALUDINE, ZAR I TI?

0
903

100_Ferko_Santic352Džemaludine Latiću, evo taj vakat kad god otvorim web portal „Dnevnog avaza“ prvo, na istom, na onom k'o sankim najvažnijem mjestu, ugledam tvoju suretku, tvoju fotografiju i to u krupnom planu. Pođahkad tu suretku zamijeni druga ali opet tvoja. Istovremeno tu je i tekst tvojeg intervjua. I tako cip cijela četiri dana. Nevjerovatno! Tu gdje se najave najvažnijih dešavanja mijenjaju svakih pola sahata, oni drže tvoju fotografiju i tvoj intervju cijela četiri dana.

Treba li tebi Džemaludine tabiriti, objašnjavati šta ovo znači? Kakva se poruka sa ovim šalje? Šta se sa ovim želi postići? Ne treba, bezbeli. Ti to dobro znadeš. Šta sa tvojim intervjuom želi postići moralni degenerik, moralna splačina, moralna nakaza imenom Fahrudin Radončić? To moralno ništavilo sa tvojim intervjuom pokušava opesiniti dijela donedavnog bošnjačkog reisa Mustafe ef. Cerića i muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića.

Ništa novo jer ovo je oprobani recept sa kojim Fahrica pokušava uništiti svakog od bošnjačkih prvaka, svakog od bošnjačkih vidjenijih, učenijih… ljudi. Nedavno je na njegovom murtatskom nišanu godinama bio Haris Silajdžić, potom Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović a u zadnje vrijeme ovaj insanski kepec sve otvorenije nasrće ni na koga drugog do na rahmetli Aliju Izetbegovića. Sad su na red došli naš donedavni reis i muftija sandžački. I malome maksumu jasno je zašto on sve ovo radi. Jednostavno, putem neosnovanih optuživanja, podmetanja, izmišljotina… na račun Mustafe ef. Cerića i Muamera ef Zukorlića, Fahrica pokušava izdići sebe, prikazati sebe kao jedinog „ispravnog“, pa sa time sebi obezbjediti mjesto u bosansko-hercegovačkom predsjedništvu. Zbog toga se on posebno boji našeg donedavnog Reisa. Zbog toga onako hinjski, kako njemu i dolikuje, protura „haberčiće“ kao bi se alim i namli Bošnjak Mustafa ef. Cerić mogao i politički aktivirati, kako bi Svjetski bošnjački kongres moga dobiti svoje „političko krilo“… Njega je, u stvari strah kako bi se potom mogli pojavili novi, mladi, učeni… Bošnjaci koji bi „otpuhali“ i ovoga Fahricu i sve njemu slične.

Za ostvarenje svojih hinjskih ciljeva Fahrica je sad, Džemaludine uptrijebio nikoga drugog do tebe. Tebe za koga smo i ja i mnogi drugi mislili da si personifikacija bošnjačkog Omera r.a. Tebe za koga smo mislili da sa Kur'anom, tefsirom, ilahijom, kasidom… u postelju liježeš i sa njima iz postelje ustaješ. Tebe žrtvu komunističke torture a takvom torturom se upravo služi ljigavac Fahrica. Tom takvom ništavilu ti Džemaludine prodade ništa drugo do svoj obraz, svoje dostojanstvo, sav svoj alimluk, sav svoj nam… Sve to zbog toga što si eto bio k'o nešta ljut na naše nam-benam Bošnjake Mustafu ef Cerića i Muamera ef Zukorlića.

Šta misliš Džemaludine kol'ko sam ja trebao biti ljut na tebe u onome vaktu kad je tako bezočno i neljudski skrhan, izdan, prodan… uzvišeni projekat „Bošnjačke televizije“ kojem si ti sahibija, vlasnik bio. Ti Džemaludine znaš da sam ja bio jedan od uposlenika te televizije i da sam, onako iznutra, „u živo“ vidio puno, puno toga zbog čega sam mog'o, ovako k'o ti, naći nekog Fahricu pa, bez izmišljanja, izvrtanja, dodavanja… bilo čega kidisati na tvoj obraz, tvoje ime, na tvoju karijeru, na… Nisam i nikad nešto tako ne bih učinio jer mi je bilo najvažnije da se ne uprlja nešto što je, iako je kratko trajalo, bilo orginalno bošnjačko, da se ne uprlja obraz ni jednog Bošnjaka, da ti ostaneš Džemalu-din i dalje.

Otkud onda Džemaludine to da se ti upisa u one koji, za račun drugoga, za račun nekakovog sujetnog, podlog, poltronskog… Fahrice, putem nekakvog intervjua, nasrnu ni na šta drugo do na dijelo namli Bošnjaka kakvi su Mustafa ef. Cerić i Muamer ef. Zukorilić. Ali, Džemaludine, ti tolike godine provede drugujući, prijateljujući, sa muftijom sandžačkim, ti polijepu nafaku steče radeći na fakultetima u Novom Pazaru i sad odjednom iz tvojeg pera jal’ iz usta tvojih potječe to kako „ne valja“ muftija sandžački, kako je „diktator“, kako je njegova karijera „završena“. Otkud sad odjednom sva ta tafra, sva ta ljutnja? Zna se i to, Džemaludine. Zna se otkud sve to ali ja to ovdje pisati neću.

Čudno je, Džemaludine, da ti zanemaruješ činjenicu da je muftija sandžački imam u punom značenju te riječi. On nije hodža, on je, Džemaludine, imam a ti znadeš da se riječju „imam“ označava „vođa“ ali ne samo vođa u namazu nego vođa naroda u svakoj životnoj situaciji, i u miru i u ratu i kad se gradi i kad se klanja i kad se nauk stiče i kad… Jednom takvom vođi, koji svoje vođstvo dijelima svojim potvrđuje, tvoji i Fahricini gibetluci Džemaludine ni za jedan dram ne mogu nauditi. Vaj haluna, uzaludan vam je trud Džemaludine Latiću.

Džemaludine, posebno su prozirni tvoji gibetluci koje iznosiš na donedavnog reisa bošnjačkog. A ti Džemaludine dobro znadeš šta znači riječ „reis“. Jes, riječju „reis“ označava se „starješina“. Bošnjaci, Džemaludine, odista konačno trebaju jednog pravog starješinu, narodnog starješinu koji zna, može, umije i kazati i uraditi. Posebno uraditi. On je to i pokaz'o i dokaz'o i ni ti ni hiljadu Fahrica, nikakvim naručenim „intervjuima“, mu to nemožete ni osporiti ni negirati ni…

Džemaludine, volio bih da smogneš snage i da pokušaš spoznati zabludu u koju si sam sebe doveo. Ovaj moj osvrt nije potreban ni donedavnom bošnjačkom Reisu ni muftiji sandžačkom. Sa ovim osvrtom ja pokušavam zaštiti tebe od tebe.

Autor: Ferid Ferko Šantić

Preuzeto: http://www.bosnjaci.net

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes