FBI: PITANJE DISOLUCIJE TERITORIJE BIH NEMA NIKAKVIH ŠANSI

0
1451

dscn1769Smatra da svako pitanje disolucije, secesije teritorija BiH nema nikakvih šansi, ni zbog povijesnog prava na suverenitet BiH i zbog međunarodnog prava

Ono što danas nedostaje Bosni i Hercegovini je fizička sila države da uspostavi potpunu kontrolu na svom teritoriju. To ne znači satanizaciju države, ali znači moćnu državu sa svim suverenim kompetencijama koje svaka moderna država u Evropi ima.

Ovo je kazao prof.dr. Mirsad Priganica, član Foruma bošnjačkih intelektualaca“ BiH na danas održanoj tribini o temi „Suverenitet i secesija BiH“.

Smatra da svako pitanje disolucije, secesije teritorija BiH nema nikakvih šansi, ni zbog povijesnog prava na suverenitet BiH i zbog međunarodnog prava.

– Ukoliko BiH ne bude imala potpuni suverenitet na čitavom teritoriju ona je nezamisliva. Stoga je neophodan monopol upotrebe državne sile u Weberovskom smislu, a ne da imamo državu u državi  – istakao je Priganica, te pojasnio da se „20 godina mučimo u apstraktnom suverenitetu“.

Dodao je da „ukoliko BiH ne potvrdi svoj apsolutni suverenitet može biti uzrokom svjetskog sukoba, a to savremene demokratske i progresivne snage u Evropi i Americi ne bi dozvolile“.

Govoreći o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj, potpredsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Jusuf Pušina ocjenjuje da je referendum priprema za drugi dio a to je secesija, ili otcjepljenje od BiH.

Stoga, kazao je, veće je pitanje šta će se desiti na Balkanu ako dođe do određenih promjena koje mogu rezultirati i oružanim sukobima.

– Ne da mi to želimo ili hoćemo, ali mi moramo razmišljati o tome šta će se dogoditi ako neko pokuša otcijepiti dio BiH, ugroziti njen teritorijalni integritet i suverenitet u toj varijanti moramo zatražiti pravne mogućnosti, a o secesiji moramo razgovarati na drugi način i drugim nivoima – kazao je Pušina.

Odgovarajući na pitanje šta je izglednije za budućnost BiH suverenitet ili secesija, Pušina je kazao da BiH nikada više neće dozvoliti da izgubi svoj suverenitet na bilo kom području, „a o tome da li će neko pokušati secesiju, a tome je jako puno indikatora u okruženju i u BiH, da ta secesija postaje i izvjesna“.

– Stoga mi moramo poduzete sve moguće mjere i političke i pravne da do toga ne dođe – zaključio je Pušina.

S današnje tribine Foruma bošnjačkih intelektualaca upućen je apel bošnjačkom korpusu „da se osvijesti i da shvati urgentnu prirodu pokušaja secesije teritorije BiH i da budu maksimalno oprezni“.

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes