Evropa šuti i šutnjom odobrava

0
684

th (1)Piše: Almir Mehonić

„Svaki juli miriše Srebrenicom. Juli se na bosanskom kaže Srebrenica.

Ali, svaki juli miriše i izdajom, onom kojom je Evropa i svijet počastila Bosnu i Srebrenicu, onom kojom je nedužni narod prepustila u ruke srpskih monstruma.“

 

Znate za onaj osjećaj kada staru ašlamu u svojoj bašči gledate nekim posebnim očima ili veliki kamen u livadi rahmetli djeda. To je onaj osjećaj koji vas gledajući u te stvari asocira na djetinjstvo, na desetine dragih situacija i događaja. To je osjećaj koji teško možete osjetiti van svojeg topraga, zemlje u koju su posijani tvoji preci. Međutim, postoje mjesta gdje vas svaka stvar podsjeća na smrt. To su mjesta čija vas imena prvo asociraju na zločin, pa tek na ime grada. Aušvic, Jasenovac, Srebrenica su geografska područja u kojem vas svako mjesto, kamen, zgrada, stablo… podsjećaju na smrt.

Svaki juli miriše Srebrenicom. Juli se na bosanskom kaže Srebrenica. Ali, svaki juli miriše i izdajom, onom kojom je Evropa i svijet počastila Bosnu i Srebrenicu, onom kojom je nedužni narod prepustila u ruke srpskih monstruma.

 

Bol je veći kada se ta izdaja nastavlja i u miru. Nikada glasniji nisu bili negatori genocida, nikada jači ataci na preživjele žrtve, a Evropa šuti. Šuti i nad činjenicom da isti oni koji su ubili preko 8.000 ljudi, sada žele uspostaviti vlast u Srebrenici. Njihova je logika – genocidom stvori većinu, pa hajmo na demokratsko glasanje. Evropa šuti i nad tim, šutnjom nam kaže da se genocid isplati.

 

I ovog 11. jula u Srebrenici će se ukopavati pronađene kosti iz srebreničkih jama. U momentu kada mi budemo ukopavali svoju braću, djecu, očeve, Srbi u Srebrenici organiziraju “Petrovdanske dane”. Na taj dan će nastupiti crkveni hor, zatim bit će odigran turnir u fudbalu, drame, tu će biti vriska, skika, galama. Sljedeće godine vjerovatno će festival prebaciti u same Potočare (mjesto gdje su ukopane žrtve genocida). Evropa šuti.

 

Evropa je dozvolila da se na genocidu uspostavi bosanski entitet Republika Srpska. U budžetu te genocidne tvorevine za 2012. godinu iznosom od 150.000 eura finansira se nevladina organizacija “Historijski projekat Srebrenica” sa sjedištem u Holandiji, koja za cilj ima negiranje genocida u Srebrenici. Na internet stranici ove mračnjačke organizacije stoje gnusne laži poput ove:

 

“Od 8.000 civilnih žrtava koje je navodno strijeljala vojska RS jedva za 10 posto postoje relevantni stručni nalazi koji to dokazuju. To na što se bošnjačka strana poziva kao dokaz ne bi prihvatila ni jedna ozbiljna kriminološka ili medicinska, a pogotovo sudska ekspertiza u civiliziranom svijetu”.

 

“Historijski projekat Srebrenica”, plaćen je novcima poreznih obveznika Bosne i Hercegovine među kojima su i povratnici, žrtve genocida u Srebrenici. A Evropa šuti i šutnjom odobrava. Neka makar zna da se za nas šutnja zove saučesništvo.

 

(preuzeto: Diwan Magazine, http://diwan-magazine.com/, 09.05. 2013)

3.00 avg. rating (69% score) - 2 votes