FBI: POSLJEDNJI POKUŠAJ SPAŠAVANJA SUTORINE

0
685

POSLJEDNJI POKUSAJ SPASAVANJA SUTORINE„Forum bošnjačkih intelektualaca“ će u utorak, 08. decembra 2015. godine  u 13 sati održati VANREDNU PRESS KONFERENCIJU posvecenu posljednjem pokušaju spašavanja Sutorine.

Press konferencija  će se održati u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa u ul. Štrosmajerova 1/II u Sarajevu.

Na press konferenciji govorit će predstavnici Foruma bošnjačkih intelektualaca i nosioci Inicijative za povrat Sutorine.

Tražimo raspisivanje referenduma na cijelom prostoru Bosne i  Hercegovine kako bi se narodi i građani Bosne i Hercegovine izjasnili da li su za ratifikaciju ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

(povodom  odlučivanja u  četvrtak 10. decembra 2015 godine Doma naroda  o davanju saglasnosti na ratifikaciju ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i to pod tačkom 86. od 87. koliko ih ima na dnevnom redu)

TEZE:

1. Odricanjem od Sutorine dobrovoljno napuštamo Bosnu i Hercegovinu u AVNOJ-evskom i prihvatamo je u Dejtonskim kapacitetima sa svim nepovoljnim posljedicama koje to nosi sa sobom.

2. Dejtonski sporazum nigdje nije osporio Bosni i Hercegovini da sudskim putem traži povrat svoje prinudno otete teritorije. Ratifikacijom mi to pravo dobrovoljno gubimo prema Crnoj Gori.

3. Zašto Sutorini nije data poštena šansa pred Internacionalnim sudom pravde u Hagu.

4. Predstavnici vlasti nikada nisu dali valjano objašnjenje zašto su prepustili naš drugi i uz to mnogo važniji izlaz na more Crnoj Gori koja nema nijedan osnov vlasništva.

5. Ako se nismo mogli izboriti za svoja prava u razgraničenju sa malom Crnom Gorom koja se pokazala u ovom problemu kao puno ozbiljnija država onda kod razgraničenja sa Hrvatskom i Srbijom tek možemo da očekujemo prave probleme i nova rješenja na štetu Bosne i Hercegovine.

Informativna služba

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes